Josep Borrell, șeful diplomației UE: Ceea ce trăim astăzi este sfârșitul dominației americane

Redactia | 26.05.2020

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat în cadrul unei întâlniri anuale de la Berlin că ceea ce trăim astăzi este ”sfârșitul dominației americane”.

Pe aceeași temă

„Analiștii au vorbit de mult despre sfârșitul unui sistem (global) condus de Statele Unite și apariția unui secol asiatic. Acest lucru se întâmplă în fața ochilor noștri”, a afirmat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de LaLibre.be.

În opinia sa, lumea se schimbă cu viteză mare, iar criza coronavirusului acționează ca un catalizator în această privință. „Întărește o tendință deja marcată înainte”, a adăugat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, la o întâlnire anuală a diplomației germane la Berlin.

„Trăim într-o lume fără un lider clar, în care Asia ocupă din ce în ce mai mult spațiu, din punct de vedere al economiei, securității și tehnologiei. Dacă secolul XXI ar fi să fie „secolul asiatic”, cum al XX-lea a fost „secolul american”, s-ar putea constata că pandemia va fi pivotul acestei schimbări, a adăugat spaniolul.

„Aceasta este într-adevăr prima criză majoră din decenii în care Statele Unite nu au preluat conducerea la nivel internațional. Poate că nu doresc acest lucru, dar vedem tensiuni în creștere peste tot, în special, între Statele Unite și China”.

Pentru Borrell, există riscul ca UE să fie prinsă la mijloc. „Presiunea de a alege părțile devine din ce în ce mai importantă. Ca și Uniune Europeană, trebuie să acordăm prioritate valorilor și intereselor noastre și să evităm să fim exploatați de unul sau de altul”, a adăugat acesta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22