Pe aceeași temă
Cererea liderului de la Casa Albă vine după ce marile site-uri de știri americane au dezvăluit, folosind surse din domeniul apărării, că Statele Unite au ajutat Ucraina cu informații care au condus la scufundarea crucișătorului Moskva, precum și la eliminarea mai multor generali ruși.
Președintele Joe Biden a vorbit vineri cu oficiali de top ai serviciilor de informații și apărării, cărora le-a subliniat cât de importantă este munca lor, dar, totodată, le-a transmis că știrile recente din presă despre schimburile de informații dintre SUA și Ucraina sunt contraproductive, scrie NBC, citând doi oficiali ai administrației americane.
Într-o discuție telefonică cu directorul CIA, William Burns, cu șefa Comunității de Informații au SUA, Avril Haines, și cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, mesajul președintelui Joe Biden a fost că asemenea dezvăluiri „ne distrag de la obiectivele noastre”, a spus unul dintre oficialii citați de NBC. Celălalt oficial a spus că Biden le-a transmis că aceste „scurgeri” de informații trebuie să înceteze.
CIA și Directoratul Național de Informații au refuzat să comenteze, iar Pentagonul și Consiliul Național de Securitate nu au răspuns solicitărilor de a comenta pe acest subict, mai precizează NBC.
Și editorialistul Tom Friedman de la New York Times a relatat același luru, potrivit Politico. El a scris că Joe Biden a spus „în cel mai puternic și colorat limbaj că acest gen de discuții libere (sursa dezvăluirilor - n.r.) sunt nesăbuite și trebuie să se oprească imediat, înainte să ajungem la un război nedorit cu Rusia. Concluzia zguduitoare a acestor scurgeri de informații este aceea că ele sugerează că nu ne mai aflăm într-un război indirect cu Rusia, ci mai degrabă ne îndreptăm către un război direct - și nimeni nu a pregătit poporul american sau Congresul pentru asta”.
Temeri de escaladare a conflictului
Două știri publicate săptămâna aceasta au făcut înconjurul globului: marile publicații americane au scris, citând surse din domeniul intelligence și al apărării, că informațiile oferite de Statele Unite Ucrainei au ajutat atât la scufundarea crucișătorului Moskva, cât și la uciderea mai multor generali ruși pe frontul din Ucraina.
Efectul dezvăluirilor a fost atât de amplu, încât Pentagonul a negat imediat că ar fi ajutat la uciderea generalilor ruși.
Politico scrie că cele două dezvăluiri nu au fost „scurgeri coordonate” de la Casa Albă, în schimb au produs nervi atât oficialilor americani, cât și celor europeni.
Cea mai mare temere este aceea că astfel de dezvăluiri i-ar putea furniza lui Vladimir Putin motive de a escalada conflictul, în vreme ce SUA încearcă să sprijine Ucraina fără să extindă conflictul.
„Oficiali ai administrației insistă că există limite clare ale informațiilor pe care le schimbă cu Ucraina, inclusiv interzicerea furnizării de informații precise care să-i privească nominal pe liderii importanți ai Rusiei. Totuși, unii oficiali sugerează că limitele impuse de administrația Biden sunt arbitrare, în parte din cauză că rezultatul final este același - loviturile ucrainenilor ucid lideri importanși ruși”, îi citează Politico pe jurnaliștii CNN.