Întâlnirea Trump - Xi nu va rezolva divergențele comerciale, dar poate fi un punct de inflexiune

Laurentiu Gheorghe | 20.06.2019

Negocierile dintre China și SUA nu vor conduce la o rezolvare imediată a dezacordurilor comerciale majore, dar ar putea marca intrarea într-o nouă etapă, scrie presa chineză înainte de întâlnirea Trump-Xi.

Pe aceeași temă

la începutul acestei săptămâni, China și Statele Unite au declarat că vor relua discuțiile înainte de o întâlnirea de săptămâna viitoare între președinții Donald Trump și Xi Jinping, fapt apreciat pe piețele financiare investitorii sperând că fricțiunile dintre cele două superputeri economice se vor atenua.

Discuțiile pentru a se ajunge la un acord s-au întrerupt luna trecută după ce oficialii americani au acuzat China că și-a retras angajamentele convenite anterior.

Cele două țări se află în mijlocul unui război comercial costisitor și au crescut tarifele vamale în schimburile comerciale bilaterale. China a promis că nu va renunța la chestiunile de principiu și nici nu va ceda sub presiunea exercitată de SUA.

Ambii interlocutori sunt „dispuși să poarte un dialog serios”, deoarece un război comercial total este pierdut de ambele părți, însă o singură întâlnire este puțin probabil să rezolve toate problemele, se arată în oficialul Partidului Comunist „China Daily” într-un editorial, citat de Reuters.

"Așteptările celor două părți sunt mult prea divergente pentru a permite acest lucru", scrie în editoral.

"Mai mult decât atât, întâlnirea tete-a-tete va fi începutul unei noi etape a negocierilor dintre cei doi lideri care stabilesc personal „liniile roșii” ale celor două state".

Global Times arată că inițiativa unei convorbiri telefonice Beijing-Washington a aaprținut Chinei care a transmis un semnal clar că „China nu poate fi niciodată îngenuncheată”.

"Rezultatul negocierilor nu este obținut adesea prin discuții, ci prin lupte. Dacă se dorește un rezultat bun al negocierilor, China trebuie să persevereze și să nu se teamă ", se arată și în oficiosul Partidului Comunist.

"Întrucât este foarte probabil ca schimburile dintre China și S.U.A. să continue, cele două țări ar putea ajunge în cele din urmă la un acord. Dar China nu va fi grăbită și nici nu se teme de un eșec al discuțiilor”.

China a reusit să revină la masa negocierilor cu determinarea și capacitatea care demonstrează că „este pregătită de război”, se scrie pe Tauran Notes, un site influent, administrat de „economic Daily”

Litigiul comercial dintre cele mai mari economii din lume a exercitat presiuni uriașe asupra piețelor financiare și a afectat economia globală.

Trump a amenințat că este pregătit să majoreze taxele vamale pentru alte importuri din China care totalizează 325 miliarde de dolari, acoperind aproape integral exporturile Chinei spre SUA, inclusiv produse de larg consum cum ar fi telefoanele mobile, computerele și îmbrăcămintea.

Administrația Trump a acuzat China că nu respectă drepturile de proprietate intelectuală, transferă agresiv înaltă tehnologie și că nu a oferit condiții de concurență echitabile pentru companiile din S.U.A.

China a promis în mod repetat să își deschidă piața mult mai larg pentru investitorii străini și să le ofere servicii și tratamente mai bune.

Vorbind joi în fața a 19 președinți executivi ai unor multinaționale prezente în China, premierul chinez Li Keqiang a reiterat aceste promisiuni.

"China își menține angajamentul nostru îndelungat de reformă și deschidere pentru a continua extinderea și liberalizarea piețeiinterne. Salutăm investițiile străine care vin în China ", a spus Li în conferința de presă de după întâlnire.

"De asemenea, vom relaxa restricțiile pentru accesul pe piață pentru și mai multe domenii pentru a crea un mediu de afaceri orientat spre piață și bazat pe legislația internațională.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22