Joe Biden: Sistemul bancar american e solid!

L. G. | 13.03.2023

Preşedintele Joe Biden a dat asigurări luni că ”americanii pot avea încredere în faptul că sistemul bancar este solid”, după prăbuşirea băncii californiene Silicon Valley Bank (SVB), relatează AFP.

Pe aceeași temă

„Depozitele voastre vor fi disponibile atunci când veţi avea nevoie de ele”, a anunţ Joe Biden la Casa Albă. El a promis că contribuabilii americani nu vor fi traşi la răspundere pentru pierderile unui faliment bancar. Biden a îndemnat Congresul să consolideze reglementarea sectorului bancar.

Biden a precizat că investitorii băncilor falimentare nu vor fi protejați de către stat: „Ei și-au asumat cu bună știință un risc și, atunci când riscul nu a dat randament, investitorii își pierd banii”, a spus el, adăugând că persoanele din conducerile băncilor cu probleme ar trebui concediați.

Dar când a fost întrebat de jurnaliști dacă a existat un efect de propagare în sistemul bancar și dacă poate explica cum și de ce s-a întâmplat acest fenomen, președintele american a refuzat să dea un răspuns.

Al doilea cel mai mare faliment bancar din SUA

Silicon Valley Bank se specializase în finanțarea start-up-urilor și devenise a 16-a cea mai mare bancă americană în funcție de active: la sfârșitul anului 2022 avea active de 209 miliarde de dolari și aproximativ 175,4 miliarde de dolari în depozite.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dLVbVqqsXF8" title="President Biden Delivers Remarks on the Economy" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Banca nu a putut face față retragerilor masive ale clienților săi, în principal companii de tehnologie, iar ultimele sale încercări de a strânge bani noi au eșuat.

Prin urmare, autoritățile americane au preluat oficial banca și au încredințat conducerea acesteia agenției americane responsabile cu garantarea depozitelor (FDIC).

Dispariția Silicon Valley Bank reprezintă nu numai cel mai mare faliment bancar de la Washington Mutual în 2008, ci și al doilea cel mai mare faliment al unei bănci de retail din SUA.

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a anunţat că o reuniune cu uşile închise a consiliului guvernatorilor va fi organizată luni, în conformitate cu procedurile de urgenţă.

Bursa de la Bucuresti a resimtit unda de șoc

Cu 1% se deprecia indicele BET al Bursei de la Bucureşti în după-amiaza primei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii, tras în jos de evoluţiile înregistrate de Transgaz (-3,9%), Aquila (-3,6%), Transelectrica (-3,5%) și TTS (-2,6%), conform datelor BVB, citate de Ziarul Financiar.

Cu 1% se deprecia indicele BET al Bursei de la Bucureşti în după-amiaza primei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii, tras în jos de evoluţiile înregistrate de Transgaz (-3,9%), Aquila (-3,6%), Transelectrica (-3,5%), TTS (-2,6%), Electrica (-2,5%), Nuclearelectrica (-2,5%) şi Purcari (-2,4%), conform datelor BVB, citate de Ziarul Financiar.

La nivel european, indicele Stoxx 600 se deprecia cu 2,2%, în vreme ce Stoxx 600 Banks pierdea 5,7%. Indicele FTSE MIB al bursei milaneze era pe minus cu 3,9%, iar IBEX 35 din Madrid scădea cu 3,2%. La Frankfurt, DAX se deprecia cu 2,6%, urmat de un minus de 2,5% pe indicele francez CAC 40. FTSE 100 din Londra afişa un declin de 2,2%, potrivit MarketWatch.

În ritmul actual, acţiunile europene pot încheia cea mai slabă sesiune de trading de aproape trei luni, în vreme ce acţiunile bancare continuă să înregistreze scăderi chiar dacă autorităţile din Statele Unite au anunţat măsuri de urgenţă pentru a atenua temerile că deponenţii şi-ar retrage banii de la creditorii mai mici, ca urmare a prăbuşirii Silicon Valley Bank de săptămâna trecută. Evenimentul a trimis unde de şoc de-a lungul pieţelor financiare din întreaga lume, amintind de colapsul Lehman Brothers din 2007 şi startul crizei financiare globale din 2008.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22