Judecator britanic: FSB şi Vladimir Putin au aprobat, probabil, asasinarea lui Litvinenko

Vlad Toma | 21.01.2016

Un judecător britanic a declarat astăzi că este probabil ca asasinarea disidentului rus Alexandr Litvinenko să fi fost aprobată de FSB şi de preşedintele rus Vladimir Putin.

Pe aceeași temă

 

Declaraţiile judecătorului fac parte din concluziile anchetei publice privind moartea fostului spion KGB, transmite AFP, conform Hotnews.
 

"Operatiunea FSB (noul nume al KGB) a fost probabil aprobata de dl. Patrushev (Nikolai Patrushev, fostul sef al FSB) si de asemenea de presedintele Putin", a susţinut magistratul.

 

"Sunt sigur ca domnii Lugovoi si Kovtoun au pus poloniu 210 in ceainic la in data de 1 noiembrie 2006. Sunt sigur ca au facut asta cu intentia de a-l otravi pe Litvinenko", a scris judecatorul Owen, in concluziile sale.
 

Potrivit acestuia, o prima doza, mai slaba, de poloniu i-a fost administrata mai devreme, in 16 octombrie, inainte de doza fatala din 1 noiembrie. "Dovezile pe care le prezint stabilesc in mod clar responsabilitatea statului rus in moartea dl. Litvinenko", a adaugat el. "Faptul ca dl Litvinenko a fost otravit cu poloniu 210 produs intr-un reactor nuclear sugereaza ca dl Lugovoi si dl. Kotvoun actionau in contul unui stat si nu al unei organizatii criminale", a adaugat el.
 

***

 

Informatii legate de faptul ca ar exista o implicare a statului rus in asasinarea prin otravire cu material radioactiv a fostului spion KGB Alexander Litvinenko au aparut deja de anul trecut, fiind facute de persoane din proximitatea anchetei britanice.

 

Cazul Alexander Litvinenko a produs un urias scandal diplomatic intre Marea Britanie si Federatia Rusa, acesta murind ca urmare a consumului de ceai otravit cu polonium 210, in hotelul Millenium din Londra.

 

Inainte sa moara, fostul agent KGB l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca s-ar afla in spatele asasinatului, potrivit Reuters, citata de HotNews. “Dovezile indica faptul ca singura explicatie credibila este ca statul rus a fost implicat intr-o forma sau alta in uciderea lui Litvinenko”, a spus in pledoaria sa de incheiere din cadrul anchetei, Richard Horwell, avocatul ce pledeaza ca reprezentant al politiei londoneze in acest caz.

 

Controversa din jurul mortii rusului Litvinenko a degradat considerabil relatiile dintre Londra si Moscova, britanicii acuzandu-i pe Dmitry Kovtun si Andrei Lugovoy (fost agent KGB) ca s-ar face vinovati de moartea lui Litvinenko.

 

Cei doi au respins orice implicare, iar Kremlinul le-a asigurat protectie, refuzand sa-i extradeze. Mai mult decat atat, in martie 2015, presedintele Putin l-a decorat pe Andrei Lugovoy. Deputat al Partidului Nationalist, Lugovoy a fost decorat cu medalia pentru servicii aduse patriei pentru "contributia sa la dezvoltarea Parlamentului Rusiei”.

 

Indiferent cate medalii pune Putin pe pieptul lui Lugovoy pentru servicii catre tara mama sau de cate ori promite Kovtun sa distruga aceasta ancheta, Lugovoy si Kovtun nu au niciun raspuns credibil pentru dovezile stiintifice si pentru urma de polonium pe care au lasat-o in urma”, a mai spus Horwell, in acest context.

 

Reactia Moscovei

 

“Selectiva si politizata”, asa a descris Moscova ancheta publica demarata de Marea Britanie in cazul fostului agent KGB Alexander Litvinenko, omorat in 2006 la Londra prin otravire cu poloniu radioactiv.

 

Ancheta publica in acest caz a fost lansata in urma unei proceduri ordonante de guvernul britanic, potrivit AFP, citata de Agerpres.

 

Dupa ce Londra a acuzat o implicare a Rusiei in asasinarea lui Litvinenko, Kremlinul a transmis că: “selectivitatea anchetatorilor și refuzul lor de a ține cont de punctele de vedere ale serviciilor ruse competente este o dovadă suplimentară că Marea Britanie nu intenționează să renunțe la politizarea acestui proces și la interpretarea arbitrară a circumstanțelor cauzei”, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22