Irakul apeleaza la ONU pentru a convinge Turcia sa-si retraga trupele de langa Mosul

Iulian Popescu | 12.12.2015

Premierul irakian Haider al-Abadi a cerut în Consiliul de securitate ONU retragerea imediata a trupelor Turciei de langa Mosul, oras controlat de ISIS, informeaza The Guardian.

Pe aceeași temă

 

Ankara a trimis de un an de zile trupe in nordul Iraqului pentru a ajuta la antrenarea kurzilor si a fortelor sunite care luptă împotriva grupării extremiste Stat Islamic.

 

Premierul Haider Al-Abadi a insistat la ONU ca Irakul nu are nevoie de forte straine pe teritoriul sau si nici de ajutorul unor trupe straine pentru a lupta impotriva Stat Islamic.

 

Pe de alta parte, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri ca Turcia nu are nicio intentie de a-si retrage trupele si va continua procesul de antrenament "conform intelegerii" cu Irak, desi Bagdadul neaga existenta unui astfel de acord. 

 

Samantha Power, care prezideaza Consiliuli ONU, a avertizat Ankara: "Orice desfasurare a trupelor trebuie sa aiba aprobarea guvernului irakian."

 

Săptămâna trecută, șeful diplomatiei irakiene l-a chemat pe amasadorul turc si i-a cerut ca trupele turcesti sa paraseasca imediat Irakul, sustinand ca autoritatile nu au fost instiintate de prezenta acestora. In aceste conditii, orice prezenta a unor trupe straine pe teritoriul Irakului va fi considerata un act ostil si sanctionata ca atare, a atras atentia ministrul de externe de la Bagdad.

 

Premierul turc Davutoglu a declarat in urma cu o saptamana ca tabara situata la 30 km distanta de Mosul a fost înființata la cererea guvernatorului din Mosul și în coordonare cu Ministerul Apărării irakian. "Aici s-au antrenat peste 2.000 de frații ai noștri din Mosul, contribuind la eliberarea orașului de sub controlul organizației teroriste Stat Islamic".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22