ISW: Rusia masează trupe și își întărește pozițiile în Donbas, pregătind o nouă ofensivă

L. G. | 31.01.2023

Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră, concentrând armament și întărind trupele de asalt cu rezerviști pentru viitoarele lupte, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Pe aceeași temă

Surse occidentale, ucrainene și ruse indică faptul că Rusia se pregătește pentru o ofensivă iminentă, confirmând evaluarea ISW că cea probabilă cale de acțiune a Rusiei va fi lansarea de atacuri masive în estul și sudul Ucrainei.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a declarat la 30 ianuarie că nu există indicii că Rusia se pregătește să negocieze pentru pace și că toate semnalele indică contrariul, se arată în ultimul raport al ISW.

Stoltenberg a declarat că Rusia poate mobiliza suplimentar peste 200.000 de militari și continuă să se doteze cu noi arme și muniții provenite din creșterea producției interne și parteneriate cu state aliate precum Iranul și Coreea de Nord. Șeful NATO a subliniat că președintele rus Vladimir Putin își păstrează obiectivele maximaliste în Ucraina.

Șeful Consiliului rezerviștilor forțelor terestre ucrainene, Ivan Timochko, a declarat în legătură cu faptul că forțele ruse își întăresc prezența în Donbas, ca parte a unor viitoare atacuri și a menționat că forțele ruse vor trebui să lanseze o ofensivă din cauza presiunii interne în creștere pentru a obține o victorie.

Declarațiile lui Stoltenberg și Timochko susțin prognoza anterioară a ISW conform căreia forțele ruse se pregătesc pentru a lansa un efort ofensiv, probabil în regiunea Lugansk, în lunile următoare. În plus, bloggerii ruși au continuat să indice că spațiul informațional rusesc anticipează o ofensivă rusă.

Fereastra de oportunitate

Rusia se grăbeşte să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina, înainte ca țara condusă de Volodir Zelenski să primească tancurile promise, consideră comandantul-şef al forţelor armate din Letonia, Valdemaras Rupsys.

Acesta susține că Rusia va încerca să profite de această „fereastră de oportunitate” creată înainte ca Kievul să primească tancurile grele care i-au fost promise recent de către aliaţii săi occidentali, notează agenţia de presă ucraineană Unian.

„Rusia a trecut la un război total, implicând întreaga populaţie în mobilizare şi plasându-şi economia «pe picior de război». În condiţiile unei astfel de confruntări, logistica şi asigurarea tehnico-materială sunt cheia", a afirmat general-locotenentul Valdemaras Rupsys, care susţine că, „în etapa actuală, Rusia are suficiente resurse pentru operaţiuni de luptă, iar NATO trebuie să asigure asistenţă Ucrainei într-un război de această natură"

„Acum chiar şi un orb poate să vadă că ei (ruşii) se pregătesc pentru un nou val de ofensivă. Şi, probabil, s-ar putea opri sau schimba intenţia doar dacă vor vedea că Ucraina are suficiente echipamente, muniţii, arme şi personal instruit", consideră comandantul forţelor letone într-un interviu acordat agenţiei de presă ucrainene Guildhall.

Dacă războiul va dura mai mult timp, totul va depinde de resurse, a subliniat generalul leton. „Trebuie să ţinem cont de faptul că Rusia are toate condiţiile pentru a-şi dota propria armată cu muniţie, tancuri, vehicule de luptă, iar ei pot lupta având şi suficientă aviaţie", argumentează el.

Potrivit lui, livrările de vehicule blindate grele vor juca un rol important în desfăşurarea războiului.

„Ruşii înţeleg că dacă nu trec la ofensivă acum, la sfârşitul primăverii va fi prea târziu. În cadrul NATO, la nivelul celor 30 de comandanţi-şefi din ţările aliate există un consens. Războiul vostru este războiul nostru, trebuie să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele disponibile", a spus Rupsys.

Manevre ale trupelor rusești în Belarus

Nu există niciun indiciu că forțele ruse formează un grup de lovitură în Belarus. Cu toate acestea, Belarus a devenit de fapt un teren de antrenament pentru armata rusă, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din 30 ianuarie.

ISW a preluat informații de la Serviciul de Frontieră al Ucrainei conform cărora armata rusă a desfășurat noi unități militare în Belarus și a redistribuit o parte din unitățile ruse care au fost antrenate în Belarus în Rusia. În prezent 9.000 de militari ruși se află în Belarus.

„Unitățile mecanizate din Belarus continuă să se desfășoare pe teritoriul Belarusului pentru exerciții. Unitățile de sprijin din spate ale celei de-a 11-a brigăzi mecanizate din Belarus și-au îndeplinit sarcina de a le pregăti pentru a sprijini grupul regional de trupe comun ruso-belarus (RGV) într-o locație nespecificată”, se arată în raportul ISW.

Rusia masează trupe la granița cu Ucraina

Rusia a desfășurat mai multe trupe și echipamente militare în regiunea sa Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, citat de agenția de presă rusă de stat Interfax.

Starovoit a declarat că „este necesar să se ofere un sprijin cuprinzător pentru primirea, desfășurarea și aranjarea de forțe suplimentare”, după ce a afirmat că forțele ucrainene au bombardat regiunea începând cu 24 februarie.

El a afirmat pe 29 ianuarie că forțele ucrainene au bombardat cu mortiere regiunea Kursk, avariind liniile electrice din zonă. Două sate au rămas fără electricitate din cauza presupusului atac, potrivit lui Starovoit. El a precizat că nu au existat victime. Ucraina nu a comentat presupusul atac.

Kievul a avertizat în repetate rânduri că Moscova ar putea încerca să cucerească părți din nord-estul Ucrainei, remarcând creșterea activității militare în Belarus, care se află la aproximativ 200 de kilometri vest de regiunea Kursk, potrivit Kyiv Independent.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat pe 27 ianuarie că Moscova pregătește un nou val de ofensive împotriva Ucrainei pe 24 februarie, la exact un an de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

De asemenea, Danilov a precizat că trupele rusești au fost instruite să „depășească granițele” regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22