Pe aceeași temă
Ankara a trimis de un an de zile trupe in nordul Iraqului pentru a ajuta la antrenarea kurzilor si a fortelor sunite care luptă împotriva grupării extremiste Stat Islamic.
Premierul Haider Al-Abadi a insistat la ONU ca Irakul nu are nevoie de forte straine pe teritoriul sau si nici de ajutorul unor trupe straine pentru a lupta impotriva Stat Islamic.
Pe de alta parte, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri ca Turcia nu are nicio intentie de a-si retrage trupele si va continua procesul de antrenament "conform intelegerii" cu Irak, desi Bagdadul neaga existenta unui astfel de acord.
Samantha Power, care prezideaza Consiliuli ONU, a avertizat Ankara: "Orice desfasurare a trupelor trebuie sa aiba aprobarea guvernului irakian."
Săptămâna trecută, șeful diplomatiei irakiene l-a chemat pe amasadorul turc si i-a cerut ca trupele turcesti sa paraseasca imediat Irakul, sustinand ca autoritatile nu au fost instiintate de prezenta acestora. In aceste conditii, orice prezenta a unor trupe straine pe teritoriul Irakului va fi considerata un act ostil si sanctionata ca atare, a atras atentia ministrul de externe de la Bagdad.
Premierul turc Davutoglu a declarat in urma cu o saptamana ca tabara situata la 30 km distanta de Mosul a fost înființata la cererea guvernatorului din Mosul și în coordonare cu Ministerul Apărării irakian. "Aici s-au antrenat peste 2.000 de frații ai noștri din Mosul, contribuind la eliberarea orașului de sub controlul organizației teroriste Stat Islamic".