Pe aceeași temă
Aproape 90% dintre locuitorii provinciei Henan, a treia cea mai populată din China, au fost infectați până acum cu Covid-19, a declarat un oficial sanitar regional, în timp ce țara se confruntă cu o creștere fără precedent a numărului de îmbolnăviri, scrie The Guardian.
Kan Quancheng, directorul comisiei de sănătate din Henan, a declarat într-o conferință de presă că în 6 ianuarie 2023, rata de infectare cu Covid în provincie este de 89%.
Cu o populație de 99,4 milioane, cifrele sugerează că aproximativ 88,5 milioane de oameni din Henan ar fi fost infectați până acum. Apogeul cazurilor spitalizate a fost în 19 decembrie, a spus Kan.
China a ridicat în mod brusc, în decembrie, majoritatea măsurilor sanitare anti-Covid, în urma unor proteste masive împotriva politicii stricte „zero-Covid” promovată de Partidul Comunist Chinez, cele mai mari de la evenimentele din Piața Tiananmen din 1989.
„De la izbucnirea epidemiei, am pus întotdeauna oamenii și viața lor pe primul loc, am luat măsuri de prevenire a infecțiilor cu SARS-CoV-2, am optimizat și ajustat măsurile de prevenire și control în funcție de timp și situație și am maximizat protecția vieții și sănătății oamenilor ”, a spus președintele chinez Xi Jinping, într-un discurs de Anul Nou adresat unei populații pe punctul de face o revoluție împotriva măsurilor draconice de lockdown.
„După eforturi intense, am depășit dificultăți și provocări fără precedent”, a adăugat Xi, care țintește în prezent reluarea activității economice, renunțând la politica falimentară Zero-Covid
„Deși lupta continuă, toată lumea muncește din greu cu perseverență, iar zorii dimineții sunt apropae”, a spus președintele Xi națiunii sale obosite de doi ani de pandemie.
Ultimele evoluții din China arată că printre lecțiile cheie învățate de PCC, una este că, pentru a menține controlul, guvernul trebuie să insufle frică în populație în timp ce generează creștere economică.
Astfel că Xi crede că a sosit momentul să le ofere creștere economică chinezilor: „Să muncim mai mult, persistența înseamnă victorie, iar unitatea înseamnă victorie”, a încheiat Xi Jinping discursul de Anul Nou.
Deschiderea de duminică a granițelor Chinei a fost unul dintre ultimii pași în această politică de renunțare la restricții.
Autorităţile estimează că un nou val de contaminare se va înregistra de Anul Nou lunar – în 22 ianuarie în acest an -, în momentul în care milioane de chinezi de la oraş se duc în zone rurale pentru a-şi întâlni familiile. Odată cu apropierea sărbătorii, peste 34 de milioane de călătorii au fost înregistrate sâmbătă.
China, care are 1,4 miliarde de locuitori, a înregistrat în mod oficial, de la ridicarea restricţiilor sanitare, doar 30 de morţi din cauza Covid-19, în ciuda acestei „explozii" de contaminări în ţară. Aceste date nu reflectă situaţia reală, acuză Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Economia, pe primul loc
Moneda și piețele bursiere din China s-au consolidat luni, investitorii pariind că eliminarea restricțiilor va contribui la revigorarea celei de a doua economii mondiale, care a înregistrat în ultimii doi ani cea mai scăzută creștere din aproape jumătate de secol, scrie Reuters.
Mișcarea Beijingului de a renunța la cerințele de carantină pentru vizitatori este de așteptat să stimuleze călătoriile în afara țării, deoarece rezidenții nu se vor confrunta cu aceste restricții la întoarcere.
Dar zborurile sunt rare și mai multe țări cer teste negative de la vizitatorii din China, încercând să țină sub control un focar care copleșește multe dintre spitalele și crematoriile din China.
Înalți oficiali din China din domeniul sănătății și mass-media de stat au spus în mod repetat că infecțiile cu COVID ating un vârf în toată țara și că se minimizează amenințarea pe care o reprezintă acum boala.
„Astăzi, virusul e slab, noi suntem mai puternici”.
„Viața merge din nou înainte!”, a scris duminică ziarul oficial al Partidului Comunist, Cotidianul Poporului, într-un editorial în care lăuda politicile guvernului împotriva pandemiei, despre care a spus că a trecut de la „prevenirea infecției” la „prevenirea bolilor severe”.
Oficial, China a raportat doar 5.272 de decese legate de COVID până pe 8 ianuarie, una dintre cele mai scăzute rate de deces din lume cauzate de infecția cu SARS-CoV-2.
Dar Organizația Mondială a Sănătății consideră că China subraportează amploarea focarului iar experții internaționali estimează că peste un milion de oameni din țară ar putea muri din cauza bolii în acest an.
Trecând peste aceste previziuni sumbre, acțiunile asiatice au urcat luni la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni, în timp ce yuanul chinez s-a consolidat la cel mai ridicat nivel față de dolar de la jumătatea lunii august.