Iranul acuză Israelul și țări occidentale că vor să provoace un război civil

L. G. | 17.11.2022

Oficialii iranieni au acuzat joi Israelul și serviciile secrete occidentale că vor să provoace război civil în Iran, care se confruntă cu cele mai mari proteste față de politicile regimului islamist.

Pe aceeași temă

„Diverse servicii de securitate, Israelul și unii politicieni occidentali care au făcut planuri pentru război civil, distrugerea și dezintegrarea Iranului ar trebui să știe că Iranul nu este Libia sau Sudan”, a scris pe Twitter ministrul de externe Hossein Amirabdollahian.

Teheranul îi acuză pe adversarii occidentali că alimentează tulburările la nivel național, la care s-au alăturat iranieni din toate mediile sociale de la moartea, la 16 septembrie, a tinerei iraniene kurde Mahsa Amini. Aceasta a murit în timp ce se afla în arest, după ce poliția morală a arestat-o pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic.

Iranul a fost lovit miercuri de o serie de atacuri armate.

Șapte persoane au fost ucise în orașul Izeh din sud-vestul țării în ceea ce mass-media de stat a descris drept un „atac terorist”.

În cadrul unor violențe separate, bărbați înarmați care călătoreau pe o motocicletă au împușcat mai mulți membri ai forțelor de securitate în orașul Isfahan din centrul țării, omorând două persoane și rănind opt, potrivit televiziunii de stat.

Nicio grupare nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri, pe care televiziunea de stat le-a atribuit unor „răzvrătiți”.

Moartea lui Amini și protestele care au urmat au atras condamnarea internațională a conducerii clericale a Iranului, care s-a străduit să reprime tulburările și a dat vina pe dușmanii străini și pe presupușii lor agenți locali.

Cinci persoane reținute în timpul protestelor au fost condamnate la moarte, potrivit agenției de știri Mizan, aparținând sistemului judiciar.

Într-o postare pe Twitter, Amnesty International a declarat că autoritățile iraniene au cerut pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 21 de persoane „în procese false menite să îi intimideze pe cei care participă la revolta populară care a zguduit Iranul din septembrie și să îi descurajeze pe alții să se alăture mișcării”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22