Julian Assange a fost arestat de poliția britanică în ambasada Ecuadorului din Londra

Laurentiu Gheorghe | 11.04.2019

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat joi de poliția britanică și scos din ambasada Ecuadorului unde a stat timp de șapte ani pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol.

Pe aceeași temă

„Julian Assange,în vârstă de 47 de ani, a fost arestat joi, 11 aprilie, de ofițerii Poliției Metropolitiane în Ambasada Ecuadorului”, a comunicat poliția londoneză, relatează Reuters.

În comunicatul poliției se arată că arestarea lui Assange a avut loc după ce ofițerii „au fost chemați în interior ambasadei de către Ambasador, după ce guvernul Ecuadorului a retras dreptul la azil”.

Assange s-a refugiat în 2012 în Ambasada Ecudorului din Londra pentru a evita extrădarea în Suedia unde autoritățile l-au inculpat într-un dosar de agresiune sexuală.

Suedia a renunțat ulterior la acuzație, dar Assange a fost arestat joi pentru că ar fi încalcat repetat condițiile în care i-a fost oferit inițial statutul de azilant politic.

El se teme că justiția britanică îl va preda autorităților din SUA, unde procurorii investighează divulgarea de secrete de stat prin intermediul WikiLeaks.

Relațiile de prietenie cu cei care i-au asigurat azil s-au deteriorat după ce Ecuadorul l-a acuzat pe Assange că ar fi distribuit informații despre viața personală a președintelui Lenin Moreno. Acesta l-a acuzat cu ceva timp în urmă că a încălcat termenii sub care i-a fost acordat azil.

Moreno a specificat că a cerut Marii Britanii să garanteze că Assange nu va fi extrădat într-o țară unde ar putea să fie torturat sau condamnat la moarte.

„Guvernul britanic a confirmat în scris înțelegerea, în acord cu propriile reguli”, a mai spus Moreno.

WikiLeaks a spus că Ecuadorul a ridicat ilegal azilul acordat lui Assange, în dezacord cu legislația internațională.

Pentru unii, Assange este un erou pentru că a prezentat ceea ce susținătorii consideră a fi abuz de putere de către statele moderne și că a promovat libertatea de exprimare. Dar pentru alții, el este un infractor periculos care a subminat securitatea Statelor Unite.

Suporterii lui Assange susțin că el a fost cazat în condițiile improprii, fără acces la lumina soarelui, ceea ce a afectat sănătatea sa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22