JAI: Franta va cere ca si cetatenii europeni sa fie controlati la granitele externe

Iulian Popescu | 19.11.2015

Franta va cere la Consiliul JAI de vineri o revizuire rapida a regulilor spatiului Schengen, astfel incat controalele la granitele externe sa vizeze si cetatenii europeni, din cauza radicalizarii constatate in ultimul timp, potrivit unui document consultat de AFP.

Pe aceeași temă

 

Este una dintre principalele masuri ce vor fi discutate de ministrii de Interne din statele membre la reuniunea extraordinara de vineri.

 

Propunerea etse mai veche, încă ultimele atentate, comise în majoritate de cetățeni europeni radicalizați, demonstrează în opinia unor state membre și a Comisiei Europene necesitatea introducerii urgente a acestei propuneir foarte controversate din cauza datelor personale ce ar urma să fie colectate și puse la dispoziția tuturor autorităților naționale.

 

Sub presiunea Parisului, se cere adoptarea mai rapida a unui fisier de date cu pasagerii aerieni la nivel european si o intensificare a schimbului de informatii intre tari pentru a combate mai bine terorismul, scrie AFP, citata de Hotnews.

 

Nu este pentru prima oara cand Consiliul cere extinderea la cetatenii UE a posibilitatii controalelor sistematice la intrarea in spatiul Schengen, dar statele membre apreciaza ca executivul european trebuie acum sa accelereze in acest proiect ultra-sensibil, scrie AP, preluata de Hotnews.

 

CITIȚI ȘI: Franta. Adunarea Nationala aproba starea de urgenta pe trei luni. Votul final, in Senat

 

Consiliul UE ar urma sa invite Comisia sa "prezinte o propunere pentru revizuirea punctuala a articolului 7 din Codul Schengen", care rezerva in prezent controalele sistematice la granitele externe doar pentru cetatenii din state membre, potrivit proiectului de concluzii care va fi discutat vineri.

 

Fara a mai astepta, statele membre ar urma sa introduca vineri "punerea imediata in practica" a controalelor sistematice la granitele externe, inclusiv pentru cetatenii europeni.

 

Controalele in discutie sunt cele care merg dincolo de simpla verificare a identitatii, deja posibila pentru toti calatorii. Este vorba de o verificare aprofundata care ar putea include consultarea bazelor de date precum sistemul de informare Schengen (SIS).

 

Faptul că Abaaoud s-a plimbat fără probleme în Schengen arată că există o problemă gravă

 

Cazul concret de acum, al belgianului Abdelhamid Abaaoud, condamnat, cautat, foarte prezent in inregistrari video de propaganda ale Statului Islamic filmate in Siria, si care a putut intra totusi in Franta,, demonstrează ca spațiul Schengen are probleme uriase, a recunoscut joi un fost responsabil al Directiei Generala pentru Securitate Externa (DGSE), care a preferat anonimatul.  

 

 

"Trebuie sa recunoastem, Schengen este o sita", a spus el, citat de Hotnews.

 

"Trebuie sa recunoastem, Schengen este o sita", afirma un fost responsabil al Directiei Generala pentru Securitate Externa (DGSE), care a preferat anonimatul. "Individul acesta, cu un CV si astfel de antecedente, indiferent pe unde a intrat in Schengen, ar fi trebuit sa ridice un stegulet rosu. Faptul ca un asemenea 'client' se poate plimba astfel fara ca cineva sa-si dea seama, arata ca avem o problema, una grava", observa fostul responsabil DGSE.

 

Abdelhamid Abaaoud, zis Abou Omar al-Baljiki (belgianul), 28 de ani, era un jihadist care urcase recent in ierarhia Statului Islamic. Conform site-ului Intelligence online, in general bine informat, Abaaoud fusese insarcinat in luna iunie, la o intalnire a principalilor sefi ai organizatiei, sa puna la cale operatiuni de anvergura in zona Franta/Spania/Italia.

 

"Numele meu si fotografia mea era peste tot pe prima pagina, dar am reusit sa raman la ei, sa planific operatiuni, apoi sa plec fara probleme si sa revin in Siria atunci cand a fost nevoie. Allah le-a intunecat vederea si am scapat de toate serviciile lor de informatii", declara Abaaoud in Dabiq.

