Pe aceeași temă
Guterres pledează pentru o asistență care să le ofere acestora posibilitatea de a se întreține singuri în țările care-i găzduiesc deja, dar și pentru preluarea mai multor refugiați prin programele de relocalizare și deschiderea de căi legale pentru stabilirea în Europa, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
„Majoritatea covârșitoare a sirienilor nu trăiesc în tabere, ei se află în societate”, a subliniat Guterres într-o conferință de presă la Atena, după ce a inspectat centrele de primire a migranților pe insula Lesbos.
„O solidaritate eficientă cu țările-gazdă, care să le permită să le ofere refugiaților dreptul la muncă și posibilitatea de a se întreține singuri, ar fi o contribuție foarte importantă la reducerea afluxului (spre Europa)”, a explicat fostul prim-ministru portughez.
Conform acestuia, autoritățile ar trebui să se pregătească pentru o creștere a numărului de refugiați din Siria din cauza intensificării războiului, însă dimensiunea fenomenului este imposibil de prognozat.
Înaltul Comisar a cerut, de asemenea, Uniunii Europene să preia mai mulți refugiați direct din taberele din Iordania și Turcia, în cadrul programelor de relocalizare, oprindu-i astfel pe aceștia să-și mai riște viețile traversând Mediterana în bărci pneumatice supraaglomerate.
Conform UNHCR, peste 3.000 de oameni au murit în acest an încercând să ajungă de pe litoralul turc pe insulele grecești, iar alte câteva mii s-au înecat în traversarea Mediteranei dinspre Africa de Nord. Paza de coastă elenă afirmă că a salvat mai mult de 70.000 de oameni pe mare în ultimele șapte luni.
„Trebuie să creștem puternic numărul de relocări din Turcia. (...) Trebuie să creștem substanțial numărul de oportunități pentru ca oamenii să vină legal în Europa”, a mai insistat Guterres.
***
Comisia Europeană și Turcia au convenit un plan pentru a stăpâni fluxul de sute de mii de refugiați care au luat cu asalt Europa în ultimele luni, stabilind printre altele ridicarea cu bani europeni a noi tabere la frontiera cu Siria.
Soluțiile găsite de cele două părți sunt patrularea frontierei turcești cu Grecia și ridicarea de noi tabere, transmite o publicație germană care citează surse de la Bruxelles și din guvernul de la Berlin.
Publicația Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, citată de Hotnews, scrie că, potrivit planului, Turcia va fi obligată să protejeze mai bine granițele pe care mulți migranți le-au trecut în periculoasa lor călătorie spre Uniunea Europeană.
Conform sursei citate, paza de coastă din Turcia și cea din Grecia vor colabora pentru a patrula estul Mării Egee, iar refugiații vor fi trimiși înapoi în Turcia. Acestea vor fi coordonate de Frontex, agenția de control la frontiera UE.
De asemenea, în Turcia vor fi stabilite șase noi tabere pentru refugiați. Acestea vor putea găzdui până la două milioane de persoane și vor fi finantațe parțial de Uniunea Europeană.
CITIȚI ȘI: Criza refugiatilor: Turcia si UE au fi convenit un plan de stopare a exodului catre Europa