Pe aceeași temă
Irascibilitatea Republicii Iran fata de Occident si aliatii sai atat la nivel global, cat si in regiune, poate fi explicata prin intentiile clare pe care Teheranul le are in acapararea rolului de hegemon in Orientul Mijlociu. Situatia tensionata cu Arabia Saudita – aliat al SUA in regiune – este unul din episoadele opozitiei pe care Iranul o face Occidentului, inclusiv cu sprijinul Rusiei.
Spectacol public cu focoase nucleare
Devine un mod de operare ca, la intervale de timp, Iranul sa isi etaleze capacitatile balistice depozitate in diferite depozite subterane obscure. Cel mai recent caz vine chiar la inceputul acestui an. Un clip publicat de televiziunea iraniana de stat arata un nou depozit cu rachete cu precizie ghidata Emad, despre care Statele Unite spun ca au capacitatea de a sustine focoase nucleare si, prin urmare, violeaza o rezolutie din 2010 a Consiliului de Securitate al ONU.
Miscarea caracterizata drept sfidatoare pare mai mult ca sigur ca urmareste iritarea Statelor Unite, in timp ce Vestul pregateste anularea tuturor sanctiunilor asupra Iranului dupa atingerea unui acord in dosarul nuclear. Clipul de un minut vine dupa un alt asemenea videoclip publicat de Teheran in Octombrie 2015, avand in centru o alta baza cu rachete. Agentia de stiri Tasnim si televiziunea de stat iraniana au spus ca facilitatea subterana, situata undeva sub munte si condusa de Garzile Revolutionare Iraniene, a fost inaugurata de presedintele Parlamentului, Ali Larijani.
In replica, Washingtonul sustine ca rachetele Emad prezentate de Iran sunt capabile sa poarte focoase nuclare. Oficiali americani au spus ca SUA vor raspunde actiunii iraniene cu noi sanctiuni asupra indivizilor si afacerilor iraniene legate de programul balistic, potrivit Reuters.
Complot in Orientul Mijlociu
Cel putin asta spun iranienii ca urmaresc Statele Unite in regiune. Politica americana in Orientul Mijlociu reprezinta o amenintare pentru Rusia si Iran, considera liderul suprem de la Teheran. Ayatollahul Ali Khamenei a cerut in Noiembrie 2015 o consolidare a relatiilor bilaterale dintre Moscova si Teheran.
Declaratia a fost facuta de Khamenei in cadrul unei intalniri cu presedintele rus Vladimir Putin, la finalul anului trecut, in capitala iraniana. Transformat intr-un veritabil razboi prin interpusi, conflictul din Siria concentreaza pe teritoriul statului din Orientul Mijlociu doua tabere: americanii alaturi de aliatii occidentali, Turcia si statele arabe din Golf il vor plecat pe Bashar al-Assad de la Damasc, in timp ce liderul sirian beneficiaza de sustinerea Rusiei si a Iranului.
“Americanii au un complot pe termen lung si incearca sa domine Siria si intreaga regiune”, a spus Ayatollahul Khamenei, punctand o amenintare in special pentru Moscova si Teheran. Liderul suprem iranian a argumentat ca americanii incearca sa atinga obiectivele militare esuate in Siria prin “mijloace politice”, facand referire la propunerile privind negocieri pentru pace.
De altfel, cu acea ocazie, rusii au confirmat lansarea unui program de inarmare a regimului de la Teheran cu sisteme de racheta. Decizia vine dupa ce ambele state au semnat un contract in acest sens, in 9 Noiembrie. E vorba despre sistemul rusesc de racheta sol-aer S-300 pe care il va folosi si armata iraniana, acum ca rusii au decis sa le furnizeze aceasta tehnologie. Ambasadorul Iranului in Rusia a spus atunci ca Moscova a inceput procedura de alimentare cu sisteme de racheta. “Iranul si Rusia au semnat un nou contract si procedura livrarii de rachete S-300 a inceput”, a spus ambasadorul iranian Mehdi Sanaei.
Tensiuni cu sauditii
Criza diplomatica care are loc la inceput de an intre Iran si Arabia Saudita – doua state care isi contesta suprematia regionala in Orientul Mijlociu, de altfel – vine cum nu se poate mai prost acum cand marile puteri au cazut de acord asupra unei solutii politice in dosarul sirian.
Executarea unui cleric siit de catre sauditi, in cadrului unui proces privind acuze de terorism, a taiat relatiile diplomatice intre cele doua state. La scurt timp, alte tari din Golf au rupt legaturile diplomatice cu Teheranul, iar iranienii au amenintat cu “razbunarea divina”. Luni, sauditii au spus ca vor reactiva legaturile cu Iranul atunci cand Teheranul va inceta sa se amestece in afacerile interne ale tarii din Golf.
Intrebat de ce este nevoie pentru ca relatiile bilaterale sa fie reactivate, ambasadorul saudit la ONU Abdallah al-Mouallimi a spus: “Foarte simplu – Iranul sa inceteze sa se mai implice in afacerile interne ale altor state, incluzandu-l pe al nostru. Daca vor face asta, vom avea relatii normale cu Iranul. Nu suntem inamici innascuti”. Totusi, analistii spun ca temerile privind o ruptura sectara intre siiti si suniti in Orientul Mijlociu sunt premature, iar tensiunile iraniano-saudite sunt mai mult simptomul unor disensiuni mai vechi decat dovada unora noi.