Pe aceeași temă
"Nu sunt deloc mulțumit de ritmul relocalizărilor", a declarat Jean-Claude Juncker în cursul unei conferințe de presă la finalul unui summit european desfășurat în capitala malteză, La Valletta, potrivit Agerpres.
În ultimele săptămâni, au fost relocalizate mai puțin de 150 de persoane din totalul celor 160.000 pe care Uniunea Europeană a prevăzut să le transfere din Italia și Grecia spre alte țări europene, a explicat președintele Comisiei Europene.
"Dacă vom continua în acest ritm, vom termina operațiunile în 2101", a adăugat el. "Trebuie să accelerăm și sper că asta se va face", și-a exprimat dorința președintele Jean-Claude Juncker.
În total, statele membre ale UE și-au luat angajamentul să primească în doi ani 160.000 de refugiați (din Siria, Eritreea și Irak) provenind din Italia și Grecia, din "hotspot"-urile unde trebuie să se opereze o triere între refugiați și imigranți economici la sosirea acestora.
Cifre precise și constrângătoare în ceea ce privește refugiații care trebuie primiți au fost fixate pentru toate țările membre ale UE, pentru o perioadă de doi ani, însă pe parcurs acestea trebuie să notifice imediat în legătură cu locurile disponibile pentru organizarea primelor transferuri.
În repetate rânduri, Comisia Europeană a îndemnat țările membre să acționeze mai rapid pentru a se putea demara operațiunile de "relocalizare", mai scrie AFP.
***
Liderii Uniunii Europene au cazut de acord, joi, la summitul din Malta, pentru formarea unui fond de 1,8 miliarde de euro destinat sprijinirii Africii in combaterea principalelor cauze ale migratiei in masa.
Decizia luata in urma Summitului organizat la Valletta, in capitala Maltei, vine pe fondul apelului facut de Bruxelles pentru o contributie suplimentara din partea statelor comunitare, astfel incat suma sa poata fi dublata, scrie Deutsche Welle.
“Pentru Fondul African si ca raspunsul nostru sa fie credibil, vreau ca mai multe state membre sa contribuie si sa egaleze suma de 1,8 miliarde de euro pe care UE a pus-o la bataie”, a punctat seful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Tot astazi, seful Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat asupra timpului scurt ramas pentru Europa in vederea protejarii acordurilor de liber tranzit. “Suntem intr-o cursa contra-cronometru”, a spus polonezul la finalul Summitului din capitala malteza. El a cerut actiuni rapide, dar “fara panica”.
Unul dintre exemplele inaintate de Tusk face referire la Suedia, stat ca are in plan impunerea controlului temporar la frontiere in vederea combaterii numarului mare de refugiati care intra in tara nordica. Ministrul suedez de Interne a cerut UE sa isi asume responsabilitatea in criza migrantilor.
Potrivit sursei citate, controlul la granite ar urma sa intre in aplicare astazi pentru o perioada de zece zile, cu posibilitatea extinderii.