Intelectualii către stânga americană: Iliberalismul câștigă putere; Trump, pericol pentru democrație

Laurentiu Gheorghe | 08.07.2020

Peste 100 de intelectuali de marcă din întreaga lume cer într-o scrisoare deschisă reprezentanților stângii americane să abandoneze dogmatismul și extremismul ideologic care riscă să sufoce societatea.

Pe aceeași temă

Intelectuali, scriitori, profesori și publiciști simpatizanți ai ideilor social-democrate sau chiar socialiste, printre care se numără Francis Fukuyama, Malcolm Gladwell, J.K. Rowling, Salman Rushdie semnează o scrisoare adresată reprezentanților stângii americane pe care o roagă să renunțe la dogmatism și intoleranța manifestată față de pozițiile contrare ideologiei socialiste.

Printre semnatarii scrisorii publicate de Harper’s Magazine se numără Anne Applebaum, Noam Chomsky, Drucilla Cornell (Fondatorul uBuntu Project), Francis Fukuyama, Malcolm Gladwell, Garry Kasparov, J.K. Rowling și Salman Rushdie, scrie G4Media.ro

„Instituțiile noastre culturale se confruntă cu un moment critic. Proteste puternice pentru justiția rasială și socială duc la cereri pentru reforma poliției, alături de apeluri mai largi pentru o mai mare egalitate și incluziune în întreaga societate, printre care și în învățământul superior, jurnalism, filantropie și arte. Dar aceste cereri necesare au dus la intensificarea unui nou set de atitudini morale și angajamente politice care tind să slăbească normele noastre de dezbatere deschisă și de toleranță a diferențelor în favoarea conformității ideologice. În timp ce aplaudăm prima parte, ne ridicăm vocile împotriva celei de-a doua. Forțele iliberalismului câștigă putere în întreaga lume și au un aliat puternic în Donald Trump, care reprezintă o adevărată amenințare pentru democrație. Dar rezistența nu trebuie lăsată să se întărească în propria sa dogmă sau constrângere – pe care demagogii de dreapta o exploatează deja. Incluziunea democratică pe care o dorim poate fi realizată numai dacă vorbim împotriva climatului intolerant care s-a instalat din toate părțile”, scriu cei peste o sută de gânditori.

„Schimbul liber de informații și idei, elementul vital al unei societăți liberale, e tot mai restrâns zilnic. Dacă ne-am așteptat la acest lucru de la dreapta radicală, cenzura se răspândește mult mai larg în cultura noastră: o intoleranță a opiniilor opuse, tendința rușinii publice, ostracizarea și tendința de a dizolva problemele politice complexe într-o certitudine morală orbitoare. Susținem valoarea contra-discursului robust și chiar caustic din toate zonele. Însă acum este prea comun acum să auzim apeluri la o răscumpărare rapidă și severă ca răspuns la încălcările percepute ale vorbirii și gândirii. Și mai tulburător, liderii instituționali, în spiritul unui panicat damage control, aleg pedepse pripite și disproporționate în locul reformelor necesare. Editorii (de presă – n.red.) sunt concediați pentru publicarea de articole controversate; cărțile sunt retrase pentru presupusa lipsă de autenticitate; jurnaliștilor le este interzis să scrie pe anumite teme; profesorii sunt cercetați pentru citarea unor lucrări de literatură; un cercetător este concediat pentru că a transmis un studiu academic revizuit; iar șefii de organizații sunt denunțați pentru ceea ce sunt uneori doar greșeli stângace”, arată semnatarii scrisorii.

Toate faptele expuse de aceștia sunt reale și au fost înregistrate în ultimele luni în presa americană de stânga, în mediul academic, în literatură sau în politică, unde pozițiile de extremă stânga au impus practic noi norme care ajung să împiedice libera exprimare.

Printre semnatarii scrisorii se numără publiciștii David Brooks și Bari Weiss, care publică regulat articole în secțiunea de opinii a ziarului de stânga New York Times. Editorul acestei secțiuni a fost concediat recent pentru că a publicat un articol semnat de un senator republican, alegere editorială denunțată cu furie atât de o parte din cititori, cât și de ziariști de la New York Times.

„Plătim deja prețul: o mai mare aversiune față de risc în rândul scriitorilor, artiștilor și jurnaliștilor care se tem pentru traiul lor dacă se îndepărtează de consens sau dacă nu sunt suficient de zeloși”, mai arată cei peste o sută de semnatari ai scrisorii deschise.

„Această atmosferă înăbușitoare va dăuna în cele din urmă cauzelor cele mai vitale ale timpului nostru. Restrângerea dezbaterii, indiferent dacă este vorba de un guvern represiv sau de o societate intolerantă, îi afectează invariabil pe cei care nu au putere și îi face pe toți mai puțin capabili de participare democratică. Modul de a învinge ideile greșite este prin expunere, argument și persuasiune, nu prin încercarea de a le distruge. Refuzăm orice alegere falsă între dreptate și libertate, ele nu pot exista una fără cealaltă. În calitate de scriitori avem nevoie de o cultură care ne lasă loc experimentării, riscului și chiar greșelilor. Trebuie să păstrăm posibilitatea unui dezacord de bună-credință fără consecințe profesionale grave. Dacă nu vom apăra tocmai această valoare de care depinde munca noastră, nu ar trebui să ne așteptăm ca publicul sau statul să o apere pentru noi”, își încheie scrisoarea intelectualii americani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22