Pe aceeași temă
Imagini din orașele israeliene, publicate pe rețelele sociale, au arătat explozii pe cer, în timp ce dronele și rachetele lansate de Teheran erau interceptate. IDF a anunțat că a interceptat 99% dintre acestea, inclusiv câteva „zeci” de rachete balistice iraniene cu ajutorul scutului antirachetă al Israelului. Oficialii israelieni au făcut referire la un „răspuns fără precedent” pe care îl vor da Iranului.
Iranul a acţionat sâmbătă seara după ce a promis represalii pentru atacul atribuit Israelului asupra complexului ambasadei sale de la Damasc, care a ucis şapte ofiţeri ai Gardienilor Revoluţiei, inclusiv doi comandanţi de rang înalt. Teheranul a declarat că lovitura sa a fost o pedeapsă pentru "crimele israeliene". Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat responsabilitatea pentru atacul asupra consulatului.
"În cazul în care regimul israelian va face o altă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever", a ameninţat misiunea iraniană la Naţiunile Unite, avertizând SUA să "stea departe". Cu toate acestea, misiunea de la ONU a mai spus că Iranul "consideră acum că problema este încheiată".
După şase luni de război în Gaza şi pe fondul riscurilor tot mai mari de declanşare a unui război regional mai mare, Axios citează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, potrivit căruia Biden i-ar fi spus lui Netanyahu că SUA se opune oricărui contraatac israelian împotriva Iranului.
90% din cele peste 300 de rachete și drone au fost interceptate
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că peste 300 de drone și rachete au fost lansate de Iran în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, dintre care 99% au fost interceptate, relatează Sky News.
Hagari a spus că au fost lansate 30 de rachete de croazieră, dintre care niciuna nu a intrat în Israel, precum și 120 de rachete balistice. El a spus că unele dintre rachetele balistice au lovit baza aeriană Nevatim, dar că „capacitățile acesteia nu au fost afectate”. El a continuat să spună că situația este încă în desfășurare și că avioanele patrulează cerul.
„Iranul a împins Orientul Mijlociu spre escaladare. Vom face tot ceea ce este necesar”, a spus Hagari. De asemenea, lansările de drone și rachete nu au venit doar din Iran, a adăugat el, ci și din Irak și Yemen. El a precizat că în ultimele ore „zeci de rachete” au fost lansate din Liban în nordul Israelului, iar ca răspuns, IDF a lovit o serie de structuri militare din Liban.
Israel promite un „un răspuns semnificativ” la atacul Iranului
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a subliniat că atacul a fost un eşec, a promis că ţara sa va obţine victoria după ce armata israeliană a doborât aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran, într-o escaladare bruscă a conflictului din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.
Sirenele au răsunat, s-au auzit sunete de arme grele şi bubuituri îndepărtate, presa locală spunând că a fost vorba de interceptări aeriene ale dronelor explozive. Autorităţile au declarat că o fetiţă de 7 ani a fost grav rănită şi o bază a armatei a suferit avarii minore, dar consecinţele amplului atac s-au limitat aici.
"Am interceptat, am respins, împreună vom învinge", a postat Netanyahu pe X.
Armata israeliană a declarat că au fost doborâte peste 99% dintre dronele şi rachetele iraniene şi că discută opţiunile de răspuns.
Postul de televiziune israelian Canal 12 a citat un oficial israelian neidentificat care a declarat că va exista un "răspuns semnificativ" la acest atac.
Iran se bazează pe aliații din regiune
Iranul s-a bazat pe susţinătorii săi din întreaga regiune pentru a ataca ţinte israeliene şi americane. Războiul din Fâşia Gaza, pe care Israelul a invadat-o după atacul de la 7 octombrie al Hamas - mişcare palestiniană susţinută de Iran - a amplificat tensiunile în regiune, extinzându-se pe fronturile cu Libanul şi Siria şi atrăgând tiruri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor israeliene de la distanţe atât de mari precum Yemen şi Irak. Iar războiul din Fâşia Gaza nu dă semne de relaxare în ciuda numeroaselor eforturi de mediere.
Cel mai puternic aliat al Iranului în regiune, gruparea şiită libaneză Hezbollah - care a avut schimburi de tiruri zilnice cu Israelul de la începutul războiului din Gaza - a declarat duminică dimineaţa că a tras rachete asupra unei baze israeliene.
Drone ar fi fost, de asemenea, lansate împotriva Israelului de către gruparea Houthi din Yemen, aliată cu Iranul, care a atacat rutele de navigaţie din jurul Mării Roşii pentru a-şi arăta solidaritatea cu Hamas.
Aceste confruntări ameninţă acum să se transforme într-un conflict deschis direct care să opună Iranul şi aliaţii săi regionali Israelului şi principalului său susţinător, Statele Unite.
Egiptul, o altă putere regională, a îndemnat la "cea mai mare reţinere".
Purtătorul de cuvânt militar principal al Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a calificat acţiunile Iranului drept "foarte grave", spunând într-o conferinţă televizată că acestea "împing regiunea spre escaladare".
SUA se opun unei contralovituri a Israelului
Iranul a lansat şi zeci de rachete sol-sol spre Israel, inclusiv mai mult de 10 rachete de croazieră, dar majoritatea au fost interceptate în afara graniţelor israeliene, a declarat Hagari.
Salva iraniană a provocat pagube reduse la o instalaţie militară israeliană, a mai spus el.
După câteva ore, armata israeliană a transmis populaţiei că nu mai este cazul să se adăpostească, revizuind o alertă anterioară, într-un semnal aparent de încetare a ameninţării.
Reuniune consiliului de securitate al ONU
Preşedintele american Joe Biden, care a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7 - pentru a coordona un răspuns diplomatic la ceea ce el a numit atacul neruşinat al Iranului.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că America nu caută un conflict cu Iranul, dar nu va ezita să acţioneze pentru a proteja forţele americane şi a sprijini apărarea Israelului.
Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească duminică la ora locală 16.00 (23.00, ora României), după ce Israelul i-a cerut să condamne atacul iranian şi să desemneze Gărzile Revoluţionare drept organizaţie teroristă. Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat pe aplicaţia Telegram că, pe lângă o scrisoare din partea Israelului, Consiliul de Securitate a primit una din partea Iranului, în care se afirmă că atacul său se încadrează în cadrul Cartei ONU care reglementează dreptul la autoapărare. "Aceasta din urmă avertizează că, dacă Israelul răspunde, Iranul va răspunde într-o manieră mai puternică şi mai decisivă", a declarat Polianski.
Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Mexic, Olanda şi Norvegia au condamnat atacul Iranului.