Inaugurarea Ambasadei SUA în Ierusalim; Trump: Este o zi minunată pentru Israel

Redactia | 14.05.2018

Președintele american Donald Trump a salutat deschiderea de luni a ambasadei americane la Ierusalim ca "o zi minunată pentru Israel", în timp ce confruntările între palestinieni și forțele israeliene de securitate pe granița Fâșiei Gaza au provocat 45 de morți și peste 1000 de răniți.

Pe aceeași temă

 

 

Serviciul de sănătate al Hamas din Gaza a declarat că cel puțin 45 de palestinieni au fost uciși de soldații israelieni și aproape 1000 au fost răniți pe fondul protestelor de masă de la graniță în comemorarea zilei care marchează "catastrofa" fondării Israelului în urmă cu 70 de ani. Armata israeliană a declarat că militanții Hamas au făcut eforturi repetate pentru a trece frontiera, pe care nu o recunoaște.

 

Ginerele și principalul consultant al lui Donald Trump, Jared Kushner, a spus luni cu ocazia ceremoniei de deschidere a Ambasadei SUA la Ierusalim, că ambele tabere ale conflictului israeliano-palestinian pot obține mai mult decât ar da în cadrul oricărui acord de pace pe care l-ar încheia.

 

Administrația Trump a finalizat un plan mult așteptat de pace israeliano-palestinian, dar nu este clar în ce mod și când va fi lansat, dat fiind explozia de furie a palestinienilor la decizia de a recunoaște Iersualimul capitala Israelului.

 

"Ierusalimul trebuie să rămână un oraș în care să trăiscă în continuare împreună oamenii de toate credințele ", spune Kushner.

 

"Astăzi, ne respectăm promisiunea făcută poporului american și acordăm Israelului același drept pe care îl acordăm oricărui alt stat, sa-și desemneze capitala", a declarat ambasadorul Statelor Unite în Israel, David Friedman, în deschiderea ceremoniei.

 

Într-un mesaj video adresat participanților la ceremonie, președintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite rămân "deplin" angajate în căutarea unui acord durabil de pace între israelieni și palestinieni.

 

"Cea mai mare speranță a noastră este pacea. Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord durabil de pace", a spus acesta.

 

Palestinienii, care își doresc statul viitor cu capitală în Ierusalimul de Est, au fost indignați de trecerea lui Trump de la deciziile administrațiilor anterioare de a menține Ambasada SUA în Tel Aviv în așteptarea progreselor în eforturile de pace.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22