Joe Biden și Xi Jinping, primul lor summit virtual. Amenințările liderului chinez privind Taiwanul

Redactia | 16.11.2021

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au încheiat primul lor summit virtual, după patru ore, relatează presa de stat din China.

Pe aceeași temă

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au încheiat primul lor summit virtual, după patru ore, relatează presa de stat din China.

Întâlnirea vine în contextul tensiunilor crescute între cele două țări pe probleme precum Taiwan, schimburi comericale și drepturile omului.Biden a precizat că ambele state au o responsabilitate de a asigura că rivalitatea lor nu „se îndreaptă spre conflict deschis”.

Discuțiile de marți sunt cele mai substanțiale dintre cei doi, de când președintele american și-a preluat mandatul în ianuarie.Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a descris întâlnirea ca fiind „constructivă și productivă”, adăugând că a ajutat la „creșterea înțelegerii reciproce”.

"Concurenţa dintre cele două ţări nu trebuie să se transforme într-un conflict, intenţionat sau nu", a asigurat reşedintele Joe Biden."China şi Statele Unite trebuie să îşi îmbunătăţească comunicarea şi cooperarea", a afirmat preşedintele Xi Jinping, care s-a declarat bucuros să îl vadă pe "vechiul său prieten" pentru prima dată prin videoconferinţă, cele două conversaţii anterioare desfăşurându-se telefonic.

"Sunt gata să lucrez cu dumneavoastră", a continuat preşedintele chinez.,

Biden a mai spus la început: „Poate că ar trebui să încep mai formal, deși dumneavostră și eu nu am mai fost așa formali unul cu altul”, potrivit Reuters.

A adăugat că ambii au „comunicat onest și sincer unul cu celălalt”, spunând „nu plecăm niciodată de la discuții întrebându-ne ce gândește celălalt”.Xi a mai declarat că e nevoie de relații sănătoase între China și SUA pentru a face față provocărilor globale precum schimbările climatice și Covid-19, a mai arătat presa de stat din China.

Cele două națiuni competitoare i-au surprins pe mulți săptămâna trecută prim emiterea unei declarații comune pentru a adresa schimbările climatice la discuțiile de la Glasgow, Scoția, în cadrul COP26.

„Umanitatea trăiește într-un sat global și ne confruntăm cu multiple provocări împreumă. China și SUA trebuie să-și sporească comunicarea și cooperarea”, a spus Xi. „Sunt pregătit să lucrez cu dumneavoastră domnule președinte, să...mișcăm relațiile China-SUA înainte într-o direcție pozitivă”, potrivit BBC.

Conversaţia dintre cei doi lideri a început la 19:45, ora Washingtonului (00:45 GMT marţi), conform Agerpres.

Primele momente ale dialogului dintre cei doi lideri au fost observate de un grup mic de reporteri care erau cu Biden în camera Roosevelt din Casa Albă, înainte ca șefii de stat și consilierii să vorbească în privat.

Joe Biden, care şi-ar fi dorit să se întâlnească faţă în faţă cu omologul chinez, a trebuit să se mulţumească cu o întâlnire virtuală deoarece Xi Jinping nu a părăsit China de aproape doi ani, invocând motive sanitare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22