Întâlnirea aliaților de la Ramstein. Ucraina rămâne fără muniție pentru apărarea antiaeriană

Redactia | 19.04.2023

Ucraina ar putea rămâne fără muniție pentru apărarea antiaeriană, subiectul fiind pe agenda reuniunii de vineri a aliaților de la baza militară Ramstein din Germania.

Pe aceeași temă

Epuizarea iminentă a muniției pentru sistemele de apărare aeriană ucrainene, în special cele de fabricație sovietică, a fost una dintre principalele dezvăluiri din documentele Pentagonului, scurse pe rețelele de socializare la începutul lunii aprilie. La Kiev, existența acestei probleme a fost recunoscută neoficial. Iar acum, surse anonime au confirmat-o pentru FT. Ziarul se referă la ele ca fiind „europene”, fără a preciza țara.

Dacă muniția pentru sistemele de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune se termină cu adevărat, consecințele pentru Ucraina vor fi grave. „Dacă bombardierele rusești cu bombe neghidate pot zbura nestingherit, atunci totul pare sumbru”, a declarat o sursă citată de Financial Times, potrivit BBC.

Acest lucru este important nu numai pentru protecția împotriva atacurilor rusești, ci și pentru succesul ofensivei așteptate a armatei ucrainene.

Vineri, la Ramstein va avea loc o altă reuniune a aproximativ 50 de țări pe tema nevoilor prioritare ale Ucrainei, iar subiectul principal de data aceasta va fi tocmai apărarea aeriană – nu tancurile, nu muniția de artilerie, nu avioanele de luptă, despre care s-a discutat mult la reuniunile trecute.

Potrivit unei alte surse a ziarului, transferul recent de avioane de luptă MiG-29 de către țările est-europene a fost dictat în primul rând de dorința de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei.

Zelenski: „Așteptăm decizii temeinice din partea Occidentului pentru armata ucraineană”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul său de luni că de la întâlnirea în format Ramstein se aşteaptă la „decizii temeinice”. El a subliniat că „agresorul trebuie să piardă” şi a menţionat că fiecare întârziere în ceea ce priveşte aprovizionarea cu arme înseamnă pierderi de vieţi pentru armata ucraineană.

„Este foarte important să înţelegem acest lucru: de fiecare dată când auzim că aprovizionarea promisă cu arme este întârziată, de fiecare dată când există îndoieli cu privire la tipul de arme pentru Ucraina, la raza de acţiune sau la alte caracteristici de calitate – de fiecare dată înseamnă că soldaţii ucraineni îşi dau viaţa ca să avem acest timp... Timpul petrecut pentru a convinge astfel încât aprovizionarea cu armele necesare să aibă loc până la urmă”, a spus Zelenski.

 Supremația aeriană este unul dintre principalii factori de succes în spargerea apărării în profunzime, spun experții militari, iar eșecul Ucrainei de a asigura o astfel de condiție se adaugă la riscurile pentru viitoarea ofensivă.

 În ultimii ani, Rusia a folosit pe scară largă aviația în Siria, unde rebelii nu aveau apărare aeriană. Acest lucru a dus la distrugerea pe scară largă a unor orașe precum Alep. În Ucraina, avioanele de război rusești au început să evite spațiul aerian ucrainean după primele zile de război, operând fie în apropierea liniei frontului, fie, precum bombardierele strategice, la mii de kilometri distanță.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22