În următorii 10 ani pe un sfert din terenurile din UE ar trebui să se practice agricultură ecologică

Laurentiu Gheorghe | 04.09.2020

În cadrul programului „Geen Deal” și al strategiei „de la fermă la consumator”, Comisia Europeană propune ca până în 2030 un sfert din terenurile agricole din UE să fie exploatate cu metode ecologice.

Pe aceeași temă

Comisia a lansat astăzi o consultare publică cu privire la viitorul plan de acțiune privind agricultura ecologică și a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022, potrivit unui comunicat de presă.

Impactul acestei schimbări radicale în structura producției agricole va fi enorm asupra pieței, dat fiind că producția ecologică este mult mai scumpă decât cea clasică, în lipsa îngrășămintelor, pesticidelor și insecticidelor de sinteză. Ca atare, dacă obiectivul Comisiei Europene va fi atins în următorul deceniu, e de așteptat ca producția agricolă să scadă în UE, concomitent cu o creștere a prețurilor pentru produsele agro-alimentare.

Avantajele acestei strategii sunt protecția mediul și a consumatorilor. Utilizarea pe scară largă a pesticidelor și insecticidelor are un impact major asupra biodiversității, populațiile de albine, de alte insecte și chiar de păsări fiind amenințate în multe state membre UE.

Tocmai pentru a pregăti tranziția spre creșterea suprafeței cultivate ecologic, la presiunea statelor membre și a Parlamentului European, Comisia Europeană a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică. Amânarea a fost solicitată inițial de statele membre, de Parlamentul European, de țările terțe și de alte părți interesate din cauza complexității și a importanței legislației secundare în curs de elaborare. Ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, activitatea de elaborare a legislației secundare a încetinit. Amânarea are rolul de a acorda timp suficient pentru derularea consultărilor și pentru efectuarea controlului legislativ necesar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22