India interzice exporturile de grâu, pe fondul secetei severe care amenință recolta din acest an

L. G. | 14.05.2022

India a interzis exporturile de grâu cu efect imediat, sâmbătă, 14 mai. Un val sever de căldură a redus producția, iar prețurile locale au atins un maxim istoric pe fondul cererii puternice de export.

Pe aceeași temă

Guvernul a spus că va permite în continuare exporturile pentru livrările pentru care scrisorile de garanție bancară au fost deja emise și la cererea țărilor care încearcă „să-și satisfacă nevoile de securitate alimentară”, potrivit Reuters.

Cumpărătorii globali mizau pe al doilea cel mai mare producător de grâu din lume pentru aprovizionare, după ce exporturile din regiunea Mării Negre au scăzut în urma invaziei Rusiei în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Înainte de interdicție, India urmărea să livreze o cantitate record de 10 milioane de tone în acest an.

Interdicția din India ar putea duce la creșterea prețurilor globale la noi vârfuri și ar putea afecta consumatorii săraci din Asia și Africa.

„Interdicția este șocantă”, a spus un comerciant din Mumbay de la o firmă cu activitate la nivel global. „Ne așteptam la reduceri ale exporturilor după 2-3 luni, dar se pare că cifrele inflației au schimbat opinia guvernului”.

Creșterea prețurilor la alimente și energie a împins inflația din India în aprilie la un nivel maxim din ultimii opt ani, întărind opinia economiștilor conform căreia banca centrală va trebui să majoreze mai agresiv ratele dobânzilor pentru a reduce prețurile.

În aprilie, India a exportat un record de 1,4 milioane de tone de grâu și au fost deja semnate acorduri pentru a exporta aproximativ 1,5 milioane de tone în mai.

„Interdicția din India va ridica prețurile globale la grâu. Momentan nu există un furnizor mare pe piață”, a explicat un specialist.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22