Kamala Harris despre crimele de război: Orice atac asupra civililor este oribil și este o crimă

L. G. | 11.03.2022

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a ajuns în România vineri, 11 martie, și a ținut o declarație de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Întrebată dacă Vladimir Putin se face vinovat de crime de război, Kamala Harris a subliniat că ucraineni nevinovați suferă din cauza atacurilor armatei ruse.

La finalul declarației comune, un jurnalist străin i-a întrebat pe cei doi oficiali dacă președintele rus Vladimir Putin se face vinovat de crime de război în contextul bombardării unei maternități ucrainene. Vicepreședintele SUA Kamala Harris a subliniat că „este clar pentru SUA orice atac intenționat de a ataca civili este oribili și este o crimă”, a subliniat vicepreședintele SUA.

„Când ne uităm la acțiunile lui Putin, este dureros să te uiți la aceste lucruri. Oameni nevinovați din Ucraina suferă care nu pot decât să trăiască în țara lor. Vor să stea acasă în țara lor, să meargă la biserică și să-și crească copii așa cum au făcut generațiile dinaintea lor. Acum trebuie să fugă din țara lor cu rucsacul în spate”, a mai adăugat Kamala Harris.

De cealaltă parte, președintele Klaus Iohannis a afirmat că a discutat subiectul maternității bombardate de Rusia și că instanțele internaționale trebuie să urmărească toate detaliile.

„Imaginile sunt șocante. Am discutat această chestiune și cu doamna vicepreședinte. Este foarte clar pentru toată lumea că astfel de situații trebuie documentate astfel încât, la momentul potrivit, autoritățile și instanțele competente să poată urmări aceste fapte și să se stabilească corect, la nivel internațional, dacă au fost crime de război, cine se face vinovat și ce sancțiuni trebuie să suporte. Este însă inimaginabil pentru noi toți să vedem astfel de imagini, acum, în secoul 21, într-un război din Europa. Este cutremurător”, a afirmat Klaus Iohannis.

Întâlnirea istorică dintre Klaus Iohannis și vicepreședintele SUA se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

"În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", a precizat Administraţia Prezidenţială.

Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22