Joe Biden a ajuns în Israel pe fondul tensiunilor extreme după bombardarea spitalului Al Ahli

Redactia | 18.10.2023

Președintele American Joe Biden a ajuns miercuri în Israel în momentul în care lumea arabă se radicalizează după bombardarea spitalului baptist Al Ahli din Gaza, soldată cu peste 500 de morți.

Pe aceeași temă

Palestinienii acuză o lovitură cu o rachetă trasă de pe teritoriul Israelului, în timp ce armata israeliană susține că explozia ar fi fost cauzată de un tir ratat de rachete lansate de Jihadul Islamic dintr-un cimitir aflat în apropierea spitalului.

Proteste de amploare au fost în toate țările musulmane, iar Hezbollah a amenințat că miercuri va fi „o zi a furiei fără precedent” împotriva Israelului.

Programul lui Joe Biden în Orientul Mijlociu includea inițial și o vizită în Iordania, dar această întâlnire cu președintele Egiptului,Abdel Fattah el-Sisi, regele Iordaniei ,Abdullah al II-lea, și liderul palestinian, Mahmud Abbas, a fost anulată în momentul în care pleca de la Washington, după anunțul privind explozia de la spitalul din Gaza.

Președintele Biden a declarat, într-o conferință comună premierul Netanyahu: „Am vrut să fiu aici astăzi. Dintr-un motiv simplu, vreau ca poporul israelian, oamenii din lume să știe care este poziția Statelor Unite”.

Principalele declarații ale lui Joe Biden:

  • Teroriștii Hamas au masacrat peste 1.300 de oameni.

  • Americanii sunt de acord cu voi și sunt îngrijorați. Nu este un lucru ușor ce trebuie să faceți.

  • Trebuie să ne gândim că Hamas nu reprezintă toți palestinienii și le-a adus doar suferință palestinienilor

  • Sunt foarte trist după explozia de la spitalul din Gaza. Am văzut că a fost făcută de ceilalți.

  • Trebuie să-i ajutăm pe palestinienii nevinovați.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat îngrozit de imaginile cu explozia de la spitalul din Gaza, care a făcut sute de morți și a cerut o investigație amănunțită a incidentului.

„Civili nevinovați au fost răniți și uciși. Gândurile noastre sunt la familiile victimelor”, a scris Scholz pe X.

Scholz este așteptat în Egipt miercuri, unde urmează să se întâlnească cu președintele Abdel Fattah al-Sisi, în urma vizitei sale în Israel.

Reacția Iordaniei, un stat arab moderat care are relații cu Israelul, a avut o poziție foarte dură și a anulat imediat summitul planificat cu președintele Joe Biden, președintele palestinian Mahmoud Abbas, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi și regele Iordaniei Abdullah al II-lea, deoarece „războiul nu va putea fi oprit”, acuzând Israelul că a făcut „masacre”. Ministrul iordanian de externe, Ayman Al-Safadi, spune într-o declarație că „în urma consultărilor cu frații noștri palestinieni și egipteni și după o discuție cu Statele Unite, am decis să nu organizăm acest summit”

22 de țări arabe au cerut încetarea focului în Gaza. Cele 22 de țări arabe de la Națiunile Unite s-au alăturat pentru a cere o încetare imediată a focului în Gaza, după explozia devastatoare și incendiul de la spitalul din orașul Gaza. Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, a declarat că membrii Grupului Arab sunt „revoltați de acest masacru” și cer livrarea imediată a ajutorului umanitar și prevenirea „mutării forțate” a palestinienilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22