Iranul a scapat de sanctiuni; Teheranul ordona cresterea exporturilor de titei

Iulian Popescu | 17.01.2016

Imediat după ce sâmbătă au fost ridicate sancțiunile impuse Iranului, ministerul petrolului și comerțului exterior de la Teheran a anunțat creșterea exporturilor de țiței cu 500.000 de barili pe zi, pe o piață deja inundată de statele OPEC, supraproducție ce a dus la căderea prețului sub 30 de USD barilul.

Pe aceeași temă

 

Iranul "a deschis un nou capitol" în ceea ce privește relațiile sale cu lumea, declara președintele Hassan Rohani la câteva ore după ridicarea sancțiunilor internaționale impuse în dosarul nuclear, scrie BBC.

 

Șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, a declarat ridicarea sancțiunilor și conformarea Iranului la regulile internaționale va contribui la îmbunătățirea păcii și securității regionale.

 

Măsura a fost luată după ce AIEA (Agenția Națională penrtu Energie Atomică) a declarat că Iranul s-a conformat acordului pentru prevenirea dezvoltării armelor nucleare.

Sancțiunile au fost impuse în 2006 de către ONU, SUA și UE.

 

Cele mai multe guverne occidentale au salutat evenimentul, dar Israelul acuză în continuare Teheranul că încearcă să construiască o bombă nucleară.

 

Perspectiva ca Iranul să-și dubleze exporturilor de petrol brut după ridicarea sancțiunilor (moment așteptat de mai mult timp), a făcut vineri ca prețul țițeiului pe piețe internaționale să scadă la 29 de dolari barilul.  De asemenea, mai scrie BBC, piețele din Qatar și Dubai s-au deschis cu o scădere de 6% duminică.

 

Imediat după ridicarea oficială a sancțiunilor, autoritățile au făcut pasul așteptat de toată lumea: anunțarea stimulării extracției și creșterea semnificativă a exporturilor.

 

Ținta fixată pentru perioada următoare este o creștere a exporturilor cu 500.000 de barili pe zi, potrivit unui interviu acordat la Teheran de Amir Hossein Zamaninia, ministru adjunct pentru petrol și comerț internațional, citat de Bloomberg.

 

O cantitate asemănătoare, de 500.000 de barili urmează să fie exportată suplimentar după alte câteva luni.

 

Aceste cantități apărute brusc în plus pe piață, vor împinge și mai jos cotațiile, a declarat pentru Bloomberg Robin Mills, de la firma de consultanță Qamar Energy.

 

Ministrul adjunct Zamaninia a declarat că planul de suplimentare a exporturilor se va face de o amnieră controlată, astfel încât să reducă pe cât posibil impactul negativ asupra prețurilor.

 

Cumparatorii de țiței iranian sunt liberi să importe cât doresc din această țară care era cândva al doilea producătordin OPEC, iar acum se situează pe poziția a cincea.

 

Ridicarea sancțiunilor mai aduce un avantaj uriaș pentru Iran – accesul imediat la conturi din străinătate în care se află aproximativ 50 de miliarde de dolari și care au fost înghețate odată cu instituirea măsurilor decise de ONU; SUA și UE, mai scrie Bloomberg.

 

Banii vor fi folosiți, spun autoritățile, pentru modernizarea industriei, ceea ce-I acordă un avantaj comparativ cu alte state, Arabia Saudită, de exemplu, unde prețul țițeiului a făcut imposibile investițiile în ultimii ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22