În SUA se discută despre efectuarea primului test nuclear după decenii de interdicție

Laurentiu Gheorghe | 23.05.2020

Renunțarea la moratoriul impus testelor ar avea consecințe dramatice asupra relațiilor cu celelalte puteri nucleare și ar anula un tratat valabil de decenii pentru interzicerea exploziilor nucleare.

Pe aceeași temă

Subiectul a fost analizat la o întâlnire cu oficiali de prim-rang reprezentând serviciile responsabile pentru securitatea națională după ce Administrația Trump a acuzat Rusia și China că efectuează teste nucleare de putere redusă pentru a-și perfecționa armamentul din dotare, relatează Washington Post citând un oficial și doi foști înalți funcționari apropiați ai Casei Albe, la curent cu aceste discuții.

Însă, după întâlnire nu s-a ajuns la un acord pentru reluarea testelor nucleare. Decizia a fost în final ca să se ia alte măsuri față de amenințările reprezentate de Rusia și China și să se evite reluarea testelor, arată sursele mai sus citate de cotidianul american.

După cum se știe, Statele Unite au ieșit în 2018 din Tratatul pentru Forțe Nucleare Intermediare (INF) pe care îl încheiaseră cu fosta URSS în timpul Războiului Rece și care reglementa arsenalul nuclear al celor două puteri. Acest pact, încheiat în 1987, interzicea celor două semnatare să deţină, să producă sau testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri. Oficial, Washingtonul a motivat că se retrage din Tratatul INF pentru că Rusia a încălcat acordul, însă scopul este de a încheia un nou tratat, în care să fie inclusă și China. Oficialii administrației americane consideră că Tratatul INF dezavantaja net SUA, pentru că Beijingul, care nu era parte din acord, nu avea nicio constrângere în a-și dezvolta în Pacific baze de rachete nucleare cu rază intermediară de acțiune, în timp ce Washingtonul, prin acest tratat, nu avea voie să dezvolte noi arme.

Dacă Moscovei și Beijingului li s-ar demonstra că SUA pot „face rapid teste” nucleare, acesta ar putea fi un bun punct de plecare pentru negocierile - ajunse acum într-un blocaj - prin care Washingtonul caută să ajungă la un acord trilateral pentru a reglementa arsenalele celor mai mari puteri nucleare, a declarat un oficial cu rang înalt din administrație, citat de Washington Post sub acoperirea anonimatului.

Discuțiile oficialilor responsabili de securitatea SUA în care a fost menționată ideea reluării testelor nucleare au fost destul de aprinse, au declarat sursele citate de The Washington Post. S-au opus în special reprezentanții Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară. Potrivit unei surse, nu s-a ajuns la nicio concluzie și propunerea este „încă în dezbatere”.

Oficiali din cadrul Administrației nu au dorit deocamdată să comenteze informația apărută în Washington Post și reluată Reuters.

SUA suspectează Rusia de încălcarea moratoriului testelor nucleare

Exact în urmă cu un an, directorul Agenției americane de informații militare (DIA) a declarat la o conferinţă organizată de către think-tank-ul Hudson Institute că „Statele Unite cred că Rusia probabil nu respectă moratoriul testelor nucleare", conform AFP.

„Analiza noastră a dezvoltării armamentului nuclear ne face să credem că activităţile desfăşurate de Rusia în privinţa testelor i-ar permite o îmbunătăţire a armamentului său nuclear”, a adăugat el, dând asigurări că Washingtonul respectă, în ceea ce-l priveşte, pe deplin tratatul.

Tratatul cu privire la interzicerea testelor nucleare (TICE) a fost adoptat de Adunarea generală a ONU în 1996 şi interzice orice explozie nucleară, subterană sau atmosferică oriunde în lume.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22