Italia, țara cea mai lovită de coronavirus. 463 de decese. Proteste și evadări din închisori

Redactia | 10.03.2020

Italia, țara cea mai lovită de epidemie, a recurs la cea mai dură măsură de după al Doilea Război Mondial, întreaga peninsulă fiind transformată în zonă roșie.

Pe aceeași temă

Peste 60 de milioane de italieni s-au trezit marți în prima zi de carantină națională, o măsură fără precedent anunțată luni seara de premierul Giuseppe Conte după ce Massimo Galli, șeful spitalului de boli infecțioase din Milan, a precizat că numărul total al infecțiilor înregistrate săptămâna trecută în Lombardia este similiar cu cel raportat în Wuhan, în luna ianuarie. Galli a mai spus că rata deceselor din Italia este și ea îngrijorătoare: cu 463 de decese și 9.172 de cazuri de infecții, rata este de 5% la nivel național și 6% în Lombardia, mult mai mare decât media la nivel global, care este de 3-4%. Medicii au sărbătorit o mică ”victorie” după ce pacientul zero din această țară, un bărbat de 38 de ani, a fost mutat de la terapie intensivă, starea sa îmbunătățindu-se pentru prima oară de la testarea pozitivă în 21 februarie, transmite Guardian, citând AP.

În condițiile în care întreaga țară a fost închisă, mulți oameni s-au refugiat în online postând poze pe rețelele sociale cu cozile de la supermarketuri, unii comentând că ”Italia merită să fie de râsul Europei”.

Pe rețelele sociale, unii au început să-și critice conaționalii pentru că au dat buzna la magazine. Un italian scria pe twitter că Italia merită să fie de râsul lumii.

”După ce tinerii au ieșit în oraș la bere, premierul Conte a anunțat că întreaga Italie este acum o zonă roșie și toată lumea trebuie să evite să iasă din casă, însă italienii continuă să meargă la cumpărături și să stea la cozi în supermarket. Merităm să fim de râsul întregii Europe”, a comentat el pe twitter.

”Rămâi acasă. Acum este momentul responsabilității”, a declarat premierul Conte. Oamenii vor putea circula doar în condiții de strictă necesitate, școlile și universitățile vor fi închise până în 3 aprilie (deocamdată), adunările publice sunt interzise, campionatul de fotbal va fi suspendat, iar barurile și restaurantele se vor închide la 6 seara. „Nu există timp, contagiunea este în creștere. Vom adopta reguli și mai stricte. Obiceiurile zilnice trebuie să se schimbe pentru binele Italiei: STAI ACASĂ. Nu va mai exista o zonă roșie - Conte speiagto - va exista Italia ca zonă protejată. Călătoria în întreaga peninsulă va fi evitată dacă nu există motive dovedite pentru locul de muncă, cazuri de necesitate și motive de sănătate. Adăugăm interdicția adunărilor în aer liber. Înțelegem nevoia de socializare, dar nu ne mai putem permite aceste episoade de socializare care pot adânci epidemia”, a declarat luni seara premierul Conte, într-o conferință fulger la palatul Chigi.

Conte a adăugat că măsurile, ce intră în vigoare marți, au scopul de a-i proteja pe membrii cei mai fragili ai societății. Premierul este conștient că această măsură extremă va genera mari dificultăți pentru economie și că, din acest motiv „este posibilă o abatere și mai mare de la deficitul convenit cu UE, de la 2,2% la 2,5%. ”Am fost de acord cu UE cu privire la o diferență de 7,5 miliarde și ne gândim la posibilitatea de a cere o marjă mai mare”, a declarat și ministrul de externe Luigi Di Maio, pentru care „regulile sunt stricte și va fi nevoie de disciplină”.

Numărul total al cazurilor de coronavirus în Italia a crescut la 9.172 de la 7.375, câte erau duminică. De asemenea, bilanțul deceselor provocate de Covid-19 a crescut cu 97 de la 366 duminică la 463 luni.

Bilanțul deceselor doar în regiunea Lombardia din Italia a urcat la 333 de la 267, câte erau înregistrate cu o zi înainte.

Proteste în închisorile italiene împotriva restricţiilor datorate situaţiei de urgenţă sanitară

La Modena, şase deţinuţi au murit după revoltă, în închisoarea Sant’Anna.

La Foggia a fost nevoie de intervenţia armatei, deoarece unii deţinuţi ar fi reuşit să evadeze. Proteste şi în penitenciarele din Napoli şi din Palermo, transmite Corriere della sera, preluat de Rador.

Deţinuţii din închisoarea din Modena au protestat, duminică, împotriva restricţiilor datorate urgenţei coronavirusului şi a suspendării vizitelor. Luni au avut loc proteste la închisoarea San Vittore din Milano, apoi la Foggia, la Napoli, la Frosinone şi la Palermo.

La Modena, situaţia este mai gravă: în total, şase deţinuţi au murit, potrivit surselor de la Administraţia Penitenciarelor. Trei au murit la Modena şi alţi trei după transferurile în alte închisori: la Parma, Alessandria şi Verona. Alţi deţinuţi au fost transportaţi la spital, unii sunt la terapie intensivă, după cum explică ASL Modena într-un raport. În total, sunt 18 pacienţi trataţi, majoritatea pentru intoxicaţii. Răni uşoare şi pentru gardieni şi şapte operatori sanitari. La San Vittore, în schimb, protestul a izbucnit în jurul orei 8:00, când unii deţinuţi au provocat daune cabinetelor medicale, în timp ce alţii, ajunşi pe acoperiş, au început să ardă obiecte, strigând „libertate”. La faţa locului au sosit agenţii de poliţie mascaţi.

Revoltă si la închisoarea din Foggia, în sudul Italiei. „Situaţia a scăpat de sub control, deținuții sunt cu toții afară, a existat o evadare în masă”, denunță sindicatul de poliție penitenciară UILPA, subliniind că a trimis deja o scrisoare în această privință premierului Conte și președintelui Mattarella.

Deținuții, dintre care unii ar fi reușit să scape și alții ar fi fost blocați, au rupt o poartă din „block house”, zona care îi separă de stradă. Mulți deținuți s-au căţărat pe porţile închisorii și la faţa locului au intervenit nu numai poliția și carabinierii, ci și personalul militar. Unii deținuți s-au urcat pe acoperiș, alții au spart geamurile și s-a pornit un incendiu la intrarea în penitenciar. În confruntările cu oamenii legii, un deţinut a fost rănit la cap și a fost scos pe o targă.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22