Iohannis, ingrijorat de situatia de la Chisinau: Sa nu se devieze de la drumul proeuropean

Tudor Despina | 16.10.2015

Evenimentele politice de joi din Republica Moldova provoaca ingrijorare la Bucuresti. Presedintele Iohannis a subliniat necesitatea ca tara vecina sa pastreze drumul pro-european.

Pe aceeași temă

 

Klaus Iohannis a vorbit, vineri, la finalul Consiliului European de toamna de la Bruxelles despre situatia politica tensionata de la Chisinau.

 

Toate aceste lucruri ne ingrijoareaza”, a spus seful statului roman, dupa ce fostul premier moldovean Vlad Filat a fost retinut de procurori in contul scandalului devalizarii sistemului bancar. De asemenea, oligarhul Vlad Plahotniuc si-a anuntat autosuspendarea din partid, in ceea ce arata o reasezare a scenei politice moldovene.

 

Suntem foarte conectati la informatii, urmari cu foarte mare atentie evolutia din Republica Moldova”, a mai aratat Iohannis, subliniind necesitatea ca tara vecina sa ramana pe drumul pro-european.

 

“Incurajez Guvernul moldovean, incurajez Parlamentul moldovean sa treaca peste aceste dificultati, sa redreseze tara si sa pastreze orientarea pro-europeana”, a mai spus presedintele roman, aratand ca Bucurestiul va monitoriza situatia de la Chisinau.

 

Vlad Filat, retinut pentru 72 de ore

 

Cu opt voturi “pentru” si trei “impotriva”, Comisia juridica pentru numiri si imunitati parlamentare din Legislativul moldovean a aprobat, joi ridicarea imunitatii deputatului Filat, anunta presa de la Chisinau.

 

Vin cu o solicitare care nu a mai existat în istoria Republicii Moldova privind punerea sub învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în fraudele de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, el fiind implicat și în distrugerea probelor”, a spus procurorul general al Moldovei Corneliu Gurin, de la tribuna parlamentului.

 

In replica, Filat a spus ca actiunea este regizata si pregatita din timp: “Instituțiile statului sunt acaparate, Parchetul General și Centrul Anticorupție sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc”, a spus fostul premier.

 

La scurt timp, Filat a fost ridicat si dus la Centrul National Anticoruptie. Ulterior, anchetatorii au anuntat retinerea pentru 72 de ore a fostului premier, pentru corupere pasiva si trafic de influenta”.

 

Plahotniuc se autosuspenda

 

In tot acest timp, Vlad Plahotniuc si-a anuntat autosuspendarea din functia de prim-vicepresedinte al Partidului Democrat. Considerat unul dintre cei mai puternici oligarhi de la Chisinau, Plahotniuc a transmis ca renunta si la calitatea de membru al formatiunii:

 

“Având în vedere necesitatea ca ancheta în cazul BEM să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influențe externe instituțiilor de drept, dar având în vedere și acuzațiile care mi se aduc, chiar daca nu au fost niciodată probate și sunt nefondate, consider că este oportun să mă autosuspend din funcția de primvicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. De asemenea, mă autosuspend din calitatea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul BEM”, transmitea Plahotniuc pe Facebook, citat de presa moldoveneasca.

 

Anuntul lui Plahotniuc vena la doar cateva ore dupa ce si Igor Corman, fost presedinte al Parlamentului si membru in Partidul Democrat (controlat de Plahotniuc) si-a anuntat demisia din Parlament si din partid.

 

Plahotniuc este perceput de opinia publica drept cel care controleaza o mare parte a institutiilor statului moldovean. Potrivit Deutsche Welle, numele sau “figureaza aproape in toate scandalurile de coruptie din Moldova”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22