Pe aceeași temă
Potrivit Reuters, agenția Fars l-a citat pe șeful armatei iraniene făcând un anunț în acest sens. “Capacitățile balistice și programul de rachete ale Iranului vor deveni mai puternice”, a spus Ataollah Salehi, precizând că Teheranul nu dă atenție vreunei rezoluții împotriva sa, iar decizia nu reprezintă o încălcare a acordului nuclear.
În ciuda slăbirii sancțiunilor la adresa Iranului, Statele Unite continuă să aibă divergențe cu republica islamică în ce privește testele cu rachete balistice capabile să suporte focoase nucleare. La mijlocul lunii trecute, acordul nuclear semnat de puterile globale și Iran a intrat în vigoare, ridicând astfel o parte dintre sancțiunile impuse Teheranului
Imediat după ridicarea sancțiunilor, ministerul petrolului și comerțului exterior de la Teheran a anunțat creșterea exporturilor de țiței cu 500.000 de barili pe zi, pe o piață deja inundată de statele OPEC, supraproducție ce a dus la căderea prețului sub 30 de USD barilul.
Iranul "a deschis un nou capitol" în ceea ce privește relațiile sale cu lumea, declara președintele Hassan Rohani la câteva ore după ridicarea sancțiunilor internaționale impuse în dosarul nuclear.
Șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, a declarat ridicarea sancțiunilor și conformarea Iranului la regulile internaționale va contribui la îmbunătățirea păcii și securității regionale.
Măsura a fost luată după ce AIEA (Agenția Națională penrtu Energie Atomică) a declarat că Iranul s-a conformat acordului pentru prevenirea dezvoltării armelor nucleare. Sancțiunile au fost impuse în 2006 de către ONU, SUA și UE. Cele mai multe guverne occidentale au salutat evenimentul, dar Israelul acuză în continuare Teheranul că încearcă să construiască o bombă nucleară.
Situația creată a afectat ulterior una dintre economiile bazate în mare parte pe exporturile de petrol și gaze. Ministrul rus de Finanțe afirma recent că Federația Rusp riscă să primească o lovitură bugetară de peste 38 de miliarde de dolari, ca urmare a căderii prețului țițeiului. Moscova a fost lovită de colapsul prețului global la petrol încă de la jumătatea anului 2014, în condițiile în care vânzările de energie reprezintă jumătate din veniturile la bugetul de stat.
În context, nici rubla rusească nu stă prea bine. La finalul lunii trecute, moneda a atins un nou record negativ, cursul valutar echivalând o rublă cu 81,07 dolari SUA.