Insurecția pornită de Prigojin aduce haosul în Rusia:Cere destituirea conducerii armatei ruse

Redactia | 24.06.2023

Șeful grupării militare Wagner. Evgheni Prigojin susține că trupele sale de mercenari au preluat controlul asupra unităților și instalațiilor militare în două orașe din Rusia: Rostov pe Don, și Voronej.

Pe aceeași temă

Conflictul dur dintre Prigojin ți conducerea armatei rusești a escaladat dramatic în ceea ce pare a fi o insurecție armată care scufundă Rusia într-o mare incertitudine. Primarul Moscovei a declarat sâmbătă dimineață că măsurile de securitate din capitala Rusiei au fost întărite după ce Prigojin a anunțat că a preluat controlul asupra celor două orașe Rostov și Voronej, inclusiv un aerodrom militar.

Șeful lui Wagner susține că a preluat controlul asupra instalațiilor militare cheie din două orașe rusești. Iată cele mai recente evenimente:

Trupele Wagner au intrat în Voronej: Prigojin a declarat că a preluat controlul asupra instalațiilor militare rusești din orașul Voronej, din sud-vestul Rusiei, spunând că „armata trece de partea poporului”. Anterior, guvernatorul regiunii Voronej a declarat că „un convoi de echipamente militare se deplasează de-a lungul autostrăzii federale M-4 Don”. M-4 este o autostradă care leagă Voronej și Rostov-pe-Don. Voronej este direct la nord de regiunea Rostov.

  • Wagner susține că deține controlul la Rostov: Prigojin a spus într-un videoclip că se află în Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, aproape de granița cu Ucraina, și că forțele sale dețin controlul asupra instalațiilor militare și aerodromului de acolo. El a amenințat că va bloca Rostov și se va deplasa în direcția Moscova dacă ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și generalul Valeri Gerasimov nu vin să se vorbească cu el în oraș, unde are sediul districtul armatei de sud al Rusiei. El a spus că oamenii lui nu îi împiedică pe ofițerii și soldații ruși să își îndeplinească sarcinile. Discursul vine după ce Prigojin anunțase că luptătorii săi au intrat vineri în regiunea Rostov și că soldații armatei regulate ruse și poliția militară s-au alăturat grupului Wagner. CNN subliniază că nu pot fi verifica te din surse independente afirmațiile sale. Videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare și geolocalizate în orașul Rostov arată vehicule militare circulând pe străzi și elicoptere deasupra orașului sâmbătă dimineața. În prezent, nu este clar sub a cui comandă sunt  blindatele militare. Într-un alt videoclip, postat de canalul de Telegram pro-Wagner „Razgruzka Wagnera”, el a fost văzut stând între doi generali superiori, unul dintre ei, generalul-locotenent al armatei ruse Vladimir Alekseev, care a publicat anterior un videoclip în care îl îndemna pe Prigojin să-și reconsidere impulsul declarat de a înlătura conducerea armatei.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">⚡<a href="https://twitter.com/hashtag/Prigozhin?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Prigozhin</a> at the headquarters of the Southern Military District sets conditions for the leadership of the Ministry of Defense. <a href="https://t.co/ZeRObBZCIo">pic.twitter.com/ZeRObBZCIo</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1672464915666292737?ref_src=twsrc%5Etfw">June 24, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The Wagnerites also seized the buildings of the head office of the Ministry of Internal Affairs, the FSB department, the administration of <a href="https://twitter.com/hashtag/Rostov?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Rostov</a> and one of the police departments, according to local channels. Nobody in the city understands what&#39;s going on. <a href="https://t.co/ruLRGEnJdL">pic.twitter.com/ruLRGEnJdL</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1672432993258930176?ref_src=twsrc%5Etfw">June 24, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

  • Trupele Wagner au intrat în Voronej: Prigojin a declarat că a preluat controlul asupra instalațiilor militare rusești din orașul Voronej, din sud-vestul Rusiei, spunând că „armata trece de partea poporului”. Anterior, guvernatorul regiunii Voronej a declarat că „un convoi de echipamente militare se deplasează de-a lungul autostrăzii federale M-4 Don”. M-4 este o autostradă care leagă Voronej și Rostov-pe-Don. Voronej este direct la nord de regiunea Rostov.

  • Presupus atac al unui elicopter rusesc: Prigojin a susținut, de asemenea, că un elicopter rusesc a tras asupra unei coloane de autovehicule civile și a fost doborât de forțele sale, dar nu a oferit alte detalii. El l-a acuzat pe șeful de stat major al armatei ruse că a ordonat un atac aerian „în mijlocul unei coloane de mașini civile”. Ulterior, el a spus că unitățile sale au fost luate la țintă de un elicopter când se deplasau  pe o autostradă. CNN nu poate verifica în mod independent aceste afirmații.

  • Prigojin acuză Rusia că și-a ucis proprii soldați: șeful Wagner a acuzat conducerea militară a Rusiei că a ucis o „cantitate uriașă” din soldații săi într-o lovitură de rachetă asupra unui tabere Wagner și a promis că va riposta. „Multe zeci, zeci de mii de soldați ruși vor fi pedepsiți”, a spus Prigojin. „Le cer ca nimeni să nu opună rezistență”. Într-o postare ulterioară pe Telegram, Prigojin a spus că critica sa la adresa conducerii militare a fost un „demers justițiar” și nu o încercare de lovitură de stat. Ministerul rus al Apărării a negat afirmațiile lui Prigojin, numind-o „provocare informațională”.

  • Ministerul rus al Apărării a declarat că luptătorii Wagner au fost „păcăliți în aventura criminală și în rebeliunea armată” de Prigojin, liderul grupului de mercenari. Într-o declarație difuzată de mass-media de stat, ministerul a afirmat că mulți membri Wagner „și-au dat deja seama de greșeala lor” și acum doresc asistență din partea autorităților pentru a se putea „întoarce în siguranță” la bazele lor permanente. Acesta nu a furnizat nicio dovadă pentru această afirmație, scrie BBC. Între timp, canalul de televiziune Rossiya 24 a difuzat imagini care ar fi arătat membrii Wagner întorcându-se sub controlul forțelor armate. Înregistrarea video nu a fost verificată în mod independent.

  • Rusia întărește securitatea: primarul Moscovei a spus că în oraș sunt luate „măsuri antiteroriste”. Un jurnalist local a spus că străzile par calme la Moscova, dar că există o securitate sporită la instituțiile guvernamentale. În orașul rusesc Rostov au putut fi văzute vehicule militare circuland pe străzi. Sâmbătă au fost organizate posturi de gardă în zona sediului Districtului Militar de Sud din Rostov, unde personalul militar și oamenii legii asigură ordinea, a informat un corespondent TASS.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22