Pe aceeași temă
„Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă cu utilizarea (unei) arme nucleare dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care merg", a avertizat Biden în timpul discursului ținut la o strângere de fonduri pentru Partidul Democrat în New York, unde a fost prezentat de James Murdoch, fiul cel mic al magnatului media Rupert Murdoch, potrivit CNN.
„Putin nu glumește atunci când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice și chimice, pentru că armata lui are, ați putea spune, performanțe semnificativ mai mici”. „Nu cred că există capacitatea de a (folosi) cu ușurință o armă nucleară tactică fără a se ajunge la Armaghedon", a adăugat Biden, potrivit Bloomberg.
„Încercăm să înţelegem care este calea de ieşire a lui Putin”, a mai declarat Joe Biden. „Cum poate să iasă din asta? Cum se poate poziţiona astfel încât să nu piardă o parte semnificativă din puterea sa în Rusia?”.
Este surprinzător că președintele vorbește atât de sincer și invocă Armaghedonul, în special la o strângere de fonduri, în timp ce consilierii săi, de la Consiliul Național de Securitate la Departamentul de Stat și până la Pentagon, au vorbit în termeni mult mai ponderați, spunând că iau în serios amenințările, dar că nu văd nicio mișcare în acest sens din partea Kremlinului, notează sursa citată.
Comentariile sale vin în contextul în care SUA analizează cum să răspundă la o serie de scenarii potențiale, inclusiv temerile că rușii ar putea folosi arme nucleare tactice, potrivit a trei surse la curent la cele mai recente informații.
Oficialii au avertizat încă de joi că SUA nu au detectat pregătiri pentru un atac nuclear. Cu toate acestea, experții le consideră ca fiind opțiuni potențiale pentru care SUA trebuie să se pregătească pe măsură ce invazia Rusiei se clatină și Moscova anexează mai multe teritorii ucrainene.
În urma declarațiilor lui Biden, oficialii au subliniat joi seară pentru CNN că nu au văzut nicio schimbare în ceea ce privește poziția nucleară a Rusiei.
Un oficial american a declarat că, în ciuda avertismentului lui Biden că lumea este cel mai aproape de o criză nucleară din anii '60 încoace, el nu au văzut deocamdată nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei. Declarația de marți a secretarului de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit căreia nu a existat niciun indiciu privind o schimbare a poziției Rusiei și, prin urmare, nicio schimbare a poziției SUA, rămâne valabilă, a declarat oficialul.
Un oficial guvernamental american de rang înalt și-a exprimat surprinderea față de remarcile președintelui, afirmând că nu există semne evidente de escaladare a amenințării din partea Rusiei.
Deși nu există nicio îndoială că poziția nucleară a Rusiei este luată în serios, acest oficial a declarat că limbajul președintelui la o strângere de fonduri din această seară i-a luat prin surprindere pe alți oficiali din cadrul guvernului.
"Nu s-a detectat nimic astăzi care să reflecte o escaladare", a declarat oficialul, care a continuat să apere remarcile lui Biden din cauza gravității actuale a problemei.
La strângerea de fonduri, Biden a vorbit clar despre amenințarea pe care oficialii consideră că o reprezintă Rusia, a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu gândirea sa.
Cu toate acestea, oficialii americani au luat notă sumbră de amenințările publice repetate ale președintelui rus de a folosi arme nucleare. Într-un discurs televizat la sfârșitul lunii trecute, Putin a declarat: "Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi fără îndoială toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Aceasta nu este o cacealma".
Vinerea trecută, în cadrul unei ceremonii în care a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene, Putin a declarat că Rusia va folosi „toate mijloacele disponibile" pentru a apăra aceste regiuni, adăugând că SUA au „creat un precedent" cu atacurile nucleare în bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki din al Doilea Război Mondial.