Incalcita afacere Litvinenko

Armand Gosu | 08.12.2006

Pe aceeași temă

Aleksandr Litvinenko va ramane in istorie. Nu pentru ceea ce a facut in timpul vietii, ci pentru scandalul pe care l-a declansat moartea sa. Ca in orice poveste cu rusi, fosti ofiteri de informatii, afacerea Litvinenko este una cat se poate de incalcita. Personaje care de care mai suspecte participa la tot acest spectacol, pretinzand ca au jucat roluri majore, intr-o piesa al carei autor nu vrea sa-si dezvaluie identitatea.

 Nenumarate scenarii care explica moartea lui Litvinenko s-au succedat in ultimele doua saptamani. De otravirea lui Litvinenko au fost acuzate serviciile ruse de informatii care ar fi actionat la ordinul liderului de la Kremlin. Insa serviciile ruse, succesoare ale  KGB, n-aveau de ce sa se nelinisteasca cata vreme Litvinenko era cel mai vocal critic al lor, tocmai pentru ca nu era credibil. Doar daca era masochist Vladimir Putin ar fi aprobat un plan de lichidare a lui Litvinenko, care tocmai obtinuse pasaport britanic. Iar daca, prin absurd, atat serviciile rusesti, cat si presedintele erau atat de stupizi incat sa declanseze operatiunea de lichidare a lui Litvinenko, e greu de crezut ca agentii care au fost direct implicati ar fi lasat atat de multe urme, actionand ca niste incepatori. De altfel, nici Scotland Yard nu pare sa ia in serios aceasta versiune. Si chiar daca ar putea dovedi implicarea Kremlinului sau a serviciilor rusesti, oare ar face public Scotland Yard acest lucru?

O alta versiune este promovata de presa moscovita. Potrivit acesteia, Litvinenko s-ar fi sinucis pentru a-l discredita pe Putin, operatiunea facand parte dintr-un mare complot al oligarhilor, complot coordonat de fosta eminenta cenusie a Kremlinului, Boris Berezovski.

 Cel mai plauzibil scenariu avut in vedere de  Scotland Yard, scrie presa britanica, este cel potrivit caruia Litvinenko ar fi victima unui grup de veterani din serviciile secrete rusesti. Versiunea aceasta este sugerata de mesajul electronic pe care Mario Scaramella l-a primit din Rusia, de la Evgheni Limarev, si pe care l-a transmis lui Litvinenko cu ocazia intalnirii de la barul Itsu, din 1 noiembrie. Grupul de asasini despre care se vorbeste in mesaj ar fi responsabil de uciderea Annei Politkovskaia, iar acum pregatesc alte crime. Pe lista lor neagra s-ar fi aflat Litvinenko si Scaramella. Aceasta versiune este intarita de doua scrisori primite de Aleksandr Goldfarb, un apropiat al lui Berezovski, de la Mihail Trepaskin, fost colonel FSB, arestat in 2004 pentru spionaj in favoarea Marii Britanii (livrase informatii secrete lui Berezovski si Litvinenko, aflati la Londra). Trepaskin, care se afla in inchisoare, unde executa o condamnare de patru ani, pretinde ca ar fi fost contactat de un ofiter FSB care i-ar fi spus ca s-a format "o grupa foarte serioasa" pentru eliminarea tuturor celor legati de Berezovski si Litvinenko si i-a cerut sa colaboreze cu aceasta organizatie, furnizand informatii despre familia lui Litvinenko. El spune ca are informatii de maxim interes pentru ancheta Scotland Yard. Nu este clar daca mesajul primit de Scaramella si scrisoarea lui Trepaskin se refera la acelasi grup, identificat ca fiind fondul de binefacere "Veteranii spionajului si serviciului diplomatic pentru renasterea spirituala a Patriei. Cinste si onoare" condus de Valentin Veliciko. Probabil ca nu.

 Daca acest scenariu ar fi cel corect si veterani ai serviciilor secrete ar fi implicati in asasinarea lui Litvinenko, trebuie lamurite cateva chestiuni. Cum au procurat poloniu 210, cata vreme intreaga productie de 8 grame pe luna este exportata in SUA, potrivit lui Serghei Kirienko, seful agentiei ruse pentru energie atomica ( Rosatom)? Cine a platit milioanele de dolari pentru cantitatea de poloniu cu care a fost otravit Litvinenko si care s-a gasit in corpul sau? Care sunt relatiile dintre serviciile secrete si aceasta fundatie a veteranilor? Astfel de fundatii sunt cel mai adesea infiintate din initiativa serviciilor secrete pentru a-i ajuta si supraveghea totodata pe fostii agenti.

 O alta versiune dezvaluie o latura mai putin cunoscuta a activitatii lui Litvinenko. El ar fi adunat materiale compromitatoare despre fosti colegi din  FSB, oameni de afaceri rusi si politicieni, pentru a-i santaja. in ultima perioada, Litvinenko strangea materiale despre relatiile Kremlinului cu afacerea Iukos, cel mai mare concern petrolier, care a fost falimentat de putere, iar proprietarul sau, Mihail Hodorkovski, condamnat la inchisoare. Aceasta pista se sprijina pe marturiile fostului ofiter FSB, Iuri Svet, refugiat in SUA, de curand interogat de Scotland Yard, si pe cele ale unui fost actionar al companiei Iukos care traieste momentan in Israel. Ca situatia financiara a lui Litvinenko nu era stralucita nu este o noutate. Apartamentul din Londra era platit de Berezovski. In ultima perioada, Litvinenko mai castiga bani ca sofer personal al lui Ahmet Zakaev, lider cecen refugiat politic la Londra. De altfel, cei doi erau atat de apropiati, incat Litvinenko a trecut la islam si le-a cerut de pe patul de spital sotiei, Marina, si tatalui sau, Valter Litvinenko, sa fie ingropat potrivit cu traditiile musulmane. Nu este deloc clar ce informatii ar fi putut detine Litvinenko despre persoane de la Kremlin implicate in afacerea Iukos, incat sa merite o doza de poloniu 210, care costa milioane de dolari. De altfel, nimic nu e clar in aceasta afacere.

 Si mai multa confuzie este adusa de personajele din decor. Toxicologul John Henry, defectorul Oleg Gordievski, Ahmed Zakaev sunt mereu citati de media cu declaratii care produc mai multa confuzie. Cel mai straniu personaj din toata aceasta istorie este fostul coleg al lui Litvinenko, Andrei Lugovoi. Si-a inceput cariera in Directia a IX-a  KGB, iar din 1992 a activat in Directia de Paza (echivalentul SPP), unde a facut parte din garda de corp a lui Egor Gaidar (si el a pretins recent ca ar fi fost otravit), dupa care intre 1997-2001 a fost seful serviciului de securitate de la canalul de televiziune ORT, controlat de Berezovski, asigurand paza oligarhului. In iunie 2001, Lugovoi a fost acuzat ca ar fi organizat fuga de sub escorta a lui Nikolai Gluskov, invinuit in dosarul Aeroflot, si a fost condamnat la un an de inchisoare. Astazi, Lugovoi, milionar rus, pretinde ca s-ar fi intalnit la Londra, in hotelul Millennium, cu Litvinenko pentru a pune la cale o afacere. Si el va fi interogat de Scotland Yard. Parca Demonii lui Dostoievski au reinviat. De asta data, la Londra.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22