Invazia rusească în Ucraina ar putea provoca o criză alimentară globală care să dureze ani de zile

Redactia | 19.05.2022

S-au împlinit 12 săptămâni de la începutul invaziei rusești din Ucraina. Un tir intens de rachete a avut loc miercuri seară asupra unor ținte din regiunea Donețk.

Pe aceeași temă

Guvernatorul regional anunță că în timpul bombardamentelor de ieri au murit cel puțin 10 civili, dintre care doi erau copii. Alți 7 oameni au fost răniți. Pentagonul spune că trupele Moscovei au schimbat tactica. Atacă acum în grupuri mai mici, cu obiective reduse.

În locul unităților de luptă de sute de militari, companiile de câteva zeci de oameni conduc atacuri în regiunea Donbas. Își concentrează eforturile pe sate și răscruci de drumuri, în locul orașelor mari.

Marea ofensivă plănuită de Moscova este blocată de armele și echipamentele moderne primite de armata ucraineană. Ministerul apărării de la Kiev anunță că trupele sale au aruncat în aer un tren blindat care transporta trupe rusești, la Melitopol, în sud.

Pe de altă parte, ONU avertizează că războiul din Ucraina a contribuit la alimentarea unei crize alimentare globale care ar putea dura ani de zile dacă nu este controlată.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că războiul din Ucraina a contribuit la alimentarea unei crize alimentare globale care ar putea dura ani de zile dacă nu este controlată. Banca Mondială a anunțat o finanțare suplimentară de 12 miliarde de dolari pentru a-i atenua „efectele devastatoare”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că lipsa de cereale și îngrășăminte cauzată de război, temperaturile ridicate și problemele de aprovizionare cauzate de pandemie amenință să „pună zeci de milioane de oameni în insecuritate alimentară”, pe piețele financiare existând temeri de inflație și recesiune mondială.

În cadrul unui discurs la reuniunea ONU de la New York, el a spus că car putea urma „malnutriție, foamete în masă și foamete, într-o criză care ar putea dura ani de zile”.

Guterres a afirmat că este în „contact intens” cu Rusia și alte țări pentru a încerca să găsească o soluție.

„Implicațiile complexe de securitate, economice și financiare necesită bunăvoință din toate părțile pentru a se ajunge la o soluție”, a spus el despre discuțiile sale cu Moscova, Ucraina, Turcia, SUA, Uniunea Europeană și alții. „Nu voi intra în detalii, deoarece declarațiile publice ar putea submina șansele de succes.”

Volodimir Zelenski a cerut Parlamentului de la Kiev să prelungească legea marțială. Vrea, de asemenea, ca mobilizarea generală a bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani să continue. În discursul său de azi noapte, el s-a referit și la presupusa utilizare de către Rusia a unor sisteme de arme cu laser. Forțele ruse au susținut că folosesc arme laser de nouă generație pentru a arde dronele ucrainenilor. Faptul că se laudă cu o astfel de armă nu arată decât eșecul complet al invaziei, crede liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski: "Astăzi (ieri, n.r.), unul dintre reprezentanții statului rus a spus că ocupanții ar fi început să folosească sisteme de arme cu laser în Ucraina. Se presupune, pentru a face economie de rachete. Armata rusă a tras peste două mii de rachete asupra Ucrainei, care reprezentau cea mai mare parte a stocului lor de rachete. Adică mai au doar rămășițe.

Rachete, dintre care majoritatea a fost consumat de armata rusă pentru distrugerea infrastructurii civile, fără niciun rezultat militar strategic. Astăzi (ieri, n.r.) rachetele au lovit în acest fel la Nikolaev și Dnipro.

Ei bine, și propaganda Germaniei naziste avea un astfel de termen, „Wunderwaffe”, arma minune. Cu cât devenise mai clar că nu aveau nicio șansă în război, cu atât făceau mai multă propagandă despre arma minune.

Și aici vedem că în a treia lună a unui război la scară largă, Rusia încearcă să-și găsească arma minune, presupusele arme cu laser. Toate acestea arată clar eșecul complet al invaziei. Mai arată și că le este frică să admită că au fost comise greșeli catastrofale la cele mai înalte niveluri statale și militare din Rusia".

Cele mai recente informații privind desfășurarea războiului în Ucraina: 

  • Cel puțin zece civili ucraineni, dintre care doi copii, au fost uciși miercuri de forțele ruse în regiunea Donețk, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko.

  • Ambasada SUA la Kiev a fost redeschisă miercuri, după trei luni de când a fost închisă ca urmare a invaziei ruse din Ucraina.

  • Ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, l-a acuzat, miercuri, pe preşedintele rus Vladimir Putin de ''folosirea foametei ca armă''. Reprezentanta Berlinului a anunțat intenţia de a lansa o alianţă pentru securitate alimentară globală.

  • Preşedintele croat Zoran Milanovic a afirmat că îl va instrui pe reprezentantul permanent al Croaţiei la NATO, ambasadorul Mario Nobilo, să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţa militară occidentală până nu va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herţegovina.

  • Starea de război va fi prelungită în Ucraina cu 90 de zile. Un proiect în acest sens a fost trimis Parlamentului din Ucraina de președintele Volodimir Zelenski.

  • Ucrainenii ar fi aruncat în aer un tren blindat, și plin cu armament, aduși de ruși la începutul lunii martie în Melitopol. 

  • Într-un discurs susținut miercuri în fața Parlamentului European, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut apel la țările UE să susțină aspirațiile europene ale țării sale.

  • Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a precizat, miercuri, că pentru a se putea desprinde de petrolul rusesc, Ungaria are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 de milioane de euro.

  • Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei, au confirmat miercuri pentru dpa surse din Alianţa nord-atlantică.

  • Ministrul ucrainean al dezvoltării economice, Iulia Sviridenko, a anunţat miercuri că Polonia va trimite Ucrainei 25.000 de tone de carburant, probabil săptămâna viitoare.

  • Comandanţii de rang înalt de la Azovstal - combinatul siderurgic din Mariupol, ultima redută a rezistenţei ucrainene din acest oraş-port la Marea Azov - se află în continuare în interiorul oţelăriei şi încă nu s-au predat, a declarat liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, informează Reuters

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22