În premieră pentru UE, Ungaria pierde 7,5 miliarde de euro din finanțarea UE din cauza corupției

L. G. | 18.09.2022

Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea unor fonduri de 7,5 miliarde euro care erau alocate Ungariei din cauza corupției, primul caz de acest fel din cadrul Uniunii.

Pe aceeași temă

Executivul Uniunii Europene a recomandat duminică suspendarea unei finanțări de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria din cauza corupției, primul caz de acest fel în blocul celor 27 de țări în cadrul unei noi sancțiuni menite să protejeze mai bine statul de drept, relatează Reuters.

UE a introdus noua sancțiune financiară în urmă cu doi ani tocmai ca răspuns la ceea ce consideră că reprezintă subminarea democrației în Polonia și Ungaria, unde premierul Viktor Orban a supus instanțele, mass-media, ONG-urile și mediul academic, precum și restricționarea drepturilor migranților, homosexualilor și femeilor în timpul celor peste un deceniu la putere, informează Reuters.

"Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE", a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.

"Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient de protejat".

Neregulile din Ungaria care au adus sancțiunea

El a evidențiat nereguli sistemice în legile privind achizițiile publice din Ungaria, garanții insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficiențe în ceea ce privește urmărirea penală eficientă și lipsuri în alte măsuri de combatere a corupției.

Hahn a declarat că Comisia recomandă suspendarea a aproximativ o treime din fondurile de coeziune prevăzute pentru Ungaria din bugetul comun al blocului pentru 2021-27, în valoare totală de 1.1 de trilioane de euro.

Cele 7,5 miliarde de euro în cauză se ridică la 5% din PIB-ul estimat al țării pentru 2022. Țările UE au acum la dispoziție până la trei luni pentru a lua o decizie cu privire la această propunere.

Hahn a declarat că cea mai recentă promisiune a Ungariei de a răspunde criticilor UE reprezintă un pas semnificativ în direcția corectă, dar trebuie să se traducă în continuare în noi legi și acțiuni practice înainte ca blocul să fie liniștit.

Ungaria este „campioană” la nereguli cu fonduri UE

În ultimele săptămâni, guvernul Orban a propus crearea unei noi agenții anti-corupție, în condițiile în care Budapesta a fost supusă la presiuni pentru a asigura bani pentru economia aflată în dificultate și pentru forint, moneda cu cele mai slabe performanțe din estul UE.

Orban, care se autointitulează un "luptător pentru libertate" împotriva viziunii liberale a Occidentului, neagă faptul că Ungaria - o țară ex-comunistă cu aproximativ 10 milioane de locuitori - este mai coruptă decât alte țări din UE.

Reuters a documentat în 2018 modul în care Orban direcționează fondurile de dezvoltare ale UE către prietenii și familia sa, o practică despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că a îmbogățit imens cercul său de apropiați și i-a permis lui Orban să se consolideze la putere.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale cu fonduri UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, organismul antifraudă al blocului comunitar, de departe cel mai ridicat nivel dintre cele 27 de țări

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22