Iurie Leancă o sustine pe Maia Sandu: E ultima șansă de a evita o „domnie” a lui Dodon

Vlad Toma | 01.11.2016

Iurie Leacă, liderul PPEM, si-a anuntat recent sprijinul pentru Maia Sandu în vederea turului al doilea al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova.

Pe aceeași temă

 

”Am sunat-o pe Maia Sandu și am felicitat-o. I-am zis că suntem pregătiți să o ajutăm în orice fel găsește dânsa de cuviință… Eu voi vota Maia Sandu și o susțin necondiționat... Vă invit și pe voi să votați pe Maia Sandu, pentru viitorul copiilor, pentru un viitor european​”, a afirmat Leancă.

 

Leanca a obtinut doar 3,1% in primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, admitand ca rezultatul sau a fost slab. 

 

"Am ales să lupt nu pentru mine, ci pentru viitorul Republicii Moldova. După cum știam încă de atunci, și s-a confirmat azi-noapte, a existat un risc foarte mare de victorie a lui Dodon din primul tur. A fost o decizie grea, dar am ținut cont de faptul că electoratul meu ar fi putut să nu se orienteze imediat spre Maia Sandu. Acești trei la sută care mi-au rămas în ciuda campaniilor de defăimare, în ciuda celor care au dorit să îi convingă că m-am retras, în ciuda faptului că mari trusturi de presă din Moldova au făcut tot posibilul să nu vorbească despre mine, sunt un electorat dur. Ei ar fi putut foarte bine să aleagă să stea acasă. Chiar și unii dintre militanți mi-au spus deschis că ei nu se vor mobiliza din primul tur pentru Maia Sandu," a afirmat Leanca.

 

"Am dorit să evit cu orice preț victoria din primul tur a lui Dodon și îmi place să cred că am avut și eu un rol în oprirea marșului triumfal al socialiștilor. Datorită moldovenilor, inclusiv al celor care m-au votat pe mine, Maia Sandu are astăzi șansa să lupte cu Igor Dodon și să recupereze procentele care îi despart. Să nu irosim această șansă. V-am invitat în această campanie să alegeți Vestul. Această invitație rămâne deschisă. Orice divergențe am fi avut în timpul campaniei, Maia Sandu reprezintă, astăzi, ultima șansă de a evita o „domnie” a lui Igor Dodon," a mai spus el.

 

El a anuntat, cu cateva zile inainte de alegeri, ca ramane in cursa pentru functia de presedinte al Republicii Moldova si ca nu se va retrage pentru a o sprijini pe Maia Sandu inainte de primul tur. Leanca a motivat aceasta decizie prin faptul ca ar fi existat riscul ca Igor Dodon, candidatul pro-rus, sa castige alegerile din primul tur de scrutin.

 

Leanca l-a criticat atunci pe liderul socialistilor, Igor Dodon, considerand ca acesta va scoate Republica Moldova de pe parcursul sau european: "Am spus de la început că pentru o țară prosperă este nevoie să continuăm parcursul european. Din prima zi de campanie am zis că principalul adversar este Igor Dodon. Consider că liderul PSRM otrăvește mințile moldovenilor și propune un drum care poate duce Moldova spre prăpastie. Nu putem renunța la sacrificiile făcute până acum, nu putem renunța la Acordul de Asociere, la regimul fără de vize, doar pentru că Dodon promite marea și sarea cu scopul de a ajunge la putere. Propaganda lui Dodon este mincinoasă și extrem de periculoasă pentru Moldova."

 

Liderul PPEM considera ca, daca ar fi decis sa iasa din cursa, Igor Dodon ar fi putut castiga alegerile prezidentiale din primul tur: "Evenimentele din ultimele zile au creat o situație de-a dreptul dramatică. În acest moment, există un pericol uriaș pentru Moldova. Acum, la această oră, nimeni nu mai poate să prevadă evoluția rezultatelor electorale. Votanții nu sunt roboți pe care îi trimiți la vot și le spui cu cine să voteze. Alegătorii își aleg singuri opțiunea de vot, indiferent de recomandările liderilor de partid. Domnul Dodon beneficiază de un electorat extrem de loial care va ieși masiv la vot și, de aceea, există riscul ca dânsul să câștige din primul tur, dacă vor mai fi retrageri din cursa electorală."

 

Igor Dodon, candidatul PSRM, pro-rus, anti-european, anti-unionist a obtinut 48,2% din voturile exprimate de cetatenii Republicii Moldova in primul tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce Maia Sandu, candidatul pro-european, a obtinut 38,4% din voturi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22