Pe aceeași temă
"Cancelarul german i-a invitat (pe cei trei presedinti) pentru a evalua punerea in practica a acordurilor de la Minsk de la ultima intalnire" in acest format, in 2 ianuarie 2015, la Paris, potrivit unui comunicat al cancelariei, citat de AFP.
Acest summit va permite de asemenea sa se "discute viitoarele etape ale procesului in vederea rezolvarii crizei din estul Ucrainei", arata si presedintia franceza.
Ucraina se confrunta de peste doi ani cu un conflict in care se confrunta fortele guvernamentale cu separatistii pro-rusi sustinuti de Rusia, ceea ce Moscova dezminte.
Conflictul s-a soldat cu peste 9.600 de morti si, in ciuda declararii mai multor armistitii, lupte sangeroase au loc in mod regulat pe linia frontului.
Consultarile telefonice dintre cei patri lideri s-au intensificat in ultimele zile.
In cadrul unei convorbiri telefonice cu Francois Hollande si Angela Merkel, Petro Poroshenko "a subliniat importanta de a avea o pozitie comuna asupra Ucrainei inaintea Consiliului European din 20 si 21 octombrie la Bruxelles, unde va fi discutata strategia ce va fi adoptata fata de Rusia", potrivit Kievului.
Cei 28 de lideri europeni vor discuta joi relatiile cu Rusia, in lumina dosarului ucrainean, dar si sirian.
Participarea aviatiei rusesti la bombardamentele efectuate de fortele presedintelui sirian asupra cartierelor rebele din Alep (nord) a fost dur criticata de Uniunea Europeana.
Fermi in declaratii, europenii nu au trecut insa si la sanctiuni impotriva Rusiei, in conditiile in care numerosi apropiati ai presedintelui Vladimir Putin sunt deja tinta unor masuri restrictive impuse de UE dupa anexarea Crimeii, in 2014.
Mai multe tari, printre care Ungaria si Grecia, se evident reticente fata de astfel de noi masuri impotriva Rusiei, potrivit unei surse diplomatice.