Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Boris Johnson cere reuniune a Consiliului ONU

Redactia | 04.03.2022

În plină invazie rusă a Ucrainei, centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din țară, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte.

Pe aceeași temă

  • Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei.

  • Vineri dimineață,  serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul.

  • Nivelul de radiații este în prezent normal, deși incendiul continuă la instalație, a declarat un purtător de cuvânt al centralei. Kievul acuză Moscova că recurge la "teroarea nucleară".

  • Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a publicat joi o fotografie cu civili ucraineni despre care a spus că au opus rezistență forțelor ruse în Energodar:

0

sursa foto: Twitter/ Dmitri Kuleba

UPDATE România s-a alăturat unui grup de 44 de state participante OSCE pentru activarea Mecanismului OSCE de la Moscova pentru evaluarea impactului asupra drepturilor omului și situației umanitare cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, transmite MAE.

UPDATE Agenția rusă Tass: Victoria Nuland a anunțat că SUA ridică sancțiunile dacă Rusia încetează războiul și recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

UPDATE Trupele ruse sunt așteptate să aterizeze în regiunea Odesa, anunță Statul Major Ucrainean (sursa: Unian).

UPDATE Rusia blochează accesul la site-urile BBC, Radio Europa Liberă și Meduza. Utilizatorii Facebook și Google din Rusia raportează că nu le pot accesa.

UPDATE Fondul de radiații din regiunea Zaporojie după incendiul de la centrala nucleară rămâne normal, a spus administrația militaro-civilă (sursa: Unian).

UPDATE Ministrul Energiei Herman Galușcenko a confirmat pericolul nuclear de la centrala nucleară din Zaporijie și a explicat: „Sunt pagube în primul bloc. Dar, pe lângă cele șase reactoare, există și o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat. Adică aproximativ 150 de containere de combustibil nuclear. Dacă ocupanții barbari continuă să bombardeze stația, lovirea acelor containere ar însemna o catastrofă nucleară. Acest lucru se poate întâmpla într-o oră sau într-un minut”, a scris ministrul ucrainean al Energiei pe Telegram.

UPDATE Serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie.

De asemenea, serviciile de urgență au anunțat că nu există victime, transmite BBC.

UPDATE Premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri, într-un comunicat, "acţiunile iresponsabile" ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot "ameninţa direct securitatea întregii Europe" după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina.

După încheierea unei conversaţii telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Boris Johnson a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU "în următoarele ore". 

UPDATE Echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie

UPDATE Preşedintele american Joe Biden s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporojieşi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie, într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev.

UPDATE Ucraina raportează că nu sunt modificări ale nivelurilor de radiații la Zaporojie, iar Casa Albă anunță că președintele Joe Biden a vorbit la telefon cu președintele Volodimir Zelenski.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că nu există „nicio schimbare în ceea ce privește nivelul de radiații la situl centralei nucleare de la Zaporojie”, a transmis vineri AIEA pe Twitter.

Dmitro Kuleba: Rușii trebuie să înceteze imediat focul!

UPDATE .Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris vineri pe Twitter că armata rusă „trage din toate părțile” asupra centralei nucleare din Zaporojie. „Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!” a cerut Kuleba. Ministrul spune că dacă centrala ar exploda, dezastrul ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl.

Incendiu la centrala nucleară Zaporojie

UPDATE Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, relatează CNN și BBC citând oficiali ucraineni. La rândul său, Casa Albă a transmis că monitorizează situația. De altfel, președintele Joe Biden a vorbit la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

La rândul său, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat într-un mesaj pe Twitter că știe că sunt raportate bombardamente la centrala nucleară Zaporojie și că este în contact cu autoritățile ucrainene în legătură cu situația.

Ulterior, autoritățile ucrainene au anunțat că nu au constatat deocamdată creșteri ale radiațiilor.

Ucrainenii din SUA vor beneficia de „protecție temporară”

UPDATE Administrația Biden le va permite ucrainenilor aflați în SUA să beneficieze de protecție temporară, un statut care le va permite să continue să locuiască și să lucreze aici timp de 18 luni. Anunțul a fost făcut de secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas.

Puncte de control și lunetiști în Herson

UPDATE Un locuitor din Herson, singurul oraș controlat până acum de ruși, a declarat pentru CNN că în locurile-cheie, ocupanții au instalat puncte de control și puncte unde stau lunetiști.

El spune că soldații ruși îi opresc pe civilii ucraineni și îi întreabă dacă vor lupta de partea rusă sau de partea ucraineană în caz de mobilizare.

Pe de altă parte, primarul din Herson, Ihor Kolîhaiev, a cerut joi oamenilor să înceteze jafurile și furtul de alimente. „Orașul are nevoie de alimente și alte produse. Fac apel la toți proprietarii de supermarketuri, magazine mari, depozite, magazine alimentare și la toți cei care consideră util acest mesaj. Muncipalitatea se poate ocupa de distribuirea produselor care au rămas. Vă garantăm că vor ajunge acolo unde sunt cel mai așteptate - spitale, orfelinate, pensionari, nevoiași, familii cu mulți copii, categorii sociale defavorizate etc.”, a spus Kolîhaiev într-o postare pe Facebook.

UPDATE Franţa a decis ca portavionul său nuclear Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, să fie repoziţionat mai aproape de România, în contextul războiului din Ucraina, informează bfmtv.com.

Motivul pentru care portavionul se va deplasa mai aproape de România este acela de „a executa misiuni de poliţie aeriană, recunoaştere şi culegere de informaţii”, a declarat ministra franceză a Apărării, Florence Parly, la postul de televiziune BFMTV.

Dmitro Kuleba cere partenerilor occidentali să ajute Ucraina cu avioane de luptă

UPDATE Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a cerut partenerilor occidentali să furnizeze țării sale avioane de luptă pentru a putea face față atacurilor aeriene din partea agresorilor ruși.

Într-o postare pe Twitter, diplomatul ucrainean spune că în Mariupol, Herson, Harkov și alte orașe „copiii stau în subsoluri, sub bombe” și a îndemnat țările occidentale să ia decizia de a ajuta aviația ucraineană.

„Piloții noștri apără cu eroism cerul. Însă Rusia are avantajul. Cum pot partenerii noștri care nu au ajutat Ucraina cu avioane de luptă să doarmă acum? În timp ce copiii din Mariupol, Herson, Harkov și alte orașe stau în subsoluri, sub bombe. Puteți lua această decizie chiar acum! Faceți-o!”, a scris ministrul ucrainean de externe într-o postare pe Twitter.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22