Investigaţie Reuters: În Germania acționează agenți pro-Putin împotriva sprijinului față de Ucraina

L. G. | 04.01.2023

În Germania sunt voci care cer schimbarea atitudinii față de războiul din Ucraina, iar cei mai vehemenți au legături cu statul rus sau extrema dreaptă, arată o investigație Reuters.

Pe aceeași temă

Germania a alocat până acum peste 1 miliard de euro pentru ajutor umanitar în Ucraina şi în ţările vecine, plus echipamente militare, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană. Majoritatea germanilor susţin în continuare Ucraina, dar, după o creştere abruptă a costurilor energiei, sondajele arată că sunt mai puţini cei care doresc extinderea sprijinului militar, notează Reuters, citată de news.ro.

Aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în septembrie în piaţa centrală din Koln pentru a îndemna guvernul german să iasă din coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi să facă pace cu Rusia. "Trebuie să încetăm să mai fim vasalii americanilor", a declarat politicianul german de dreapta Markus Beisicht de pe o scenă improvizată într-un camion. Mulţimea a aplaudat şi a fluturat steaguri ruseşti şi germane.

Un bărbat slab, în pantaloni de camuflaj, stătea pe marginea scenei, ascuns de mulţime de o prelată. La câţiva metri distanţă, un bărbat solid cu ochelari de soare negri stătea de pază. Organizatorii mitingului nu au acceptat întrebări. Majoritatea au refuzat să vorbească atunci când au fost abordaţi de un reporter Reuters, iar un protestatar a încercat să convingă un agent de poliţie să-l aresteze pe reporter pe motiv că ar fi un spion ucrainean.

Mitingul a fost doar una dintre numeroasele ocazii - din online şi de pe stradă - în care oamenii clamează că Berlinul ar trebui să-şi reconsidere sprijinul pentru Ucraina. Acest mesaj se bazează pe legăturile profunde dintre Germania şi Rusia. Sunt câteva milioane de vorbitori de limbă rusă care trăiesc în Germania, o consecinţă a legăturilor sovietice ale Germaniei de Est comuniste şi a decenilor de dependenţă a Germaniei de gazul rusesc. Miza este mare: dacă Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, întoarce spatele Kievului, unitatea europeană cu privire la război se va fractura, arată Reuters.

Prin interviuri şi o analiză a postărilor de pe reţelele de sociale şi a altor informaţii disponibile în mod public, agenţia Reuters a stabilit identităţile unor figuri-cheie implicate în promovarea unei poziţii pro-Moscova în interiorul Germaniei, inclusiv a celor doi bărbaţi care se aflau în apropierea scenei din Köln.

Bărbatul slab este un fost ofiţer al forţelor aeriene ruseşti. Numit iniţial Rostislav Tesliuk, el şi-a schimbat numele în Max Schlund după ce s-a stabilit în Germania în urmă cu zece ani. În ultimele luni, el a călătorit în estul Ucrainei controlate de Rusia. Recent, o agenţie guvernamentală rusă i-a plătit biletul de avion spre Moscova pentru o conferinţă la care Vladimir Putin a fost vorbitorul principal. Agenţia, Rossotrudnicestvo, se află sub incidenţa sancţiunilor UE pentru gestionarea unei reţele de "agenţi de influenţă" care răspândesc naraţiunile Kremlinului.

Vecinul lui Schlund de lângă scenă, un bărbat pe nume Andrei Harkovski, jură credinţă unei societăţi de "cazaci" care susţine campania militară a Moscovei în Ucraina.

Schlund şi Harkovski nu au răspuns la întrebările detaliate ale agenţiei Reuters pentru această investigaţie. Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp, Schlund a scris: "Dispari!" şi "Glorie Rusiei!" - menţionează Reuters.

IDENTITĂŢI DUBLE ŞI LEGĂTURI CU EXTREMA DREAPTĂ

Jurnaliştii Reuters au constatat că unii dintre cei mai zgomotoşi agitatori care cer o schimbare a politicii germane au două feţe. Unii dintre ei folosesc pseudonime şi au legături nedezvăluite cu Rusia şi cu entităţi ruseşti aflate sub sancţiuni internaţionale sau cu organizaţii de extremă dreapta.

Autorităţile germane spun că una dintre persoanele identificate de Reuters are legături cu ideologia de extremă dreapta. Susţinători ai acestei ideologii au fost acuzaţi în decembrie de complot în vederea unei lovituri de stat. Persoana respectivă administrează un canal de social media în limba germană numit "Putin Fanclub" şi îndemna la începutul anului trecut la luarea cu asalt a Parlamentului german.

O altă persoană este director al unei companii de construcţii din Berlin şi a fost ofiţer în cadrul serviciilor secrete militare ruseşti. El îl cunoaşte pe unul dintre cei trei bărbaţi ruşi condamnaţi recent de un tribunal olandez pentru că au contribuit la furnizarea rachetei ce a doborât un avion de pasageri malaezian deasupra Ucrainei în 2014.

Un al treilea bărbat este un pasionat de motociclete şi postează online afirmaţii despre atrocităţile care ar fi comise de armata ucraineană. A strâns bani pentru o bandă de motociclişti ruşi care se află sub sancţiunile SUA şi UE pentru că a susţinut războiul lui Putin.

Investigația completă o puteți citi aici

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22