 

Un alt esec al mecanismului de control al Spatiului Schengen este prezenta lui Samy Amimour printre teroristii de la sala de spectacole Bataclan. Francezul de 28 de ani a fost inculpat in octombrie 2012 pentru "asociere de infractori teroristi" si plasat sub control judiciar. Acesta nu l-a impiedicat sa ajunga insa un an mai tarziu in Siria, ceea a dus la emiterea unui mandat de arestare international pe numele sau. Cu toate acestea, a reusit sa revina incognito in Franta, pentru a lua parte la atentatele de la 13 noiembrie.

 

"Contrar a ceea ce se crede, este foarte usor sa intri si sa iesi din UE fara a fi reperat", da asigurari criminologul Christophe Naudin, specializat in depistarea actelor contrafacute. "Putem considera controalele la intrarea in Schengen ca aproape inexistente. Cel mai probabil, acesti jihadisti au recurs la substituiri de identitate, metoda cunoscuta ca 'look-alike' (asemanare fizica). Este suficient sa fie substituit pasaportul unei persoane cautate cu cel al unei persoane care nu este (cautata) si care ii seamana. Va trece de controale fara probleme", explica expertul.

 

Primul lucru pe care gruparile jihadise il fac atunci cand primesc noi recruti (se estimeaza ca aproape 30.000 de voluntari straini au intrat in randurile lor) este de a le confisca actele de identitate.

 

"Fotografia ramane neatinsa, noul purtator al pasaportului este cel care va face tot posibilul sa-i semene cat mai bine. Isi va lasa barba sa creasca, ii va da aceeasi forma. Si, in procent de peste 99%, metoda va functiona", sustine acelasi specialist.

 

In plus, Statul Islamic dispune de mijloacele de a cumpara de pe piata neagra acte contrafacute de cea mai buna calitate, iar cucerirea unor intregi provincii in Siria si Irak i-a permis sa puna mana pe mii de pasapoarte siriene si irakiene albe, pe care nu trebuie decat sa le completeze.

 

"Cand Abaaoud afirma ca a facut un du-te-vino spre si dinspre Europa, il cred. Nu este singurul. Unica solutie este folosirea biometriei la scara europeana. Pe toate aeroporturile, la toate frontierele. Dar suntem departe de asa ceva", mai afirma criminologul citat de AFP.

 

Adunarea nationala a adoptat miercuri un amendament care permite blocarea site-urilor care indeamna sau fac apologia terorismului, scrie Le Figaro.

 

Franța va putea inchide site-urile extremistilor

Deputatii francezi au adoptat doua amendamente la proiectul de lege privind starea de urgenta, facilitand blocarea administrativa a site-urilor, pentru a bloca toate adresele de pe internet care "provoaca la comiterea de acte teroriste sau fac apologia lor", scrie Hotnews.

Le Figaro afirma ca aceste masuri ar putea viza inclusiv retelele sociale pe care sunt facute afirmatii care fac apologia  terorismului.

Blocarea, o data decisa de minister, se va face imediat.

Textul urmeaza sa fie adoptat in versiunea finala de Adunarea Nationala si va fi trimis ulterior Senatului.

 

Hollande a cerut schimbarea Constituției pentru a le retrage cetățenia teroriștilor

 

În ceea ce privește pericolul prezentat de cetățenii înregimentați în diferite structuri teroriste, reamintim că Francois Hollande a propus zilele trecute modificarea Constituţiei pentru a permite retragerea cetăţeniei franceze celor cu dublă cetăţenie, care sunt condamnaţi pentru fapte care „aduc atingere valorilor Republicii”.

 

CITIȚI ȘI: Hollande cere modificarea Constitutiei pentru retragerea cetateniei in anumite cazuri

 

De asemenea, Hollande a cerut posibilitatea de interdicţie de a intra în Franţa pentru cei cu dublă cetăţenie, dacă reprezintă un risc terorist. Franţa este „în război” împotriva terorismului, afirmând că atentatele de la Paris sunt agresiuni împotriva „stilului de viaţă” şi "valorilor" franceze.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22