Jurnalistul slovac ucis documenta legături între mafia italiană și partidul aflat la guvernare

Dora Vulcan | 28.02.2018

Jurnalistul slovac Jan Kuciak, care a fost găsit asasinat, era pe punctul de a publica un articol despre corupţia la nivel înalt care implică mafia italiană şi politicieni din acest mic stat din zona euro, a informat în noaptea de marţi spre miercuri site-ul de ştiri pentru care acesta lucra, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Uciderea jurnalistului şi a prietenei sale a provocat un şoc în Slovacia. Crima a fost condamnată cu fermitate de liderii UE şi de organizaţiile internaţionale. Cadavrul jurnalistului şi cel al prietenei sale Martina Kusnirova au fost descoperite duminică în locuinţa acestora la Velka Maca, aproximativ 65 kilometri est de Bratislava. Dublul asasinat a fost comis între joi şi duminică, potrivit poliţiei. Jan Kuciak a fost împuşcat în piept şi prietena lui a fost împuşcată în cap.

 

 

Poliția slovacă a declarat luni că, probabil, Kuciak a fost ucis la comandă din cauza anchetei sale privind cazuri de corupție la nivel înalt.

 

 

„Conform informaţiilor de care dispunem, se pare că versiunea cea mai probabilă este aceea că motivul crimei ar avea legătură cu munca de investigaţie a jurnalistului", a declarat şeful poliţiei slovace Tibor Gaspar în cadrul unei conferinţe de presă televizate.

 

 

Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra pentru aktuality.sk, deţinut de compania germană Axel Springer şi de Ringier din Elveţia. El era specializat în cazuri de corupţie, inclusiv cele referitoare la posibilele legături dintre lumea afacerilor şi partidul SMER-SD al premierului Robert Fico. aktuality.sk şi alte media, citate de Agerpres,  au publicat la miezul nopţii o versiune neterminată a articolului lui Jan Kuciak despre presupuse relaţii politice ale unor oameni de afaceri italieni suspectaţi de a avea legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta, care ar opera în estul Slovaciei.

 

  

În ultima sa anchetă pentru Aktuality, datată 9 februarie, Jan Kuciak cerceta noi tranzacţii suspecte conduse de firme având legătură cu omul de afaceri Marian Kocner şi o posibilă evaziune fiscală având legătură cu un complex de apartamente de lux din Bratislava care s-a aflat în mijlocul unui scandal politic anul trecut. Omul de afaceri Marian Kocner nu a putut fi contactat pentru declaraţii. Cazul legat de aceste apartamente de lux a generat proteste în masă anul trecut în care s-a cerut demisia ministrului de interne Robert Kalinak pentru relaţiile sale de afaceri cu dezvoltatorul imobiliar Ladislav Basternak, care a făcut obiectul unei anchete cu privire la evaziune fiscală. Ambii au negat orice fel de act infracţional.

 

 

Însă nu doar aceste două fire investigative sunt legate de numele jurnalistului. În ultimele luni, Kuciak descoperise o pistă periculoasă care ducea spre legăturile dintre clanul mafiot italian `Ndrangheta și consiliera premierului slovac Robert Fico, Maria Troskova, scrie The Slovak Spectator.

 

 

În 2011, Troskova lucra pentru un cunoscut mogul slovac și personaj politic influent, Pavol Rusko. La acea dată, Maria Troskova a făcut cunoștință cu un om de afaceri din cercul lui Rusko, un italian cu active în domeniul parcurilor fotovoltaice din Slovacia, Antonio Vadala. În jurul numelui lui Vadala există nu mai puțin de 32 de companii înregistrate în Slovacia la care italianul ar deține active financiare. Un bărbat cu același nume apare, însă, și pe un mandat de arestare cu referire la sindicatul crimei `Ndrangheta.

 

 

 

 

 

 

"Două persoane apropiate de un bărbat care a sosit în Slovacia care a fost acuzat într-o afacere a mafiei în Italia au acces zilnic la premierul slovac", a scris Jan Kuciak în textul său intitulat "Mafia italiană în Slovacia, elfii ei se răspândesc în politică''.

 

 

"Italienii care au legături cu mafia au găsit o a doua casă în Slovacia: au început să facă afaceri, să primească subvenţii, să colecteze fonduri europene, dar mai ales să stabilească relaţii cu personalităţi politice influente, până la guvernul slovac", adăuga el. "Ei au deţinut sau deţin încă zeci de companii, în valoare de zeci de milioane de euro", a scris Jan Kuciak.

 

 

Principalul cotidian slovac, ziarul SME, a evocat aceste detalii încă de marţi dimineaţă. Potrivit ediţiei de marţi a acestui cotidian, Jan Kuciak 'urma să publice un articol privind posibile legături politice ale unor oameni de afaceri italieni, ei înşişi suspectaţi de legături mafia calabreză 'Ndrangheta care acţionează în Slovacia. Informaţia a fost confirmată de mai mulţi jurnalişti locali. Contactat de AFP, serviciul de presă al premierului nu a făcut niciun comentariu pentru moment.

