John Kerry: Sprijinul Moscovei pentru Assad poate sa intensifice conflictul din Siria

Tudor Despina | 16.09.2015

Sprijinul pe care Moscova il acorda presedintelui sirian Bashar al-Assad risca sa intensifice razboiul din aceasta tara din Orientul Mijlociu. Avertismentul a venit din partea secretarului de stat american John Kerry catre omologul sau rus Serghei Lavrov.

Pe aceeași temă

 

Potrivit AFP, intr-o discutie telefonica, John Kerry a reconfirmat pozitia Washingtonului in aceasta problema. Asta la doar cateva ore dupa ce presedintele rus Vladimir Putin justitica sustinerea politica si militara pe care Moscova o acorda in continuare liderului de la Damasc.

 

"Secretarul de stat Kerry a indicat ca aceasta continuare a sprijinului Rusiei pentru presedintele Assad risca sa provoace o exacerbare si o extindere a conflictului si sa afecteze obiectivul comun de combatere a terorismului", a aratat biroul sefului diplomatiei americane, citat de HotNews.

 

Kerry a repetat ca pentru Statele Unite lupta coalitiei internationale condusa de Washington impotriva Statului Islamic, care controleaza vaste teritorii din Irak si Siria, nu poate antrena o cooperare cu presedintele Assad.

 

Secretarul de stat "a reafirmat angajamentul SUA de a lupta impotriva ISIS cu o coalitie de peste 60 de tari, in fata careia Assad nu va putea fi niciodata un membru credibil, si a subliniat ca SUA saluta un rol constructiv al Rusiei in eforturile impotriva ISIL".

 

SUA au cerut de mai multe ori, in zadar, Rusiei, aliat apropiat al Siriei, sa-l convinga pe presedintele Assad sa renunte la putere in Siria in locul unui guvern de tranzitie care sa negocieze sfarsitul razboiului civil care devasteaza Siria din 2011.

 

Sprijinul pentru Assad va izola Moscova

 

Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe, a declarat ca Rusia s-ar putea confrunta cu o izolare si mai mare pe plan international, daca il va sprijini in continuare pe presedintele sirian Bashar al-Assad.

 

Intrebat de jurnalisti ce se va intampla daca Rusia nu se va ralia coalitiei internationale conduse de SUA care desfasoara operatiuni contrateroriste in Irak si Siria si va continua sa-l sustina pe Assad, Earnest a declarat ca acest lucru "ii va izola pe rusi si mai mult de comunitatea internationala".
 

Totodata, potrivit lui Earnest, "interesele Rusiei in Siria nu sunt in totala contradictie cu interesele restului lumii".

 

"Rusia este interesata in succesul acestei coalitii antiteroriste, Rusia ar dori, fara indoiala, o realizare cu succes a strategiei in vederea lichidarii gruparii Statul Islamic", a spus Josh Earnest, reiterand ca “a venit timpul ca Assad sa plece".

 

Obama: Strategia rusilor in Siria, sortita esecului

 

Strategia Rusiei în Siria, de a sustine regimul lui Bashar al-Assad, este "sortită eșecului", a declarat si președintele SUA, Barack Obama.

 

Rusia a cerut vineri coaliției internaționale conduse de SUA să coopereze cu Damascul pentru a-și coordona mai bine loviturile aeriene contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

 

De asemenea, mai multe informații din zonă arată că Moscova și-a crescut prezența militară în Siria și ar pregăti un ajutor militar de proporții pentru Bashar al -Assad.

 

"Dacă sunt dispuși (rușii – n. red.) să lucreze cu noi și cu cele 60 de țări ale coaliției, atunci există posibilitatea unui acord politic de tranziție", a explicat Obama la o întâlnire cu militari americani la baza Fort Meade (Maryland, estul Statelor Unite) pentru a comemora atacurile din 11 septembrie 2001.

 

"Vestea proastă este că Rusia continuă să creadă că Assad este cineva care merită să fie sprijinit", a adăugat Obama, promițând să transmită un mesaj clar Rusiei: "Nu puteți continua să aplicați o strategie ce este sortită eșecului".

 

Liderul sirian este "distrugătorul poporului său", a acuzat Obama, subliniind că Assad și-a transformat țara într-o zonă ce atrage" jihadiștii din întreaga regiune".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22