Juncker spune că partidul lui Viktor Orban nu aparține dreptei europene și cere excluderea din PPE

Laurentiu Gheorghe | 20.02.2019

Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban ar trebui să părăsească Partidul Popular European (PPE), centrul-dreapta european, a declarat marţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Pe aceeași temă

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, îl compară pe premierul ungur, Viktor Orban, cu Marine Le Pen, lidera extremei-drepte din Franţa, transmite Reuters.

Juncker, multă vreme premier de centru-dreapta al Luxemburgului, a fost rugat să comenteze cu prilejul unui forum public la Stuttgart, în Germania, cu privire la campanie mediatică a guvernului ungar care îl acuză că, împreună cu omul de afaceri american George Soros, vrea să impună planuri privind migraţia ce ameninţă Ungaria.

'Împotriva minciunilor nu poţi face prea multe', a răspuns Juncker.

El a mai remarcat că Manfred Weber, capul de listă al PPE la viitoarele alegeri europene, se întreabă cu siguranţă 'dacă am nevoie de această voce' în PPE.

Juncker a mai afirmat că a cerut în trecut excluderea Fidesz din PPE.

'Ei nu au votat pentru mine în Parlamentul European. Extrema dreapta nici ea. Îmi amintesc că dna Le Pen a spus: ''Nu votez pentru tine''. Eu am răspuns: ''Nu vreau votul tău''. Sunt anumite voturi pe care pur şi simplu nu le vrei', a explicat preşedintele Comisiei Europene.

Tot mai multe voci cer excluderea Fidesz din rândul PPE, însă, dat fiind de sprijinul intern de care se bucură partidul lui Orban, îndepărtarea sa ar putea eroda dominaţia actuală a centrului-dreapta în Parlamentul European.

Cea mai nouă campanie a lui Orban, anunţată luni într-o postare pe Facebook, foloseşte imagini cu Soros şi Juncker zâmbind, cu textul 'Ai dreptul să ştii ce îţi pregăteşte Bruxellesul!', scris cu litere mari roşii şi albe.

Conform textului campaniei, UE este acuzată că intenţionează să adopte cote obligatorii de relocare a migranţilor, să slăbească dreptul statelor membre de a-şi proteja frontiera şi să faciliteze sosirile migranţilor printr-o 'viză de migraţie'.

Comisia Europeană, care se confruntă în continuare cu guvernul lui Viktor Orban inclusiv în privinţa unei reforme legislative care sancţionează sprijinul acordat migranţilor, a respins noua campanie a Budapestei, spunând că acesta foloseşte 'ştiri false şi dezinformări'.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22