 

 

 

Axel Springer a condamnat „asasinarea crudă" a jurnalistului său:  

 

„În cazul în care această crimă a fost o încercare de a descuraja o companie media independentă precum Ringier Axel Springer Slovakia să dezvăluie eventuale infracţiuni, vom folosi acest lucru ca o oportunitate pentru a fi mai consecvenţi în misiunea noastră jurnalistică", a afirmat Axel Springer într-un comunicat comun cu Ringier AG, Ringier Axel Springer Slovakia şi Ringier Axel Springer Media AG.

 

 

Asasinarea jurnalistului slovac a fost condamnată imediat cu fermitate de către lideri ai UE şi ai unor organizaţii internaţionale.

 

 

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein a cerut marţi ''o anchetă aprofundată pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii acestei teribile crime''.

 

 

„Sunt şocat de oribila veste a asasinării lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Condamn acest act laş. Asasinarea sau intimidarea unor jurnalişti nu au ce să caute în Europa şi nici în democraţie”, a scris pe Twitter președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

 

Tom Nicholson, jurnalist de investigaţii britanic care lucra pe aceleaşi subiecte ca şi Jan Kuciak, a scris, potrivit Politico, că acesta investiga ''plăţi frauduloase din fonduri europene către cetăţeni italieni care locuiesc în Slovacia şi care ar avea legături cu gruparea de crimă organizată 'Ndrangheta'''.

 

 

''În toate cazurile serviciile secrete slovace au nume de gangsteri, iar eu şi Jan am lucrat pe informaţii din documente secrete'', a adăugat el. ''Crima organizată slovacă nu a ucis niciodată jurnalişti (...) în timp ce bandele mafiote italiene nu au arătat asemenea scrupule'', a declarat jurnalistul britanic.

 

 

Potrivit lui Grigorii Meseznikov, analist politic, uciderea jurnalistului slovac şi presupusele sale legături cu elitele politice slovace 'ar putea provoca un cutremur pe scena politică'.

 

 

''S-a trecut de o linie roşie. Această afacere ar putea bulversa electoratul partidului Smer-SD, la putere'', a declarat el pentru AFP.

 

 

''Uciderea unui jurnalist din cauza activităţii sale poate fi posibilă în Balcani, poate în Orientul Mijlociu, se întâmplă cu siguranţă în Rusia, dar nu în Uniunea Europeană. Nu există decât un singur răspuns la acest tip de act - finalizarea lucrării'', a declarat pentru AFP Arpad Soltesz, un jurnalist care lucrează pentru postul slovac de televiziune JOJ şi fost coleg al lui Jan Kuciak.

 

 

Arpad Soltesz a apreciat că ''oamenii politici au partea lor de responsabilitate în uciderea lui Jan cel puţin în ceea ce priveşte răspândirea urii împotriva jurnaliştilor''.

 

 

La Bratislava, sute de persoane s-au adunat de luni seara pentru a aprinde lumânări în memoria jurnalistului asasinat. O adunare similară a avut loc în capitala cehă Praga. Noi manifestaţii în memoria jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi împotriva corupţiei urmează să ai loc miercuri şi vineri la Bratislava.

 

 

 

 

Gestul controversat al premierului Fico: a venit la conferința de presă cu 1,2 milioane euro recompensă pentru informații legate de uciderea jurnalistului. Gestul său a provocat stupoare

 

 

Premierul slovac Robert Fico oferă o recompensă de 1,2 milioane de euro pentru orice poate oferi o informație relevantă care ar putea duce la elucidarea asasinării jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnirova, transmite BBC, preluat de Digi 24. 

 

 

Marți, în timpul unei conferințe de presă, șeful Executivului de la Bratislava a apărut lângă o masă rococo pe care se aflau pachetele cu banii de recompensă, legate cu o funie neagră.

 

 

 

 

Tocmai partidul premierul Fico, SMER-SD, făcea obiectul uneia dintre investigațiile tânărului Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, despre conexiunile de corupție dintre lumea afacerilor și politicieni din cadrul acestui partid.

 

 

Premierul Robert Fico este cunoscut pentru criticile sale virulente la adresa media. În cursul unei conferinţe de presă în 2016, el s-a adresat unor jurnalişti afirmând că aceştia sunt ''prostituate antislovace murdare''.

 

 

În această ţară cu 5,4 milioane de locuitori, crima ridică din nou problema corupţiei care a provocat deja în iunie manifestaţii ale tinerilor care cereau demiterea miniştilor guvernului de stânga condus de Robert Fico, comentează agenţia franceză de presă. Transparency International a clasat recent Slovacia pe locul şapte în rândul celor mai corupte ţări din Uniunea Europeană.

 

 

 

 

Jan Kuciak și prietena lui Martina Kusnirova

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22