Johnson: UK se pregătește de Brexit fără acord. UE a refuzat să negocieze în mod serios un acord

Laurentiu Gheorghe | 16.10.2020

Premierul britanic Boris Johnson spune că Regatul Unit se pregătește să părăsească piața unică și uniunea vamală europeană fără un acord comercial și a dat vina pe Uniunea Europeană.

Pe aceeași temă

Premierul Marii Britanii declară că europenii au refuzat să ofere condiții favorabile pentru încheierea unui acord de Brexit, conform Bloomberg. Tranziția post-Brexit se va încheia la 1 ianuarie 2021, moment în care Regatul Unit va părăsi oficial piața unică europeană, definitivând, astfel, separarea acestuia de blocul european.

Premierul britanic a declarat că este dispus să negocieze cu Uniunea Europeană dacă „liderii europeni vor veni cu o abordare fundamental diferită”. Luna trecută, Johnson a stabilit o dată limită pentru găsirea unui consens – 15 octombrie. El a spus că discuțiile nu vor mai avea sens după această săptămână, dacă nu vor exista progrese reale în negocieri.

Întrebat dacă declarația sa înseamnă că va încheia negocierile în ce privește un acord comercial, Johnson a răspuns: „Le spunem să ne caute ei (Uniunea Europeană – n. red.)”, sugerând că nu va mai căuta să negocieze cu UE, dacă europenii nu fac primul pas.

„Deși mai avem doar 10 săptămâni până la finalul perioadei de tranziției, pe 1 ianuarie, a trebuit să fac o evaluare și să iau o decizie în ce privește rezultatul previzibil. Trebuie să ne pregătim”, a spus Johnson făcând aluzie la scenariul din ce în ce mai probabil în care Regatul va părăsi piața unică și uniunea vamală fără un acord comercial.

„Având în vedere că au refuzat să negocieze cu seriozitate în ultimele luni și având în vedere că la acest summit pare că s-a exclus explicit posibilitatea unui acord de tipul celui semnat cu Canada, am concluzionat că ar trebui să ne pregătim pentru 1 ianuarie cu un aranjament care seamănă mai degrabă cu relația UE cu Australia – bazată pe principiile comerțului liber global”, a adăugat premierul Marii Britanii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22