Joe Biden, declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din SUA. Trump nu-i recunoaște victoria

Redactia | 07.11.2020

Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform proiecțiilor anunțate de BBC, AP, NBC, CNN și Associated Press, făcute după calcularea voturilor.

Pe aceeași temă

Joe Biden (78 de ani) a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din SUA sâmbătă seara de toate marile televiziuni americane, inclusiv FoxNews – televiziune apropiată de Donald Trump.

Joe Biden, care avea 253 de voturi electorale, a câștigat scrutinul din Pennsylvania, obținând încă 20 de voturi electorale, astfel încât democratul depășește pragul de 270 de voturi necesar pentru a-i fi proclamată victoria. Biden devine al 46-lea președinte al SUA, cel mai bătrân și, totodată, președintele ales cu cele mai multe voturi din istoria alegerilor SUA, cu un record de participare la vot.

Kamala Harris devine, la rândul ei, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA. Ea a salutat anunțul televiziunilor americane într-o declarație pe Twitter.

Americanii au ieșit în Times Square să sărbătorească victoria lui Biden.

El a anunțat într-o declarație de presă că acceptă cu mândrie încrederea poporului american, in timp ce Donald Trump a postat pe Facebook că el este adevăratul câștigător. Mii de americani celebrează în stradă victoria lui Biden, cu imagini transmise pe rețelele de socializare. Joe Biden și-a schimbat statutul pe Twitter: „Președinte-ales”.

„Sunt onorat de încrederea poporului american. E timpul să dăm deoparte furia și retorica dură și să ne reunin ca națiune”, a spus Joe Biden intr-o declarație de presă.

Barack Obama l-a felicitat pe Joe Biden, fostul său vicepreședinte: „Sunt mândru să îl felicit pe viitorul nostru presedinte si pe viitoarea Primă Doamnă”.

20.13: Kamala Harris, mesaj pe Twitter: We did it, Joe!

Jeb Bush, fratele lui George W. Bush și fost contracandidat al lui Donald Trump în alegerile interne din Partidul Republican, l-a felicitat pe Joe Biden într-o postare pe Facebook. E unul dintre primii lideri republicani care recunosc victoria lui Biden.

Curg felicitările pentru Joe Biden de la liderii internaționali – din Germania în Canada, din Franța în Marea Britanie. Până acum nici un semn din Slovenia, țară al cărei premier a fost primul care l-a felicitat pe Trump pentru victorie.

Trump refuză să se recunoască învins

Donald Trump nu are nici o intenție să îl invite pe Joe Biden într-o vizită în Biroul Oval – o tradiție la schimbarea de putere în SUA (CNN). Trump nu va recunoaste înfrângerea si va merge în justiție, în timp ce vicepresedintele Mike Pence vrea să se distanțeze de această atitudine, au declarat pentru CNN surse din echipa de campanie republicană.

Biden era acasă cu familia si stafful său, potrivit televiziunilor de stiri. Donald Trump a respins printr-un comunicat de presă victoria lui Biden si a anunțat că de luni începe bătălia juridică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22