ISW: Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, pierde încrederea lui Putin

L. G. | 23.01.2023

Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pierde din autoritate și credibilitate în ochii lui Putin din cauza eșecului asaltului asupra orașului Bahmut arată ultima analiză ISW.

Pe aceeași temă

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a pierdut puterea și autoritatea în ochii președintelui rus Vladimir Putin din cauza încercărilor nereușite de a captura Bahmut, arată ultima analiză publicată de Institutul pentru Studiu Războiului (ISW).

În opinia analiștilor americani, Putin a făcut probabil apel la Prigojin și la generalul de armată Serghei Surovikin pentru ca primul să cucerească cât mai mult teritoriu, iar cel de-al doilea să „rupă” moralul ucrainenilor cu atacuri masive cu rachete.

„Ambele încercări au eșuat, deoarece încercările lui Prigojin de a captura Bahmut s-au încheiat, iar campania aeriană a lui Surovin nu a făcut altceva decât să aducă suferință civililor ucraineni, cheltuind cea mai mare parte a stocurilor de rachete ghidate de precizie ale Rusiei”, a explicat ISR.

Cu toate acestea, Prigojin însuși a decis că are suficientă autoritate pentru a-l contesta pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu pentru supremație în treburile militare, arată sursa citată. Analiștii consideră că astfel de speranțe sunt în zadar, deoarece Putin s-a concentrat din nou pe armata regulată.

Nu este exclus în acest sens ca Evgheni Prigojin să fie retras de pe front, chiar dacă trupele sale o să rămână în Ucraina.

„Steaua lui Evgheni Prigojin a început să apună după luni de zile de aparentă ascensiune, în urma eșecului său de a-și îndeplini promisiunile de a captura Bahmut cu propriile forțe. Președintele rus Vladimir Putin a apelat probabil la Prigojin și la aliatul declarat al lui Prigojin, generalul de armată Serghei Surovikin, pentru a continua eforturile de a câștiga teren și de a frânge voința Ucrainei și a susținătorilor săi occidentali de a continua războiul după ce armata convențională rusă a culminat și, într-adevăr, a suferit eșecuri dezastruoase. Ministerul rus al Apărării și Statul Major General, condus de Serghei Șoigu și, respectiv, de generalul de armată Valeri Gherasimov, și-au îndreptat atenția spre mobilizarea rezerviștilor și recruților ruși și spre stabilirea condițiilor pentru îmbunătățirea performanțelor armatei ruse convenționale, dar aveau puține speranțe de a realiza ceva decisiv în toamna și la începutul iernii anului 2022. Se pare că Putin a decis să le dea lui Prigojin și Surovikin o șansă de a arăta ce pot face cu prizonieri mobilizați, pe de o parte, și cu o campanie aeriană brutală care vizează infrastructura civilă ucraineană, pe de altă parte. Ambele eforturi au eșuat, deoarece încercările lui Prigojin de a cuceri Bahmut au culminat, iar campania aeriană a lui Surovikin nu a realizat mai mult decât să provoace suferință civililor ucraineni, cheltuind în același timp cea mai mare parte din stocurile rămase de rachete de precizie ale Rusiei. Prigojin pare să fi decis în această perioadă că steaua sa era într-adevăr în ascensiune și că ar putea să-l provoace pe Gherasimov și chiar pe Șoigu pentru preeminența în afacerile militare rusești. Aceste speranțe par acum să fi fost iluzorii”, se arată în analiză.

Serviciile britanice: Rusia n-are un plan coerent în Ucraina

Analiștii britanici consideră că Moscova a ajuns într-un impas operațional major în războiul din Ucraina din cauza lipsei unui plan coerent.

Șeful Statului Major General al armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, și-a început mandatul de comandant al trupelor ruse din Ucraina cu dorința de a îmbunătăți disciplina de zi cu zi a trupelor dislocate.

De când a preluat comanda, soldații ruși au fost obligați să poarte uniforme standard, li s-a interzis să circule în vehicule civile și să folosească telefoane mobile și să aibă tunsori non-standard. Potrivit serviciilor de informații britanice, aceste măsuri au fost întâmpinate cu scepticism în armata rusă. Ordinul ca personalul militar să se radă mai des a provocat cea mai mare rumoare.

În special, reprezentanții așa-numitei „Republici Populare Donețk”, liderul cecen Ramzan Kadâirov și șeful mercenarilor Wagner au calificat astfel de priorități o „farsă” care „va împiedica procesul de distrugere a inamicului”.

„Prioritizarea de către Gherasimov a actelor de reglementare minore va confirma probabil temerile multora dintre criticii săi din Rusia. Împreună cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, sunt concentrați mai mult pe spectacol și mai puțin pe substanţă”, spun serviciile de informaţii britanice.

Forțele rusești avansează în trei direcții, dar continuă să își concentreze principalele eforturi asupra unei ofensive în direcția Bahmut, a declarat la 22 ianuarie Statul Major General al armatei ucrainene.

Statul Major General a precizat că au avut loc „acțiuni ofensive eșuate” în direcțiile Zaporojie, Avdiivka și Liman, în timp ce forțele ucrainene din Kupiansk, Novopavlovsk și Herson „se apără”.

Forțele rusești au atacat cu rachete obiective importante și în Zaporojie, a precizat Statul Major General care a mai spus că forțele ucrainene au atacat zone în care s-a concentrat personal inamic, precum și două depozite de muniții, precizând că soldații mercenari aparținând grupului Wagner joacă un rol semnificativ pentru partea rusă în bătălia pentru Bahmut.

Rușii pregătesc o ofensivă în Donbas

Decizia Rusiei de a-l numi pe generalul Valeri Gherasimov la conducerea campaniei din Ucraina înseamnă că Moscova „va începe o ofensivă majoră pe flancul estic în Donbas”, iar tancurile pot ajuta la oprirea acesteia, susțin analisti militari americani și ucraineni. Sub conducerea lui Gherasimov, Rusia își concentrează resursele, crește rezervele, restabilește capacitatea de luptă „și caută zonele cele mai vulnerabile ale frontului ucrainean”.

Vadim Skibiţki, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, a declarat că momentul decisiv în războiul Ucrainei împotriva agresiunii ruse va fi în această primăvară și la începutul verii. După această etapă, potrivit lui Skibiţki, se va putea vorbi despre momentul încheierii războiului. „Primăvara și începutul verii vor fi decisive în război. Dacă marea ofensivă rusă planificată pentru această perioadă eșuează, va însemna prăbușirea Rusiei și a lui Putin” – a explicat reprezentantul serviciilor de informaţii militare ucrainene. Vadim Skibiţki a declarat că principalul câmp de luptă în războiul din Ucraina, unde vor avea loc bătălii decisive și grele, va fi în două regiuni – Donețk și Luhansk, pe care rușii încearcă să le ocupe în totalitate.

Congresmanul republican american Michael McCaul a spus că decizia Rusiei de a-l numi pe generalul Valeri Gherasimov la conducerea campaniei din Ucraina înseamnă că Moscova „va începe o ofensivă majoră pe flancul estic în Donbas”, iar tancurile pot ajuta la oprirea acesteia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22