Pe aceeași temă
Aceasta intalnire nelinisteste Vestul, relateaza BBC. Intalnirea dintre "tar" si "sultan" cum sunt numiti cei doi de presa occidentala vine intr-un moment cum nu se poate mai bun pentru liderul de la Ankara, foarte deranjat de lipsa de sprijin din partea "prietenilor" occidentali dupa puciul esuat, conform stirileprotv.ro.
Cu toate acestea, ministerul afacerilor externe din Germania a tinut sa anunte ca nu crede ca o dezghetare a relatiilor dintre Ankara si Moscova va afecta rolul Turciei in interiorul NATO.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan spera sa lanseze marti, prin vizita sa la Sankt-Petersburg, o “noua etapa” in relatiile cu omologul sau rus Vladimir Putin, dupa luni de raceala in raporturile diplomatice cu Moscova si in contextul disputei cu Occidentul, comenteaza AFP.
Aceasta vizita este prima in strainatate a unui lider turc dupa puciul ratat de la 15 iulie, urmat de epurari fara precedent, extrem de criticate de statele occidentale.
Deplasarea in Rusia survine la ceva mai mult de o luna dupa reconcilierea de la sfarsitul lunii iunie, care a fost posibila in urma “regretelor” exprimate de Erdogan pentru doborarea in noiembrie de catre aviatia turca a unui avion de lupta rus deasupra frontierei turco-siriene.
"Aceasta vizita mi se pare o noua etapa in relatiile bilaterale, o pornire de la zero", a spus Erdogan intr-un interviu pentru media publice ruse, conform traducerii in rusa.
"Tarile noastre sunt actori cheie in regiune si au multe lucruri de facut impreuna", a subliniat el.
La randul sau, un consilier de la Kremlin, Iuri Usakov, a spus ca se asteapta la o "intalnire de maxima importanta", pe agenda careia se afla restabilirea "etapa cu etapa a tuturor relatiilor ruso-turce", precum si situatia din Siria.
Faptul ca Erdogan se deplaseaza la Sankt-Petersburg, in nord-vestul Rusiei, la putin timp dupa puciul ratat "este o dovada ca turcii sunt cu adevarat interesati sa restabileasca relatiile cu Rusia", a declarat el presei.
Vladimir Putin a fost unul dintre primii lideri straini care i-au telefonat lui Erdogan pentru a condamna lovitura de stat si, deloc surprinzator, nu a fost pe aceeasi pozitie cu liderii europeni in privinta represiunii care a urmat in Turcia.
Chiar daca relatiile dintre Moscova si Ankara "au propriile lor incertitudini, deteriorarea relatiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere", subliniaza o analiza a European Council on Foreign Relations.
Doborarea bombardierului rus de catre aviatia turca deasupra frontierei turco-siriene a declansat in noiembrie o criza grava in relatiile dintre Moscova si Ankara. Rusia a adoptat atunci sanctiuni economice impotriva Turciei.
Conform cifrelor furnizate de Kremlin, schimburile comerciale s-au redus cu 43%, pana la 6,1 miliarde de dolari (5,5 miliarde de euro) din ianuarie si pana in mai in acest an.
Insa dupa replici dure intre cei doi lideri, Moscova a acceptat cu o rapiditate neasteptata mana intinsa de Ankara, ordonand imediat ridicarea sanctiunilor impotriva crucialului domeniul turistic, extrem de afectat de lipsa rusilor, sosirile acestora prabusindu-se cu 93% in iunie comparativ cu iunie 2015.