Iranul şi SUA avertizează asupra riscului extinderii în Orientul Mijlociu a războiului din Gaza

Redactia | 16.10.2023

Riscul privind extinderea conflictului dintre Israel și Hamas a crescut în weekend, după ce Teheranul a anunțat că nu se poate „garanta controlul situației”, iar SUA se tem de implicarea Iranului.

Pe aceeași temă

Temeri cu privire la o escaladare a războiului dintre Israel şi Hamas s-au consolidat în weekend, după ce Teheranul a avertizat duminică cu privire la faptul că ”nimeni” nu poate ”garanta controlul situaţiei” în cazul unei ofensive terestre în Fâşia Gaza, iar Statele Unite au anunţat că se tem de o eventuală implicare a Teheranului”, relatează AFP.

Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat duminică, într-o vizită în Qatar, cu privire la o posibilă ”lărgire a conflictului”.

”Dacă atacurile regimului sionist împotriva populaţiei civile fără apărare din (Fâşia) Gaza continuă, nimeni nu poate garanta controlul situaţiei”, a avertizat el.

Există ”riscul unei escaladări a acestui conflict, al deschiderii unui al doilea front în nord şi, bineînţeles, al implicării Iranului”, a avertizat un consilier în probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, într-un interviu acordat duminică CBS News.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale americane (NSC) de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că nu vrea să vadă altă grupare teroristă, la Hezbollah, extinzându-l şi deschizând (noi) fronturi”.

Consiliera Specială ONU în Prevenirea Genocidelor Alice Wairimu Nderitu a evocat, tot duminică, într-un comunicat ”riscul foarte grav al unei escaladări militare în regiune”.

Escaladarea conflictului din Gaza

Confruntări sângeroase se multiplică între mişcarea şiită libaneză proiraniană Hazbollah şi armata israeliană la frontiera cu Libanul.

”Încă un grad pe scara escaladării. Un grad mic, însă în acest gen de situaţie detaliile mici au o importanţă enormă”, a avertizat pe X un specialist de la International Crisis group (ICG), Heiko Wimmen, referondu-se la un atac al Hezbollah vizând teritoriul Israelului.

El nota un pic mai târziu că ”o a doua treaptă” a fost atins prin extinderea violenţelor în regiune.

De la începutul războiului, declanşat de atacul fără precedent al Hamss în Isarel la 7 octombrie, confruntări armate la frontieră s-au soldat cu zece morţi de partea libaneză, majoritatea combatanţi, dar şi cu moartea unui jurnalist Reuters şi a doi civili. De partea israeliană au fost cuse cel puţin două persoane.

Hezbollahul a revendicat într-un comunicat, duminică după-amiază, un nou atac în nordul Israelului, în zona Hanita, şi a anunţat că a ”ucis şi rănit mai mulţi militari inamici” şi că a distrus două tancuri de tip Merkava şi un vehicul militar.

Hamasul palestinian - care deţine combatanţi în Liban - a anunţat că a tras mai multe rachete către nordul Israelului.

Avioane israeliene de vânătoare atacă poziţii Hezbollah în Liban, iar schimburi de focuri au avut loc la frontieră, potrivit armatei israeliene.

SUA se tem de implicarea direct a Iranului

Potrivit lui Jake Sullivan, Statele Unite nu pot ”îndepărta ipoteza ca Iranul să decidă să se implice în mod direct într-un fel sau altul”.

”Acesta este motivul pentru care preşedintele (Joe Biden) a acţionat atât de rapid şi în mod atât de hotărât pentru a trimite un portavion în estul (Mării) Mediterane, entru a avea avioane la Golful Persic, pentru el a transmis un mesaj foarte clar oricărui stat care ar încerca să profite de situaţie”, a mia declarat consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe.

Scretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat sâmbătă trimiterea de către Statele Unite a unui al doilea portavion în estul Mării Mediterane, cu scopul de a ”descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice efort de a lărgi războiul”.

Iranul amenință inclusive SUA cu represalii

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel în atacul Hamas, mai ales civili, inclusiv copii, iar peste 120 de israelieni au fost luaţi ostiatici, potrivit unor oficiali israelieni.

În Fâşia Gaza, israelienii au omorât în represalii peste 2.450 de oameni - inclusiv peste 700 de copii - şi au rănit alţi 9.200, potrivit autorităţilor locale.

Israelul a anunţat că a găsit cadavrele a 1.500 de combatanţi Hamas la frontiera cu Fâşia Gaza şi în zone din jur.

”Iranul nu poate sta cu braţele încrucişate” în faţa situaţiei din Fâşia Gaza, a subliniat ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian într-un interviu acordat postului al-Jazeera din Qatar, subliniind că Statele Unite vor fi afectate la rândul lor, în cazul unei deflagraţii în regiune.

Republica islamică susţine financiar şi militar Hamasul, însă respinge toate acuzaţiile cu privire la o implicare în atacul terorist de la 7 octombrie.

Cu toate acestea, acuză John Kirby, ”Iranul este larg complice”.

Influentul senator american Lindsey Graham, intervievat duminică la NBC, a avertizat Teheranul.

”Dacă voi căutaţi să înveninaţi acest război, ne veţi găsi”, a ameninţat Lindsey Graham.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22