Interventia turca in Siria, ultima tentativa a Ankarei pentru a evita Kurdistanul sirian

Dora Vulcan | 25.08.2016

Interventia Turciei in Siria, avand drept acoperire sprijinirea rebelilor loiali Ankarei, vizeaza evitarea unui cosmar pentru Erdogan: "Kurdistanul autonom sirian", afirma expertii interogati de AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Cu toate acestea, Ankara va avea foarte mari dificultati in franarea ambitiilor teritoriale ale kurzilor, cu exceptia intrarii in conflict deschis cu acestia, in special pentru a-i impiedica sa cucereasca orasul strategic al-Bab, controlat in prezent de jihadistii gruparii teroriste Stat Islamic (SI).

 

"Chestiunea kurda a devenit acum prima in cadrul prioritatilor lui Erdogan in Siria, deoarece factiunile kurde legate de PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) au cucerit vaste teritorii in nord", spune Aron Lund, de la Centre Carnegie Endowment for International Peace, citat de Hotnews.

 

"Iar perspectiva unui mini-Etat al PKK finantat de petrol si sprijinit de SUA, la granita sa de sud, este un cosmar pentru Ankara", adauga el.

 

 

Profitand de razboi, kurzii din Siria, care reprezinta 15% din populatie, au autoproclamat o regiune "federala" formata din trei "cantoane". Ei controleaza acum 18% din tara, un teritoriu unde traiesc doua milioane de oameni, dintre care 60% kurzi.

 

Potrivit lui Aron Lund, cucerirea orasului Minbej la finele lui iunie si in special vointa afisata de kurzi de a avansa spre vest si spre orasul Jarablus au precipitat interventia turca, deoarece SUA a promis Ankarei sa impiedice Fortele Democrate Turce (FDS, o coalitie dominata larg de kurzi) sa traverseze Eufratul spre provincia Alep.

 

"Turcia are tot dreptul sa intervina" daca fortele kurde nu se retrag mai repede la est de Eufrat, mai departe de granita turca, a declarat joi ministrul turc al Apararii, Fikri Isik.

 

Neutralitatea binevoitoare a lui Assad

 

"Este clar ca preluarea Minbej de catre FDS a iritat profund Ankara si, de atunci, Turcia actioneaza pentru a contracara acest avans", afirma si Mutlu Civiroglu, expert in afaceri kurde din Washington.

 

"FDS se pregatea sa mearga sa cucereasca al-Bab, o localitate cruciala pentru a lega cantoanele Kobane si Afrin. Ankara considera ca este foarte importanta pentru interesele sale sa impiedice FDS sa ajunga la Afrin. In acest context trebuie vazuta intruziunea sa la Jarablus", spune el.

 

Kobane, in centru, si Afrin, la vest, se afla la o distanta de 200 km. Cucerind Minbej, in 23 iunie, militiile kurde au facut un pas important in concretizarea unei largi regiuni autonome in nordul Siriei si care ar fi vizat acum cucerirea al Bab, daca turcii nu ii impiedica.

 

Un purtator de cuvant al Unitatilor de protectie a poporului kurd (YPG), Redur Xelil, afirma ca "YPG sunt sirieni si turcii nu pot impune restrictii de miscare a sirienilor pe teritoriul lor".

 

In aceasta operatiune, turcii stiu ca se pot baza pe neutralitatea binevoitoare a regimului Bashar al-Assad, in ciuda dezacordurilor legate de razboi.

 

"Guvernul turc s-a lansat in operatiunea din Jarablus stiind ca Assad se va multumi cu o condamnare simbolica, deoarece ambele tari considera kurzii drept o amenintare", arata Civiroglu. "De aceea considera ca o actiune urgenta e necesara pentru a bloca avansul kurzilor si pentru a impiedica crearea federatiei lor".

 

Cu toate  acestea, Fabrice Balanche, geograf francez expert in Siria, "blocarea avansului kurzilor nu va fi usoara. Pentru moment, cucerirea Jarablus nu impiedica jonctiunea celor doua cantoane, doar daca Turcia nu isi trimite tancurile mai spre sud, spre al-Bab".

 

Dar acest expert se indoieste ca Rusia va permite acest lucru. "Exista probabil un acord Rusia-Turcia pentru o interventie la maxim 15 km in interiorul Siriei, dar nu mai mult", crede el. Or al-Bab este situat la circa 30 de km de granita.

 

"Kurzii vor putea in continuare sa conecteze Afrin si Minbej printr-un coridor mic, care va putea fi taiat oricand de catre Assad-Putin in cazul in care kurzii nu sunt intelepti", avertizeaza Balanche.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22