Joe Biden, despre retragerea din „războiul etern”: A fost decizia corectă, cea mai bună pentru SUA

Redactia | 01.09.2021

Președintele american, Joe Biden, s-a adresat americanilor pe tema evacuării din Afganistan, marți, justificându-și din nou decizia de a retrage trupele americane dar și vorbind de vinovății.

Pe aceeași temă

E vorba de cea a fostului guvern afgan, care s-a dezintegrat în fața avansului talibanilor și ale precedentei administrații, a lui Donald Trump, care a încheiat acorduri cu talibanii anterior.

Președintele american a mai spus că SUA nu mai aveau obiective în Afganistan după eliminarea Al-Qaida și a lui Bin Laden și că retaragerea „a fost cea mai bună decizie pentru America”.

Președintele Statelor Unite a vorbit despre „succesul extraordinar” al misiunii americane de evacuare din ultimele săptămâni și de faptul că au fost evacuați mai multe sute de mii de americani și afgani din Kabul, în condiții de presiune și tensiune extremă.

Biden nu s-a ferit nici să acuze liderii fostului guvern afgan, de care SUA a depins în timpul operațiunii sale din ultimii 20 de ani, de „corupție și proastă guvernare”. Biden l-a criticat dur și pe fostul președinte Trump, despre care a spus că a negociat cu talibanii „un acord nepotrivit de retragere” și că acesta a pus administrația sa în poziția de „a pleca sau de a escalada acest război etern”.

„Predecesorul meu a făcut un acord cu talibanii. Când mi-am preluat mandatul am avut un termen limită – 1 mai. Ofensiva talibanilor venea. Avem câteva opțiuni – să onorăm acordul făcut de administrația precedentă (n. red. – administrația Trump), să prelungim perioada de evacuare sau să escaladăm războiul cu mii de noi trupe.

Pe cei care cereau un al treilea deceniu de război în Afganistan îi întreb – care este interesul nostru național? Din punctul meu de vedere, avem unul singur, să ne asigurăm că Afganistanul nu mai poate fi folosit pentru a lansa un atac împotriva țării noastre.

Să ne aducem aminte de ce am mers la război în Afganistan. Pentru că am fost atacați de Osama bin Laden și Al-Qaida pe 11 septembrie 2001. L-am adus în fața justiției pe Osama bin Laden pe 2 mai 2011, acum mai mult de un deceniu. Al-Qaida era decimată.”

Președintele american a subliniat din nou costurile Războiului din Afganistan – peste 2.000 de soldați americani uciși și peste 2 trilioane de dolari cheltuiți pentru un efort care s-a încheiat cu revenirea Afganistanului în mâinile talibanilor.

Misiunea SUA în Afganistan, de a eradica Al-Qaeda și de a-l elimina pe Osama bin Laden, a fost îndeplinită în urmă cu un deceniu, a mai spus Biden.

Opinia publică americană susține retragerea din Afganistan, aceasta fiind una dintre temele în privința căreia sondajele arată un sprijin covârșitor al americanilor. Felul în care a fost executată ea, însă, a fost criticat, iar din acest motiv, Biden a și scăzut în sondaje în ultima perioadă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22