În regiunile separatiste Donețk și Luhansk începe evacuarea civililor

L. G. | 18.02.2022

Pe fondul bombardamentelor lansate de proruși în ultimele două zile  în regiunea Donbas va începe evacuarea civililor, mulți cu pașapoarte rusești. SUA avertizează ca Rusia se pregătește de o invazie.

Pe aceeași temă

UPDATE: Președintele Putin a ordonat organizarea cazării în regiunea Rostov pe Don a civililor care sunt evacuați din cele două republici separatiste din estul Ucrainei, transmite RIA Novosti, preluată de Agerpres.

 

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat vineri ministrului pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Ciuprian, să se deplaseze în Rostov pe Don, în sud-estul Rusiei, pentru a organiza cazarea celor care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, a informat agenţia de presa RIA Novosti.

 

„Putin a ordonat ministrului (interimar) să zboare de urgenţă în regiunea Rostov pentru a organiza la faţa locului activitatea pentru a crea condiţii de cazare, pentru a asigura mese calde şi tot ceea ce este necesar, inclusiv îngrijire medicală", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care anterior declarase presei că nu ştie nimic despre evacuarea locuitorilor din regiunile din estul Ucrainei controlate de separatişti.

 

Mai mult, Vladimir Putin a cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 10.000 de ruble fiecărui refugiat care soseşte din Donbas în regiunea Rostov, conform unei declaraţii a lui Peskov, citată de RIA.

 

Anterior, administraţia autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR) a anunţat organizarea evacuării centralizate în masă a civililor din această regiune în Rusia, în primul rând a femeilor, copiilor şi bătrânilor.

 

Separatiştii din Doneţk au declanşat vineri după-amiază sirenele protecţiei civile, fără să indice vreun motiv, conform agenţiilor de presă ruse, ceea ce a fost de natură să confere un surplus de tensiune situaţiei şi aşa îngrijorătoare.

 Stirea inițială

Liderii celor două autoproclamate republici din estul Ucrainei au anunțat vineri că populația va fi evacuată în Rusia, din cauza intensificării bombardamentelor.

 

„De astăzi, 18 februarie, a fost organizată o plecare în masă, centralizată, a populației în Federația Rusă. În primul rând, femeile, copiii și bătrânii sunt supuși evacuării”, a spus Denis Pușilin, liderul așa-numitei Republici Populare Donețk, în mesajul său. El a adăugat că „în baza unui acord cu Federația Rusă sunt pregătite locuri în regiunea Rostov pentru a găzdui cetățenii. Evacuații vor primi tot ce este necesar”, a mai spus Denis Pushilin.

 

Potrivit acestuia, organizarea evacuării a fost încredințată sediului apărării teritoriale și conducătorilor de întreprinderi și instituții. „La punctele de control au fost create toate condițiile pentru o trecere rapidă a graniței. Șefii întreprinderilor și instituțiilor trebuie să organizeze plecarea familiilor angajaților. Sediul apărării teritoriale ar trebui să fie prevăzut cu transport pentru evacuarea populației civile”, a adăugat șeful DPR.

 

Și liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Leonid Pasecinik, a făcut un anunț similar, potrivit The Moscow Times, care citează site-ul Luhansk Media Centre.

 

„În momentul de față, inamicul a format deja o forță impresionantă de atac. Potrivit serviciilor de informații, agresorul ucrainean plănuiește nu numai să continue provocările pe linia de contact, ci și să organizeze o pătrundere adânc în teritoriul republicii noastre. (...)

 

Pentru a preveni victimele în rândul populației civile, le cer locuitorilor republicii - care nu au ordin de mobilizare și care nu sunt implicați în activități esențiale pentru infrastructura civilă - să părăsească teritoriul către Federația Rusă cât mai repede posibil”, a transmis Leonid Pasecinik, potrivit site-ului LMC.

 

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a acuzat vineri Rusia că a răspândit dezinformarea că Kievul plănuia să lanseze atacuri în estul Ucrainei.

 

”Respingem categoric rapoartele rusești de dezinformare cu privire la presupusele operațiuni ofensive ale Ucrainei sau acte de sabotaj în instalațiile de producție chimică. Ucraina nu desfășoară și nu planifică astfel de acțiuni în Donbas. Ne angajăm pe deplin doar soluționării conflictelor diplomatice”, a scrie el pe Twitter.

 Blinken: Un scenariu de provocări

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă „un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

 

Evenimentele din ultimele 24-48 de ore „fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei”, a acuzat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

 

„Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică” la această criză gravă între Occident şi Rusia, „suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia”, a spus şeful diplomaţiei americane.

 

Blinken a formulat acuzaţii similare joi în Consiliul de Securitate al ONU.

 

Tot vineri, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat la rând său că Rusia exercită „o ameninţare absolut inacceptabilă” asupra securităţii europene.

 

Anunţurile recente ale Rusiei privind o retragere parţială a trupelor „au fost un licăr de speranţă”, a spus ea, adăugând însă că îşi doreşte să vadă acţiuni, „deoarece ameninţarea rusă este în continuare reală”.

 

„Această criză nu este o criză ucraineană. Este o criză rusă”, a declarat şefa diplomaţiei germane.

 

În timp ce Rusia a transmis joi SUA cererile sale strategice privind securitatea în Europa, pentru a dezamorsa criza privind Ucraina, Annalena Baerbock spune că propunerile Moscovei „nu sunt încurajatoare până acum”.

 

„Vrem să discutăm în orice moment” despre aceste subiecte cu Rusia, dar „nu cu propuneri care pun la îndoială arhitectura de securitate pe care am construit-o împreună” în Europa, a afirmat ea.

Biden: Rusia va ataca Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat joi că SUA crede că Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele „câteva zile”, iar deschiderea focului în estul Ucrainei de către separatiștii proruși ar putea reprezenta o înscenare pentru a avea un pretext să atace.

 

„Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus Biden, adăugând: „Pare că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

 

Președintele SUA spune că Rusia ar putea fi „angajată într-o operațiune false flag (înscenare - n.r.)” pentru a declanșa un conflict militar, după schimbul de focuri între separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene.

 

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat, tot joi, într-o conferință de presă după o reuniune cu miniștrii apărării, că Alianța va crește prezența militară pe termen lung în România, referindu-se la înființarea unui Grup de Luptă Permanent.

 

Stoltenberg a precizat că NATO rămâne deschisă dialogului cu Rusia, însă aliații trebuie să fie „puternici, uniți, fermi”.

 

Acesta s-a referit și la situația din estul Ucrainei unde separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene au deschis joi focul. „Suntem îngrijorați că Rusia caută un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei”, a spus Stoltenberg.

Putin: Deteriorarea situației din estul Ucrainei

Președintele rus, Vladimir Putin, spune că a constatat o „deteriorare a situației” în estul Ucrainei și a invocat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Kremlin, o „încălcare masivă și sistematică a drepturilor omului” și „legiferarea discriminării” populației rusofone din Ucraina.

Putin a ținut vineri o conferința de presă alături de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pe care l-a primit la Kremlin, în condițiile în care Rusia a trimis trupe și echipament militar în această țară învecinată cu Ucraina, sub pretextul desfășurării unor exerciții militare. Înainte de întâlnirea cu Lukașenko, Putin a prezidat o ședință a Consiliului rus de Securitate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22