Pe aceeași temă
„Abordarea noastră a fost și rămâne diplomația. Asta i-am transmis președintelui Putin. Vrem un document semnat privind garanțiile de securitate”, a spus Biden care avertizează că NATO își va apăra însă ferm teritoriul și că ar răspunde la orice atac împotriva unui aliat NATO.
Biden s-a adresat și poporului rus: Nu sunteți inamicii noștri. Nu cred că veți un război sângeros cu Ucraina, care sunt frații voștri. Am luptat împreună în al II-lea Război Mondial.
Principalele declarații:
Președintele Joe Biden susține că SUA este gata să răspundă decisiv la un atac rusesc in Ucraina, care este o posibilitate
Abordarea noastră a fost și rămâne diplomația. Asta i-am transmis președintelui Putin
I-am zis că ar fi bine să semnăm un document cu angajamente clare
Rusia a zis că au început să-și retragă trupele. Ne-ar bucura asta, dar nu am putut verifica.
O invazie a Ucrainei, rămâne o posibilitate
Statele Unite și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Nu avem rachete în ucraina și nici nu vrem să le ducem acolo
Le transmit rușilor că nu suntem dușmanii lor. Nu vreți să porniți un război sângeros în Ucraina, care sunt frații voștri
Am luptat împreună în al doilea război
Dacă Rusia invadează în zilele care urmează, costul uman și economic pentru Rusia va fi enorm
Lumea nu va putea uita că Rusia a ales să pornească un război sângeros și fără rost
Context: Preşedintele american Joe Biden face marţi seară de la ora 22:30 o declaraţie despre negocierile cu Rusia privind securitatea în Europa şi situaţia din Ucraina, după ce Moscova a anunţat o retragere parţială a trupelor pe care le-a dislocat în apropierea frontierei ucrainene, transmite Agerpres.
Joe Biden va susţine de la Casa Albă ”o scurtă declaraţie care face bilanţul asupra Rusiei şi Ucrainei; el va repeta că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.
Preşedintele american a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesităţii ”verificării” retragerii parţiale a trupelor ruse de la frontiera ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un ”prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.
Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să ”rămână perfect coordonaţi” în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin.
Acesta din urmă şi-a exprimat şi el în acceaşi zi dorinţa de a continua dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.