Pe aceeași temă
Aproape 800 de cadavre au fost adunate din locuințe din Guayaquil, capitala economica a Ecuadorului, unde serviciile sanitare si funerare sunt suprasolicitate de pandemia de COVID-19, a anuntat duminica Jorge Wated, oficialitate ecuadoriana care conduce o forta speciala formata din politisti si militari.
Aceste sute de cadavre au fost scoase din locuinte de forte speciale formate din politisti si militari infiintate de Guvern pentru a face față haosului provocat de pandemie in Guayaquil, mare port situat pe coasta Pacificului, informeaza AFP.
„Numărul (de trupuri neînsuflețite – n.r.) pe care le-am adunat din locuinte cu ajutorul fortelor speciale a depasit 700", a declarat Jorge Wated, in timpul unei conferinte de presa online din Guayaquil.
Puțin mai târziu, Wated a notat pe contul sau de Twitter ca numarul de cadavre adunate de aceste forte din locuinte este de 771, la care se adauga cele 631 de trupuri care se afla in spitale, ale caror morgi sunt pline.
Wated nu a specificat cauzele pentru care cele circa 1.400 de decese au survenit in timpul starii de urgenta sanitare decretata la Guayaquil din cauza pandemiei.
Potrivit celui mai recent bilant national, Ecuadorul a inregistrat circa 7.500 de contaminari, dintre care 333 de decese, dupa ce prezenta virusului pe teritoriul sau a fost anuntata la 29 februarie.
Provincia Guayas numara 72% dintre cazuri, iar in Guayaquil, capitala sa, se inregistreaza circa 4.000 de bolnavi de Covid-19.
Fortele speciale formate din politisti si militari au inceput in urma cu trei saptamani sa scoata cadavre din locuinte, dupa prabusirea serviciilor mortuare in Guayaquil, care a dus la enorme intarzieri in ceea ce priveste inhumarile, in conditiile in care o interdictie de circulatie de 15 ore pe zi este in vigoare pe teritoriul intregii tari.
Confruntati cu aceasta situatie, locuitorii au difuzat pe retelele sociale inregistrari video cu cadavre abandonate pe strazi si apeluri de salvare ale familiilor care doreau sa-si ingroape mortii.
Guvernul ecuadorian si-a asumat sarcina inhumarilor, in fata imposibilitatii rudelor de a face acest lucru, din diverse motive, inclusiv financiare.
Presedintele ecuadorian Lenin Moreno a anuntat, duminica, pe contul sau de Twitter, ca a decis sa-si reduca la jumatate salariul sau si pe cel al altor functionari de stat, in fata crizei economice provocate in Ecuador de pandemie si de prabusirea preturilor internationale la petrol.
Înmormântările au loc în prezența rudelor apropiate ale victimelor. Numele persoanelor decedate sunt trecute pe un portal electronic creat de guvern pentru ca rudele să știe unde sunt îngropate.
Oamenii care stau lângă cimitirul Pascuales au publicat înregistrări video care arată camioane remorcând containere frigorifice și care intră sub escorta poliției.
În lipsa morgilor, primăria din Guayaquil a amplasat lângă spitale astfel de containere în care sunt depozitate cadavrele.
Iar perioada cea mai grea nu a venit. Wated declara acum aproape două săptămâni că "experții medicali apreciază, din nefericire (...) că decesele provocate de Covid vor atinge în următoarele luni între 2.500 și 3.500, doar în provincia Guayas".
Președintele Lenin Moreno a anunțat ieri că a decis să-și reducă la jumătate salariul său, dar și al celorlalți funcționari ai statului în fața crizei economice legate de pandemie și de căderea cotației petrolului.
În Guyaquil, rata de sărăcie atinge 11,2% potrivit cifrelor oficiale din decembrie. Șomajul și subocuparea afectează 20% din populația activă.
Țara ar urma să înregistreze o contracție economică de cel puțin 4% în 2020 din cauza pandemiei și a căderii cotațiilor petrolului, a declarat duminică ministrul Economiei, Richard Martinez. Înainte de aceste evenimente, autoritățile mizau pe pe o creștere de 0,7%, după reculul de 0,08% de anul trecut.
Ecuadorul este privat de exporturile de petrol și din cauza a două avarii la cele două oleoducte, a căror reparare va dura o lună, potrivit autorităților.
Sub un program de asistență al DMI, țara a cerut săptămâna trecută un moratoriu privind plata unor dobânzi de 811 milioane de dolari aferente datoriei publice care se apropie de 41,8 miliarde de dolari, pentru a putea aloca resurse în lupta împotriva coronavirusului.
Țara a trecut în octombrie printr-o criză socială dură (opt morți) după dublarea prețurilor la carburanți - în cele din urmă anulată. Moreno a transferat guvernul la Guyaquil și l-a acuzat pe predecesorul și fostul său aliat Rafael Correa (2007-2017) că a "activat" un "plan de destabilizare" cu ajutorul Venezuelei.